“U” Jolidon / Povestea merge mai departe, dar capitolele frumoase s-au sfârşit

Sătulă de promisiuni neonorate Simona Vintilă (foto, în alb) a anunţat conducerea că nu mai vrea să continue la "U" Jolidon Cluj / Foto: Dan Bodea

De aproape 20 de ani numele ”U” Jolidon Cluj este sinonim cu performanţa în handbalul feminin din ţara noastră. De la Cluj s-au lansat în handbalul de mare performanţă nume precum Carmen Amariei Lungu, Cristina Dogaru Cucuian, Mihaela Ani Senocico sau Georgeta Vârtic. Însă, fiecare poveste are şi un sfârşit, iar povestea echipei feminine universitare este pe cale să se încheie în cel mai trist mod cu putinţă.

Neplătite de mai multe luni de zile, cu interdicţie la transferuri, memorii depuse la federaţie şi niciun sponsor puternic la orizont, handbalistele îşi duc mai departe crucea şi pregătesc viitorul sezon. Antrenorul a părăsit deja „corabia”, iar sportivele chemate la loturile naţionale încă mai speră că vor prinde un transfer la echipe fără probleme financiare. Cine va mai îmbrăca din vară tricoul alb-negru, este o întrebare la care nici măcar oficialii echipei nu pot să răspundă, în ciuda asigurărilor stângace că … totul va fi bine.

Rămân tot mai puţine
Începutul sfârşitului echipei ”U” Jolidon a fost prevestit încă din toamna anului trecut, când Mihaela Tivadar devenea liberă de contract, din cauza restanţelor financiare de zeci de mii de euro pe care clubul le avea către sportivă. Despărţirea a fost urâtă, dar cele două părţi au convenit să ascundă detaliile care au dus la această ruptură.

Fără să-şi recupereze măcar în parte restanţele de la Cluj, Tivadar îşi continuă războiul de la distanţă cu şefii echipei. În litigiu cu echipa sunt şi Nicoleta Dincă și Clara Vădineanu, iar decizia luată de Federaţia Română de Handbal, care a pus interdicţie clubului de a mai efectua transferuri, până la stingerea datoriilor, este una care îngreunează şi mai mult situaţia grupării de sub Feleac.

La reunirea echipei Simona Vintilă a anunţat că nu mai vrea să continue la Cluj, iar Raluca Mihai şi Alexandra Lup au anunţat la rândul lor că intenţionează să pună capăt activităţii competiţionale, din cauza problemelor mdicale cu care s-au confruntat în ultimii ani. Iniţial Ana Maria Măzăreanu, Irina Ivan şi Ştefania Florea şi-au depus memorii la federaţie pentru a deveni libere de contract însă, conducerea le-a achitat o parte dintre restanţe, iar handbalistele au făcut deplasarea la Vatra Dornei, pentru a efectua stagiul de pregătire.

Laura Popa se află şi ea în litigiu cu clubul, dar există şanse mari ca interul stânga să revină la sentimente mai bune şi să se alăture echipei în cantonamentul de la Vatra Dornei, acolo unde se pregătesc şi Florina Chintoan şi Andreea Tetean, chiar dacă celor două sportive le-au expirat angajamentele cu Universitatea. Ultimul care a îngroşat rândurile celor care nu mai cred în proiectul ”U” Jolidon este chiar antrenorul Horaţiu Paşca.

Tehnicianul care a făcut minuni în sezonul precedent şi a terminat pe locul 4 al Ligii Naţionale, calificând echipa în cupele europene, a „spus pas”, acceptând propunerea Liceului cu Program Sportiv din Bistriţa Năsăud , care i-a oferit postul de director.
„A fost cea mai frumoasă perioadă din cariera mea de antrenor de până acum. Decizia de a pleca a fost una extrem de dificilă, însă, există un moment când realizezi că nu se mai poate, deși ți-ai mai fi dorit și trebuie să o iei de la capăt în altă parte. Le mulțumesc din suflet suporterilor pentru tot sprijinul și încrederea acordate. Îmi doresc și sunt sigur că echipa își va rezolva problemele astfel încât să poată continua să performeze pentru că are un lot format din sportive extraordinare care merită acest lucru”, a spsu Horaţiu Paşca la despărţirea de fetele pe care le-a pregătit în ultimul an.

Surprinzător sau nu, plecarea lui Paşca nu pare să afecteze conducerea secţiei, care l-a numit „principal” pe Ioan Ani Senocico, secundul lui Paşca în campionatul trecut. „Dorim să-i mulțumim lui Horaţiu Paşca pentru tot ceea ce a făcut pentru echipă în acest an, un an foarte greu pentru toată lumea şi pe care l-am terminat cu fruntea sus. Am înțeles motivele care l-au îndemnat să ia această decizie, suntem alături de el şi sunt sigur că vom mai colabora pe viitor. Activitatea echipei va continua sub conducerea lui Ioan Ani Senocico, de asemenea, un antrenor tânăr, de viitor, care a învățat şi a progresat mult în ultimii ani, activând ca tehnician atât la fete cât și la băieți”, a comentat directorul sportiv al ”U” Jolidon, Cosmin Sălăjan.

Schimbul de amabilităţi dintre cele două părţi evidenţiază însă, un lucru limpede ca lumina zilei, Ani Senocico acceptând condiţiile de la echipă doar de dragul familiei, soţia lui, Mihaela Ani Senocico fiind căpitanul echipei universitare.

Mimează optimismul, dar recunosc problemele
Până la sfârşitul săptămânii handbalistele se pregătesc la Vatra Dornei sub comanda noului antrenor, după care echipa va participa la patru turnee de verificare, până la începutul noului sezon. Dacă în campionatul trecut lotul a fost format din 16 jucătoare, în momentul de faţă, în cantonament se antrenează doar 10 sportive.

„Despre echipă, pot să spun că în acest moment avem un lot de 13 jucătoare, dintre care zece sunt la Vatra Dornei însă, lotul va fi completat zilele următoare cu noi sportive, în funcție de răspunsurile pe care le vom primi şi de bugetul pe care vom reuşi să-l strângem. Ne dorim să menținem același lot de jucătoare ca şi în sezonul trecut și chiar să completăm posturile deficitare”, spune Sălăjan.

Oficialul echipei admite totuşi că există restanţe financiare, dar dă asigurări că activitatea echipei nu va fi afectată. „Restanţele către jucătoare sunt aceleaşi, nu sunt mai mari. O parte dintre bani au fost plătiţi, deci nu este vorba de luni de zile. Această situaţie nu se întâmplă doar la noi, ci şi alte echipe sunt afectate de criza financiară. Orice ar fi vom începe un nou sezon, unul care se anunţă foarte greu deoarece trebuie să ducem mai departe tradiția handbalului clujean. Sper ca în zilele următoare să vină veștile bune pentru echipă. Cert este că <U> Cluj nu moare!”, a încercat Sălăjan să liniştească lucrurile.

În tot haosul creat în jurul echipei există şi o rază de speranţă, căpitanul Mihaela Ani Senocico fiind decisă să-şi continue activitatea la ”U”, echipă la care intenţionează să-şi încheie cariera sportivă. Acest lucru a fost confirmat chiar de fostul antrenor, Horaţiu Paşca, la reunirea echipei. „Zvonuri au fost şi vor mai fi atâta timp cât situaţia financiară a echipei este aşa cum este, dar sunt doar speculaţii, sau eu cel puţin aşa sper. Personal cred că Senocico nu va pleca de la echipă. Iubește Clujul mai mult ca orice, s-a atașat de fani, e trup și suflet pentru <U> şi de la această echipă vrea să se retragă”, a explicat Paşca.

Până la clarificarea situaţiei un lucru rămâne clar, ţintarul stabilit de Federaţia Română de Handbal, conform căruia ”U” Jolidon va porni la drum în noul campionat la data de 31 august, când vor primi vizita formaţiei HCM Roman, meciul fiind o reeditare a duelului din sezonul precedent care a avut loc tot în etapa inaugurală, şi tot în Slala Sporturilor „Horia Demian”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu