Volei / Ei vara nu stau degeaba, fac echipă pentru Europa

Foto: arhivă

Omul gospodar îşi face vara sanie şi iarna car, zice o vorbă românescă, iar unii oameni chiar aplică acest algoritm. Se întâmplă asta şi la echipa de volei masculin Unirea Dej, rămasă singura reprezentantă a Clujului în Divizia A1, primul eşalon al sportului la fileu din ţara noastră. Viitorul sezon va porni la drum abia la sfârşitul lunii septembrie, dar oficialii echipei din micuţul oraş clujean lucrează deja la conturarea lotului şi a viitoarelor performanţe.

La polul opus echipa Universităţii Cluj, altădată campioană a României, nu are motive să se grăbească. “Studenţii” vor evolua de la toamnă în a doua divizie a ţării, după ce au reuşit performanţa unică în lume de a retrograda doi ani la rând, timp în care au obţinut doar două (2!!!) victorii, una dintre acestea în faţa juniorilor de la Constanţa.

Oraş mic, ambiţii mari
Au trecut puţin peste 20 de ani de la înfiinţarea echipei masculine de volei din Dej, dar despre Unirea ne-am obişnuit, de ani buni, să vorbim şi să scriem ca despre adevărata echipă a Clujului în această disciplină. În micuţul oraş de pe Someş despre voleiul de performanţă se vorbeşte de prin 1992. Practic acel an a fost definitoriu pentru performanele de azi. Reprezentanţii echipei armatei, care se numea Victoria Dej, aveau să semneze un protocol de colaborare şi finanţare cu Combinatul de Celuloză şi Hârtie din localitate şi aşa a apărut Victoria Someş Dej, redenumită ulterior Unirea.

Dejenii au promovat pentru prima oară în Divizia A1 în 1996, tocmai pe când “U” cunoştea cea mai glorioasă perioadă a ei. Şase ani la rând au rezistat dejenii pe prima scenă, cel mai important rezultat fiind accederea în semifinalele Cupei României (în 1998), pentru ca în 2002 să retrogradeze în Divizia A2. Ardeleni adevăraţi, reprezentanţii echipei nu s-au panicat, ba chiar au învăţat că pentru a-şi face un nume trebuie să acţioneze gospodăreşte. Simpla prezenţă în prima divizie nu ar fi însemnat decât cheltuieli inutile şi alungarea suporterilor de lângă echipă, lucru demonstrat ulterior de deciziile omologilor de la “U” pentru care performanţa în acest sport însemna doar a menţine prin orice mijloace echipa în A1, fără alt scop decât să mai bifeze în statistici un sezon “în elită”.

La Dej lucrurile s-au derulat exact invers. Oamenii au plecat de jos, au construit o echipă tânără, au pus mână de la mână, au contribuit fiecare cu cât a putut, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Anul 2006 aducea a doua promovarea în Divizia A1 şi de atunci Unirea nu a mai retrogradat, ba chiar a fost o prezenţă constantă în partea superioară a clasamentului şi a reprezentat cu cinste judeţul Cluj în întrecerile continentale intercluburi. Nici sezonul 2014/2015 nu face excepţie de la această „regularitate”.

Astfel, Unirea Dej va juca în turul 2 al Challenge Cup, în compania formaţiei SC Tallinn, primul meci urmând să se dispute la Dej, în perioada 4-6 noiembrie, returul fiind programat în Estonia în perioada 18-20 noiembrie. Dacă vor trece de gruparea din Estonia, dejenii au putea da peste Dinamo Bucureşti, în șaisprezecimile competiției, dacă bucureştenii nu vor reuşi să elimine pe Kecskemet din Ungaria, în șaisprezecimile CEV Cup. Oficialii uniriştilor nu se gândesc atât de departe şi şi-au stabilit ca prim obiectiv să treacă de SC Tallinn.

”Staful tehnic lucrează deja la această dublă cu Tallinn. Antrenorii echipei noastre studiază viitorul adversar şi din câte am aflat de la ei campionatului din Estonia e cam de același nivel cu cel din România. Cu alte cuvinte avem șanse reale să ne calificăm mai departe. Singurul lucru care îi îngrijorează pe antrenorii noştri este deplasarea lungă și grea, dar eu ştiu că băieţii se vor mobiliza, aşa cum au făcut-o şi în precedentele participări în cupele europene și vor oferi în continuare multe bucurii dejenilor noştri”, spune Cornel Itu, președintele Clubului Sportiv Unirea Dej.

Au făcut deja primele transferuri
Nimeni nu vorbeşte la Dej despre titluri naţionale sau despre cîştigarea Cuei Romniei, dar dacă lucrurile vor continua pe aceaşi linie nu ar trebui să mire pe nimeni dacă într-un viitor nu foarte îndepărtat, Unirea îşi va înobila panoplia cu primul trofeu intern. În campionatul precedent dejenii au terminat sezonul regulat pe locul 5, în urma fostelor, şi actualei campioane, Dinamo, VM Zalău şi Tomis Constanţa, în careul de aşi făcându-şi loc şi SCM U Craiova, încă un exemplu că se poate sparge monopolul primelor echipe amintite. La Dej nu se aruncă cu bani, iar selecţia este atent făcută şi sunt puţin jucătorii care pleacă din proprie iniţiativă de la echipă.

