Miniștrii Mihnea Costoiu și Remus Pricopie „îndoctorați” de studenți în Piața Unirii

Studenții și-au acoperit gurile în semn de protest față de măsurile prevăzute în OUG 49/2014 (Foto: Radu Hângănuț)

Ministrul Educației, Remus Pricopie și Ministrul delegat pentru învățământ superior, cercetare și dezvoltare tehnologică, Mihnea Costoiu,  au primit astăzi din partea studenților din toată țara doctorate, în Piața Unirii din centrul Clujului. Totul a fost de fapt o scenetă ingenioasă pusă la punct de aproximativ 200 de reprezentanți ai organizațiilor studențești din România care au manifiestat împotriva ordonanței de urgență numărul 49/2014 care, spun ei, aduce mari deservicii educației prin practicile pe care le-ar tolera odată adoptată.

Marșul celor aproxiamtiv 200 de studenți a început din campusul Observator. Chiar dacă vacanța universitară a început de ceva timp, tinerii au ieșit în stradă manifestând într-un mod cât se poate de original. Îmbrăcați în tricouri negre, aceștia și-au acoperit gurile cu bucăți de bandă adezivă, în semn de prostest față de faptul că reprezentații studenților nu au fost invitații la discuțiile pe marginea ordonanței de urgență, cerându-le în acest sens demisia celor doi membri ai guvernului.

„Această ordonanță aduce foarte multe deservicii educației din România. Vorbesc aici despre doctoratele la fără frecvență, suplimentarea locurilor la buget fără a exista asigurări că există resurse, politizarea funcțiilor din universități. Avem o problemă cu faptul că urgența ordonanței nu este deloc justificată. Ni s-a tot spus că vom fi chemați la dialog dar nimeni nu a discutat cu noi despre modificarea ordonanței”, a declarat Mihai Dragoș, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

Protestul a început cu o mică scenetă în care unul dintre studenți i-a înmânat personajului care îl întruchipa pe Mihnea Costoiu un doctorat redactat pe o bucată de carton, în contextul în care actualul Ministrul delegat pentru învățământ superior, cercetare și dezvoltare tehnologică nu deține vreun doctorat sau studii de specialitate în domeniul educației.

Mihnea Costoiu și Remus Pricopie au primit câte un doctorat din partea studenților (Foto: Radu Hângănuț)

Mihnea Costoiu și Remus Pricopie au primit câte un doctorat din partea studenților (Foto: Radu Hângănuț)

 

Ministrul Educației, Remus Pricopie, i-a invitat la discuții în perioada imediat următoare pe reprezentanții studenților, aceștia declarând că nu vor refuza dialogul dar nici nu vor pune punct manifestărilor în cazul în care cererile lor nu sunt respectate.

„Am primit doar promisiuni, nu și rezultate. Până aceste probleme nu se rezolvă nu ne vom opri din proteste. Dacă până la începerea anului universitar nu se schimbă nimic, vom avea o toamnă plină de <<artificii>>. Modul în care guvernul ne-a tratat este efectiv comunist. Toate deciziile s-au luat fără consultarea noastră, fără informarea mediului academic”, a mai spus Mihai Dragoș.

Distribuie:

Postaţi un comentariu