”U” Cluj visează la prima medalie după 11 ani

Rugbyul este sportul în care România este cel mai bine reprezentată la nivel mondial, echipa naţională a ţării noastre fiind singura, dintre toate disciplinele sportive pe echipe, care nu a lipsit la nicio ediţie a turneului final al Cupei Mondiale, iar Clujul se poate mândri că are una dintre cele mai bune „şcoli” în acest domeniu. La sfârşitul acestei săptămâni, sâmbătă 12 septembrie, „U” va disputa finala mică a primei ediţii a Cupei Regelui, cea mai nouă competiţie din calendarul întrecerilor interne de rugby. Deşi aflată de ani buni într-un amplu proces de reconstrucţie, echipa universitară are oacazia să-şi împrospăteze palmaresul cu încă o medalie, dacă înving formaţia Olimpia Bucureşti în disputa pentru „bronzul regal”. Ar fi prima după 11 ani de aşteptare. Cupa Regelui este organizată de Federația Română de Rugby sub egida Casei Regale a României.

Bălan, revenire cu noroc pentru „U”

Parcursul excelent al rugbyştilor clujeni care au ajuns până în finala mică în Cupa Regelui, evoluând într-o grupă cu CSM Știința Baia Mare (campioana en-titre a României) și Steaua, i se datorează în foarte mare măsură lui Bogdan Bălan. Fostul internaţional român a luat o decizie majoră în ceea ce priveşte cariera sa în această vară. Ultima dată legitimat în Franţa, la Lyon, echipă care a retrogradat din Top 14 în acest sezon, Bălan a fost accidentat grav o mare parte din timp, astfel că a lipsit din lotul echipei sale de club. Cum nici recuperarea nu a mers aşa cum şi-ar fi dorit pilierul, Bogdan Bălan a decis să “atârne” ghetele în cui şi să se dedice meseriei de antrenor. Şi-a încheiat astfel, înţelegerea cu Lyon şi a revenit în ţară, unde i s-a oferit şansa de a lucra în calitate de antrenor pe pachetul de înaintare la Universitatea Cluj. În fapt, este vorba de o revenire a lui Bălan la echipa la care s-a consacrat.

În perioada în care a jucat pentru “U” Cluj, Bogdan Bălan a debutat în echipa naţională a României, în 2003, şi a adunat 29 de selecţii în tricoul cu frunza de stejar în piept. Bălan şi-a luat în primire noul post la 1 iulie, făcând echipa tehnică sub Feleac cu managerul Bogdan Cantor şi cu antrenorul de troacari, Horia Hâmpea. Deja în CV-ul de antrenor al lui Bogdan Bălan a apărut o primă performanţă, calificarea în semifinalele Cupei Regelui, cu “Şepcile roşii”. Clujenii au pierdut meciul din penultimul act, contra formaţiei Timişoara Saracens, dar, conform regulamentului competiţiei, vor lupta pentru medaliile de bronz cu Olimpia Bucureşti.

Despre obiectivele cu noua sa echipă, dar şi despre atmosfera din vestiar, Bogdan Balan a declarat: ”Mă bucur că am găsit la Cluj un grup foarte unit şi foarte valoros. Nu suntem mulţi, dar suntem buni. Sperăm să facem o figură cât mai frumoasă în finala mică a Cupei Regelui”. Dacă se va impune în meciul cu Olimpia București, Universitatea Cluj își va adăuga în palmares a opta medalie. În sezonul 2000/2001 ”Șepcile roșii” au obținut medalia de argint în Campionatul Național, iar în anii 1995, 1996, 1998 și 2004 echipa a terminat competiția internă pe locul 3, fiind răsplătită cu medaliile de bronz. Însă, cele mai mari performanțe ale echipei din Parcul Sportiv ”Iuliu Hațieganu” rămân cele două Cupe ale României câștigate în două sezoane consecutive: 2001/2002 și 2002/2003.

11651330_881631548576364_1705439646_n

Gânduri bune pentru ”Stejari”

Iubitorii acestui sport fenomen îşi amintesc că Bogdan Bălan a evoluat pentru echipa națională a Romaniei la Cupa Mondiala din 2007, așa că, din discursul său, nu putea lipsi un mesaj pentru ”Stejari” care vor participa în această toamnă la Cupa Mondială din Anglia. România face parte din Grupa D, alături de Italia, Franța, Canada și Irlanda. ”Este o grupă foarte grea, dar am încredere în băieți. I-am simțit bine pregătiți, puternici și montați să facă o figură frumoasă în Anglia. Cred că obiectivul propus, acela de a obține două victorii, este unul tangibil. Voi fi un suporter înflăcărat al României, la Cupa Mondială. Am avut onoarea să îmbrac tricoul cu frunza de stejar în piept și știu ce înseamnă acest lucru pentru orice jucător”, spune Bogdan Bălan. Fostul jucător de linia I are acum 36 de ani, iar în țară a evoluat la Timișoara, ”U” Cluj și Steaua. S-a transferat apoi în Franța, la Bordeaux Metropole, cu care a promovat în Pro D2.

A urcat apoi la Montauban și la Lyon, cu care a obținut promovări din Pro D2 în Top 14, cea mai puternică ligă de rugby din lume. Revenit în România, fostul internațional a dat peste obiceiuri caracteristice nouă românilor. Cel mai mare of al noului tehnician al Universității Cluj este faptul că mulți jucători autohtoni sunt ținuți departe de teren, în detrimentul utilizării jucătorilor străini. ”Din păcate nu putem concura financiar cu echipe ca Timişoara sau Baia Mare, iar acest lucru se resimte din plin. Totuşi, nu cred că este normal şi bine pentru rugby ca echipele potente financiar să legitimeze jucători şi sa nu-i folosească.

În acest fel se pot pierde rugby-şti de viitor, pentru că nu evoluează când au mai multă nevoie de minute în teren. În orice caz, mă simt minunat ca antrenor, iar trecerea de la calitatea de jucător la cea actuală aproape ca nu am resimţit-o. Aici la Cluj, împreună cu colegii din staful tehnic vom acorda șanse egale jucătorilor români și celor străini, dar e de preferat să creștem jucătorii noștri, altfel acest sport în care niciodată nu ne-am făcut de rușine va ajunge într-o situație foarte grea”, a mai spus Bălan.

Cupa Regelui a prins de la prima ediție

Cupa Regelui este o competiția care acordă șanse de joc rugbyștilor din loturile prim-divizionarelor SuperLigii cu mai puține meciuri pe gazon. Majestatea Sa Regele Mihai I al României a acordat Federației Române de Rugby ”Înaltul Patronaj”, în luna martie 2015, prin aceasta recunoscând și sprijinind public organizația rugby-stică din România. Prin acordarea ”Înaltului Patronaj” Federației Române de Rugby, Familia Regală a României include activitățile organizației române de rugby în cadrul activităților ce se circumscriu Viziunii pe 30 de ani a Casei Regale a Romaniei.

Echipele participante în competiției au fost împărțite, prin tragerea la sorți, în două grupe, fiecare cu 3 echipe. Timișoara Saracens alături de competitoarele CSM. București Olimpia și CS Dinamo București au evoluat în grupa A. În grupa B s-au luptat pentru un loc în semifinale echipele CS Universitatea Cluj, CSA Steaua București și CSM. Știința Baia Mare. Finala mare a primei ediţii a Cupei Regelui se va disputa între Timişoara Saracens şi CSM Ştiinţa Baia Mare, iar finala mică le va opune pe CSM Olimpia Bucureşti şi „U” Cluj. Ambele finale vor fi găzduite de Stadionul Naţional „Arcul de Triumf” din Bucureşti, sâmbătă 12 septembrie.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu