O mână de ajutor pentru a opta ediție a Festivalului Temps D’Images. Donațiile pot fi făcute până în 23 octombrie pe platforma Creștem Idei

Organizatorii celei de-a opta ediții a Festivalului Temps d’Images, care aduce și în acest an la Cluj, timp de o săptămână, mai multe producții artistice din diferite domenii ale artelor performative, anunță lansarea unei campanii de crowdfunding pe platforma Creștem Idei, acolo unde susținătorii pot face donații pentru completarea bugetului festivalului.

„În ciuda faptului că anul acesta bugetul festivalului este numai la jumătatea celui de anul trecut, am păstrat calitatea artistică a conținutului. Cu ajutorul unor finanțări publice, cu sprijinul partenerilor și al prietenilor ai festivalului, am reușit să acoperim cea mai mare parte a bugetului, care include producția, onorariile invitaților, închirierea spațiilor, promovare și transport. Ne lipsește însă o parte importantă din suma necesară pentru cheltuielile de cazare și masă ale artiștilor și invitaților. Deși nu constituie decât 10% din întreg bugetul, contribuția voastră e indispensabilă pentru TEMPS D’IMAGES 2015. Susținerea voastră va face ca festivalul să fie nu numai inspirat de comunitate, ci și produs de oamenii cărora li se adresează”, se precizează în prezentarea evenimentului de pe platforma de crowdfunding Creștem Idei. Donațiile pot fi făcute până în data de 23 octombrie. Potrivit președintei Asociației Colectiv A și director al Festivalului, Miki Braniște, bugetul din acest an al evenimentului este „în regim de avarie”, de doar 34.000 de euro.

Artistul asociat al acestei ediții a Festivalului TEMPS D’IMAGES este Alexandra Pirici, în a cărei practică se întâlnesc dansul contemporan, artele vizuale, performance art-ul și muzica experimentală (sub numele Adda Kaleh), și care ne-a recomandat o parte din spectacolele invitate anul acesta. În cadrul festivalului, artista prezintă o acțiune continuă, Instrumente delicate manipulate cu grijă, în care patru performeri actualizează și reproduc pentru public, la cerere, momente, evenimente, situații, meme sau imagini iconice.

Programul va include:

Teatru:  În Pulverizare – spectacol de teatru pe un text de Alexandra Badea, în montarea lui Frédéric Fisbach – se va vorbi despre condițiile de muncă din întreprinderi; în spectacolul lui Nico Vaccari se va dezbate subiectul pornografiei ca sursă de violență împotriva femeilor, iar Eugen Jebeleanu, într-o co-producție  Compania 28-Colectiv A, va prezenta povestea unei persoane transexuale din Maramureș. Am mai invitat spectacole regizate de David Schwartz (Voi n-ați văzut nimic – povestea parcagiului bucureștean mort în timp ce se afla în arestul poliției), Bogdan Georgescu (Pentru că meriți – despre libertatea de a alege și drepturile femeii), Ioana Păun (Produse Domestice – investighează drama bonelor filipineze din România, prinse într-un soi de sclavie modernă), Radu Apostol și Ana Mărgineanu (Foamea – pe un text de Peca Ștefan, pune în discuție persoanele care se complac în supraviețuirea prin ajutor social).

Performance:  Ciprian Mureșan schimbă direcția dinspre adulți care scriu pentru copii spre texte scrise de copii de grădiniță în Untitled, Farid Fairuz dezbate feminismul într-o producție destinată exclusiv bărbaților, Mădălina Dan are un performance one-on-one în Agency of Touch, iar artistul bulgar Alexander Manuiloff pornește de la povestea reală a unui protestatar care și-a dat foc și implică publicul într-o reconstituire subiectivă.

Dans: Agnes Dru se va folosi de elemente de dans tradițional din Martinica pentru a transmite un mesaj împotriva colonialismului, iar Andreea David și Ingrid Berger Myhre vor încerca, într-un spectacol coregrafic, să ofere obiectelor alte sensuri decât cele date de limbaj.

Film: Marta Popidova, artistă din Serbia, va prezenta filmul Yugoslavia or how ideology moved our bodies, despre corpul colectiv creat prin ideologie.

TEMPS D’IMAGES face parte dintr-o rețea de festivaluri internaționale inițiată în 2002 în Franța, de către ARTE TV.  Festivalul se mai desfășoară în Portugalia, Ungaria, Germania și Canada. În România, este produs de către Asociația Colectiv A, la Cluj.

Postaţi un comentariu