Arta din estul Europei, promovată și finanțată de o nouă fundație lansată la Londra de doi colecționari polonezi

Maria Rus Bojan, Artur Trawinski și Irmina Nazar/Foto: artnews.com
eepurl.com

În luna octombrie a acestui an, colecționarii polonezi Irmina Nazar și Artur Trawinski vor lansa European ArtEast Foundation, o organizație care va promova și va susține expoziții de artă ale unor artiști din estul Europei din perioada anilor ’50-’60. Unul dintre consultanții curatoriali ai fundației este Maria Rus Bojan, critic de artă, cunoscută pentru contribuția pe care a avut-o în lansarea la nivel internațional a unei întregi generații  de artiști români la începutul anilor 2000, inclusiv artiști absolvenți ai Universității de Artă și Design din Cluj. 

Potrivit artnews.com, fundația European ArtEast Foundation va funcționa la Londra și va fi condusă de producătorul și actorul Jonathan Tybel. Lansarea ei va coincide cu deschiderea târgului de artă contemporană Frieze Art Fair (5-8 octombrie).

 „Fundația are scopul de a promova lucrări care au fost ignorate de istoria artei Europei de est – mai ales după schimbările de după al doilea Război Mondial, când toate aceste țări est europene au trecut sub comunism”, a precizat pentru ARTnews Maria Rus Bojan, consultant curatorial al fundației. „Au fost numeroși artiști care au adoptat această nouă ideologie și, ca urmare, în anii ’50 și ’60 își făceau pur și simplu treaba. Dar, pentru că a fost o perioadă atât de contaminată cu propagandă, nimeni nu s-a apropiat de acea zonă”.

Cu instituții din întreaga lume care reexaminează istoria artei postbelice, Maria Rus Bojan consideră că fundația va oferi de fapt o modalitate de a ne gândi la rolul jucat de artiștii est-europeni în acea traiectorie. „Acum este rândul nostru, în Europa de Est, să stabilim ce înseamnă arta postbelică pentru noi”, a spus Maria Rus Bojan, adăugând că speră că fundația va fi în cele din urmă capabilă să creeze o rețea de muzee în regiune.

Fundația European ArtEast va acorda subvenții muzeelor ​​care organizează expoziții de artă est-europeană în întreaga lume și va investi bani și în producția de cataloage și cărți legate de aceste evenimente. Împrumuturile din colecțiile Nazar și Trawinski vor fi, de asemenea, luate în considerare de fundație, care a ajutat deja la realizarea unui proiect important: „Effigies of Life, A Tribute to Magdalena Abakanowicz (1930–2017)-Efigiile vieții, un tribut pentru Magdalena Abakanowicz (1930-2017)”, o retrospectivă de 120 de lucrări dedicată sculptoriței poloneze, organizată în mai multe locații din Wroclaw, Polonia. În plus față de sprijinul acordat pentru arta postbelică est-europeană, ArtEast are de asemenea planuri de a ajuta la finanțarea muncii unor artiști tineri din regiune.

Postaţi un comentariu