În această vară Unirea Dej a pierdut doar doi jucători, e drept de bază în sezonul precedent însă, în locul lor au fost aduşi patru sportivi, iar Igor Didorciuc și Marius Dascălu și-au prelungit contractele cu Unirea. Au plecat de la echipă Lucian Tofan şi muntenegreanul Gojko Cuk. Dacă primul a ales să semneze cu Phoenix Şimleu Silvaniei, cel de al doilea a făcut pasul spre campionatul Franţei, unul mult mai puternic decât al ţării noastre.

„Noi am încercat să-i păstrăm pe amândoi, pentru că ne-au ajutat foarte mult în ultimii ani şi aveam nevoie de ei însă, au ales să plece din raţiuni financiare. Tofan a jucat la noi din 2011, iar Cuk din 2012. Sunt doi oameni care și-au făcut datoria față de echipa noastră şi sper din tot sufletul să aibă parte de succes și să le meargă bine la noile cluburi. Nu ne-am despărţit supăraţi, şi tocmai de aceea nu exclud ca amândoi să se întoarcă ntr-o zi la Dej. Pentru tot ce au făcut ei pentru această echipă ușa le rămâne deschisă”, povesteşte în continuare preşedintele Cornel Itu.

Chiar dacă mai e mult până la reluarea sezonului, la Dej nimeni nu stă cu mâinile în sân. În locul celor plecaţi la Unirea au fost transferaţi doi sârbi, foşti componenţi ai echipei naţionale de tineret a ţării lor. Este vorba despre universalul Ilic Ugljesa, în vârstă de 25 de ani, adus de la formația Kragujevac din Serbia și de centrul de 26 de ani, Mirosavljevic Danilo, de la gruparea Djerdap, tot din Serbia. Mirosavljevic a jucat în cariera lui şi la Vojvodina Novi Sad, iar în sezonul trecut a cucerit medaliile de argint ale Serbiei alături de Djerdap.

“Mă bucur că am reuşit să aducem la echipă doi jucători tineri şi cu un potenţial de dezvoltare şi progres încă foarte mare. Se ştie că în volei vârsta optimă pentru marea performanţă începe de la 26-27 de ani. Ei trebuie să se integreze cât mai repede pentru a completa perfromanţele echipei noastre pe care le-am obţinut cu cei doi sportivi care au plecat şi cărora vreau să le mulţumesc șpentru contribuţia la succesele Unirii Dej”, a declarat antrenorul alb-albaştrilor, Victor Lazăr.

Vacanţa se apropie de sfârşit pentru unirişti, care se vor prezenta la reunirea echipei în data de 4 august. Tot la capitolul achiziţii trebuie notaţi şi ridicătorul Ionuț Baciu, respectiv Vlad Kantor care evoluează libero. Amândoi vin de la Centrul Național de Excelență în Volei care funcţionează chiar la Dej. Vlad Kantor este considerat cel mai bun libero al generației sale şi s-a calificat cu echipa naţională a României la Campionatul European sub 20 de ani.

Primul egal din istoria voleiului
Cele două echipe clujene de volei, ”U”, respectiv Unirea Dej, au reuşit o performanţă unică în sportul la fileu. Data de 5 septembrie 2009 va rămâne în istorie graţie rezultatului de egalitate, scoro 2-2 la seturi, consemnat într-un meci disputat între cele două echipe. Martor la acest episod, actualul antrenor secund al Unirii, Tiberiu Szilagyi, a explicat cum s-a ajuns în această situaţie. „Îmi amintesc că am început meciul pe la ora 11, iar după trei ore de joc scorul a fost egal, 2-2. Cei de la Universitatea Cluj au spus că nu mai vor să continuăm şi să o lăsăm aşa, deşi sala era liberă şi nimeni şi nimic nu tulbura desfăşurarea meciului. Noi am fi vrut să continuăm pentru că era un meci amical, de pregătire, oricum rezultatul nu conta, dar ce era să facem dacă ei au refuzat să mai joace?”, rememorează Szilagyi.

Au viitorul asigurat
La Dej nu doar echipa de seniori face performanţă, ci şi juniorii sunt în centrul atenţiei. Anul acesta CSS Lapi Dej a cucerit titlul naţional în întrecerea din campionatul Speranţe Masculine. Elevii antrenaţi de Radu Miclea au dispus în finala campionatului de CSS Nicu Gane Fălticeni, ci scorul de 3-1 la seturi. Ultimul act al întrecerii speranţelor voleiului masculin a fost extrem de încinsă, formaţia din Moldova reuşind să-şi adjudece primul set cu scorul de 25-17. Dejenii au revenit în joc şi s-au impus la 16, în seturile doi, respectiv trei, şi la 8 în decisiv, câştigând astfel medaliile de aur

Distribuie:

Postaţi un comentariu