Trei finale în patru zile

Foto: Dan Bodea (arhivă)

Trei echipe de handbal din România, CSM București, SCM Craiova și Potaissa Turda, vor disputa în intervalul 11-14 mai 2018, trei finale în Liga Campionilor, Cupa EHF și Cupa Challenge. Handbalul, cel mai galonat sport de echipă din România, atât la nivel de echipe naționale, cât și la nivel de echipe de club, își merită cu prisosință, onorantul apelativul de sport național. Cele trei echipe, CSM București (calificată în Final Four-ul Ligii Campionilor), SCM Craiova (finalistă în Cupa EHF) și Potaisa Turda (finalistă în Cupa Challenge), pot adăuga noi trofee la impresionantul palmares al handbalului românesc.

Oltencele intră primele în arenă
Prima echipă care intră în luptă este SCM Craiova. Vineri, 11 mai, oltencele joacă, cum se spune, cu trofeul pe masă, în returul finalei Cupei EHF. Calificată, în premieră, într-o finală de cupă europeană, echipa din Craiova a pierdut în tur (scor, 22-26) cu Vipers Kristiansand din Norvegia, dar diferența de patru goluri nu este așa de mare încât să nu poată fi remontată.

Calificată pentru a treia oară consecutiv în Final Four-ul Ligii Campionilor, CSM București, câștigătoare a trofeului acum doi ani și medaliată cu bronz la ediția de anul trecut, va întîlni în semifinale, formația maghiară, Eto Gyor, campioana en titre. Cele două echipe s-au confruntat și în grupa principală, unde și-au împărțit victoriile: 28-22, la București, 24-28, la Gyor. Meciul se va disputa, sâmbătă, 12 mai, de la ora 16 :15, la Budapesta, câștigătoarea urmând să întîlnească în finala de duminică, 13 mai 2018, învingătoarea din cealaltă semifinală, Vardar Skopje-Rostov pe Don.

În fine, Potaissa Turda, calificată pentru a doua oară consecutiv în finala Cupei Challenge, va încerca să obțină încă din meciul tur o victorie la o diferență liniștitoare meciul cu AEK Atena, astfel încât să fie prima echipă de jocuri sportive din județul Cluj care câștigă un trofeu european intercluburi. Finala va fi găzduită, la fel ca cea de anul trecut cu Sporting Lisabona, de Sala Sporturilor “Horia Demian” din Cluj-Napoca, meciul tur fiind programat, luni, 14 mai 2018, de la ora 19:00.

Al treilea an, cu patru finale intercluburi disputate
2018 va intra în istorie ca unul dintre cei mai buni ani din punctul de vedere al numărului de finale intercluburi disputate de echipele de jocuri sportive din România, fiind al treilea an în care echipele românești de club joacă în patru finale. Am adăugat la cele trei finale mai sus amintite și performanța echipei de fete, Alba Volei Blaj, calificată în finala Ligii Campionilor, cea mai bună perfornanță din istoria voleiului feminin românesc la nivel de club. În toată istoria cupelor europene, doar în 1986 și în 1989 a mai avut sportul românesc echipe calificate în patru finale intercluburi.

1986
Steaua București, Cupa Campionilor Europeni la fotbal (finală câștigată)
Steaua București, Cupa Intercontinentală la fotbal (finală pierdută)
Steaua București, Cupa Cupelor la volei masculin (finală pierdută)
Știința Bacău, Cupa Campionilor Europeni la handbal feminin (finală pierdută)

1989
Chimistul Rm. Vâlcea, Cupa EHF la handbal feminin (finală câștigată)
Știința Bacău, Cupa Cupelor la handbal feminin (finală câștigată)
Steaua București, Cupa Campionilor Europeni la fotbal (finală pierdută)
Steaua București, Cupa Campionilor Europeni la handbal (finală pierdută)

Distribuie:

Postaţi un comentariu