Un francez ar putea reprezenta Clujul la JO de la Tokyo

Sursa foto: facebook/cosr

Triatlonistul francez, Felix Pierre Duchampt, cooptat în primăvara acestui an în echipa olimpică a României, ar putea fi primul sportiv naturalizat care ar reprezenta Clujul la Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo, competiție amânată pentru vara anului viitor.

Legitimat la CS Politehnica Cluj, Felix Duchampt a devenit cetățean român în 9 martie 2020 și recent, în urma unei solicitări a COSR (Comitetul Olimpic și Sportiv Român), Comitetul Internațional Olimpic a aprobat ca francezul să poată reprezenta România în concursul olimpic de triatlon.

Sursa foto: facebook/cosr

Conform site-ului oficial al COSR, CIO a acordat o derogare pentru ca sportivul francez să poată concura pentru România, după o perioadă de așteptare mai scurtă de trei ani de la ultima participare sub culorile altei țări. Cum Duchampt concurase ultima dată pentru Franța în 10 noiembrie 2018, el nu putea fi cooptat în echipa olimpică a României mai repede de 10 noiembrie 2021, deci după JO de la Tokyo.

Felix Pierre Duchampt are 30 de ani și se află în acest moment pe locul 39 în topul mondial al probei, poziție calificabilă pentru JO de la Tokyo. Dacă lucrurile decurg normal și nu intervine neprevăzutul, atunci ar fi prima dată când un sportiv străin legitimat la un club clujean participă cu echipa României la Jocurile Olimpice într-un sport, triatlonul, aflat, în premieră pe lista sporturilor cu participare clujeană.

Până acum, sportivii clujeni au participat la 20 de ediții ale Jocurilor Olimpice de vară din cele 21 de ediții la care au participat sportivii din România, concurând la 13 sporturi olimpice: atletism, box, fotbal, gimnastică, haltere, handbal, judo, lupte libere, natație, polo, scrimă, tir, volei.

Sursa foto: facebook/cosr

La triatlonul olimpic, sportivii concurează la trei probe, înot pe distanța de 1,5 km, ciclism, pe distanța de 40 de km și alergare 10 km, probe înlănțuite, fără pauză între ele. Triatlonul este sport olimpic din 2000, de la JO de la Sydney. Până în prezent, pentru JO de la Tokyo, România are 59 de sportivi calificați la 12 sporturi – atletism, baschet, box, caiac-canoe, canotaj, ciclism, fotbal, gimnastică artistică, înot, lupte libere, tenis de masă, tir.

Programate inițial în perioada 24 iulie – 9 august 2020, Jocurile Olimpice de la Tokyo vor avea loc între 23 iulie – 8 august 2021. Este pentru prima dată când JO de vară au fost amânate și vor avea loc în an impar.

Distribuie:

Postaţi un comentariu