Centenar românesc sărbătorit în Germania
Fundația româno-germană Atheneum din Dusseldorf a organizează între 11 și 14 septembrie o serie de evenimente dedicate Centenarului României. Participă oficialități germane dar și oaspeți, artiști și oameni de cultură din România. Fundația Atheneum este condusă de Livia Grama Medilanski, născută la Brașov, dar care a emigrat în timpul comunismului în Germania. Domnia sa organizează de mulți ani evenimente culturale în parteneriat cu România tocmai pentru a crea punți de legătură și colaborare între cele două țări.
Anul acesta, la festivitățile dedicate Centenarului, ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu i-a înmânat primarului orașului Dusseldorf, Thomas Geisel, Ordinul Național „Pentru Merit”, în grad de ofițer, „în semn de apreciere pentru contribuția personală semnificativă pe care a avut-o la dezvoltarea relațiilor româno-germane și pecum și la promovarea imaginii comunității românești din Germania”.
Evenimentele au debutat cu primirea Principesei Maria, fiica regelui Mihai, la Castelul Benrath din Dusseldorf, locul de unde a plecat cel care avea să devină Carol I, Rege al României. Tot acolo a copilărit viitorul rege Ferdinand. Cvartetul Incanto din Timișoara a concertat pe tot parcursul evenimentelor. A fost prezent și Mitropolitul Serafim al Germaniei, Europei Centrale și de Nord. România a fost reprezentată de ambasadorul Emil Hurezeanu, de conducerea Muzeului Satului din București și de coordonatorul Centenarului de la Iași, Daniel Șandru.
„Organizăm acest eveniment din dragoste și dor pentru România”, a spus Livia Grama Medilanski, „pentru istoria ei și a Casei Regale. dar și pentru a consolida relațiile cu Germania, foarte importante în prezentul pe care-l străbatem. De aici, de pe treptele acestui castel din Dusseldorf a pornit tânărul Carol și o dată cu el a început o altă eră pentru România.”
Fundația Atheneum a luat ființă acum zece ani, și de atunci organizează evenimente și militează pentru o cunoaștere mai bună a României în mediul german. „ Pe atunci, doamna Medilanski era supărată că despre România se știa doar că de acolo vin țiganii, mărturisește Geraldine Gabor-Dreyer, membră Atheneum, născută la Arad. Așa că a fondat Atheneum și împreună an de an organizăm evenimente culturale, sociale, încercăm să apropiem cele duă culturi și să ajutăm la cunoașterea reciprocă.Suntem peste nouăzeci de membri. Este în folosul tuturor să ne apreciem reciproc și să colaborăm, cred eu. Mă întorc des în România și văd cum țara se dezvoltă, se schimbă de la an la an, iar asta îmi place și-mi dă speranțe. Felul în care evoluează este important, politica este trecătoare. Noi de aici vă suntem alături.”