E oficial! Acces doar pentru spectatorii vaccinați, la primul spectacol de la Opera Națională din Cluj

Foto: Nicu Cherciu

Opera Națională Română din Cluj-Napoca își redeschide porțile sâmbătă, 15 mai 2021, în cadrul programului-pilot inițiat de Guvernul României prin Ministerul Culturii și Ministerul Sănătății, pentru relansarea activității sectorului cultural-artistic în condiții cât mai relaxate. Proiectul-pilot permite strict accesul spectatorilor vaccinați cu schema completă contra virusului COVID-19 și de la al căror rapel a trecut o perioadă de cel puțin 10 zile. Participanții trebuie să știe, însă, că vor fi monitorizați timp de 14 zile pentru a vedea dacă se va înregistra vreun caz de îmbolnăvire, se precizează în comunicatul transmis presei.

Regulamentul de acces poate fi consultat AICI.

Cortina se ridică cu o operă în concert, prezentată în premieră: FAUST de Charles Gounod, cu o distribuție de talie internațională ce îi are ca invitați speciali pe tenorul Ștefan Pop, basul Szabo Balint și baritonul George Petean.

La un an de la închiderea sălii de spectacole, suspendarea evenimentelor oferite cu sala plină și prezentarea a peste o sută de transmisiuni online, artiștii teatrului liric clujean își reiau activitatea cu ocazia primului test al programului-pilot,  alături de Opera Națională București și Teatrul Național București. Acest program-pilot are scopul reluării spectacolelor în săli, în condiții cât mai relaxate, fiind aprobat în ședinta de Guvern din data de 10 mai 2021, în cadrul Hotărârii privind prelungirea stării de alertă care asigură cadrul legal pentru desfășurarea evenimentelor test/pilot din domeniul cultural.

Accesul spectatorilor va fi atent monitorizat din dorința respectării tuturor normelor de siguranță și protecție. Programul-pilot al Ministerului Culturii urmărește o serie de condiții precise, stabilite la nivel național, ce trebuie îndeplinite în totalitate de publicul spectator:

• Evenimentul este deschis doar persoanelor vaccinate cu schema completă împotriva virusului COVID-19 și de la căror rapel a trecut o perioadă de cel puțin 10 zile. Gradul de ocupare a sălii de spectacole va fi de aproximativ 70%, urmând ca pe viitor, în funcție de evoluția epidemiologică, să se extindă către toți iubitorii de artă.

• Accesul spectatorilor în sală se va face doar pe baza propriei cărți de identitate, scanată prin platforma pusă la dispoziție de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), de personalul abilitat al instituției, care certifică electronic schema completă de vaccinarea împotriva COVID-19 (ciclul complet de imunizare cu unul din vaccinurile autorizate). Întregul personal al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca este vaccinat cu schema completă de vaccinare sau testat cu test PCR cu mai puțin de 72 de ore înainte de eveniment.

• Spectatorii străini sau români vaccinați într-o altă țară vor prezenta o dovadă care atestă vaccinarea cu schema completă împotriva virusului COVID-19 emisă de autoritățile țării respective.

• Participanții la eveniment vor fi informați și își vor oferi acordul pentru prelucrarea datelor personale în scopul monitorizării ulterioare a evenimentului (nume și prenume; număr de telefon; adresă de e-mail; acordul scris privind luarea la cunoștință a tuturor obligațiilor de participare), fiind totodată de acord să colaboreze, la nevoie, cu instituțiile avizate ale statului.

• Biletul achiziționat de spectatori nevaccinați NU va asigura accesul acestora la evenimente. Totodată, contravaloarea biletelor achiziționate de aceștia NU va fi returnată.

Intrarea publicului în sala Operei se va face gradual și clar direcționat pe 9 porți de acces, pentru a evita interacțiunile îndelungi ale participanților.

Accesul publicului se va face cu cel puțin 1 oră înainte de spectacol. Ușile Operei se închid cu 15 minute înainte de începerea reprezentației.

• Participanții își asumă faptul că purtarea măștii NU este obligatorie în timpul spectacolului și că riscul de a contacta boala COVID-19 – deși redus semnificativ – se menține.

• Organizatorii NU se fac responsabili în cazul în care, în urma participării la eveniment, membri ai publicului vor fi confirmați cu boala COVID-19.

Astfel, Opera clujeană își deschide scena cu premiera operei în concert FAUST de Charles Gounod – prezentată pe 15 mai 2021, de la ora 19:00.

Distribuția premierei reunește trei invitați: apreciatul tenor Ștefan Pop – invitat special al premierei și interpretul rolului titular, basul invitat Szabo Balint (Mephistopheles) și reputatul bariton George Petean (Valentin), alături de soprana Diana Țugui (Marguerite), mezzosopranele Alexandra Leșiu (Siebel) și Liliana Neciu (Marthe) și basul Corneliu Huțanu (Wagner), acompaniați de Corul și Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, sub bagheta Maestrului David Crescenzi și în concepția artistică a regizorului Rareș Trifan.

Capodopera este inspirată de drama omonimă a lui L. W. van Goethe, despre legenda doctorului Faust care își vinde sufletul diavolului în schimbul cunoașterii, puterii și iubirii inocentei și preafrumoasei Marguerite. Prezentată în premieră absolută în anul 1859, la Théâtre Lyrique din Paris, opera a devenit una dintre cele mai de succes producții pariziene ale tuturor timpurilor, fiind interpretată de peste 1.000 de ori în capitala Franței până la dispariția compozitorului său, rămânând în istorie și ca titlul care a inaugurat Metropolitan Opera din New York, în anul 1883.

Programul de relansare a sectorului cultural-artistic implementat la București și Cluj este coordonat de Ministerul Culturii împreună cu instituțiile din subordine, beneficiază de sprijinul Ministerului Sănătății, al Direcțiilor de Sănătate Publică București și Cluj, al Institutului Național de Sănătate Publică, al Serviciului de Telecomunicații Speciale și al Instituției Prefectului din București și Cluj. Totodată, un rol important în dezvoltarea evenimentelor pilot l-au avut Conf. univ. dr. Victor Costache și coordonatorul științific al evenimentelor, Prof. dr. Cristian Oancea.

Succesul acestui proiect pilot va determina extinderea programului cultural-artistic spre un număr mai mare de iubitori ai operei, pe măsură ce gradul de incidență al infectării COVID-19 scade pe raza județului Cluj. În acest context, pe parcursul lunilor mai și iunie 2021 Opera din Cluj va organiza spectacole cu acces general pentru public, respectând măsurile în vigoare impuse de autorități.

Biletele evenimentului se vor achiziționa strict online, pe site-ul www.bilete.ro, pentru a putea îndeplini toate reglementările aflate în vigoare și implică asumarea și acceptarea prelucrării datelor, precum și colaborarea la nevoie cu instituțiile avizate ale statului.

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu