Tibi Csik, sătmăreanul care nu a fentat fotbalul

Tibi Csik a jucat împotriva unor nume mari precum Del Piero sau Paul Gascoigne

A jucat pe cele mai impresionante stadioane din Europa: Santiago Bernabeu, Delle Alpi, Ibrox Park, Estadio da Luz, Westfalenstadion şi lista poate continua. A fost convocat la naţionala de tineret şi la lotul olimpic al României. În meseria de antrenor, Tibi Csik a început de jos cu grupele de copii şi juniori ale Olimpiei. A antrenat-o când se zbătea în anonimatul Ligii a IV-a, pentru ca în acest an să o readucă, după o pauză de şapte ani, în eşalonul secund al fotbalului românesc.

„Când joci pe Santiago Bernabeu te simţi cu adevărat fotbalist”

Are fotbalul în gene dacă ţinem cont că tatălul lui a jucat în Echipa de Aur a Olimpiei din anii ’70. A fost lansat în fotbalul mare de către fosta legendă a naţionalei şi a Stelei Bucureşti, Iosif Vigu, iar primul mare club la care a evoluat a fost Politehnica Timişoara. „După ce mi-am făcut ucenicia la Olimpia, am debutat în Dvizia A în 1991, la un meci cu Gloria Biştriţa. La echipa de pe Bega am stat până în 1993, unde am jucat o Cupă a României, contra Stelei Bucureşti, şi am avut o participare în Cupa UEFA, unde am întâlnit în primul tur pe marele Real Madrid. La Timişoara a fost 1-1, dar la Madrid ne-au dat cu terenul în cap! Am încasat patru goluri, fără ca noi să dăm vreunul. Am nişte amintiri fabuloase de la acel meci. Atunci când joci pe Bernabeu poţi să spui că te simţi cu adevărat fotbalist”, mărturiseşte Tibi.

Antrenat de Cornel Dinu

Datorită evoluţiilor bune în echipamentul violet, Csik avea să intre în vizorul naţionalei de tineret, condusă de Ioan Moldovan. Sătmăreanul a făcut pasul şi la lotul olimpic, pregătit la acea vreme de Cornel Dinu şi Ioan Apolzan.

La Steaua a cunoscut cele mai mari satisfacţii

Marele salt în cariera de jucător l-a făcut atunci când a fost adus la cea mai titrată echipă din România, Steaua Bucureşti. „S-a dorit o reîmprospătare la echipă, aşa că am intrat în planurile antrenorilor Anghel Iordănescu şi Ţiţi Dumitriu. A fost de departe cel mai fluctuos moment din cariera mea! Aici mi-am făcut un nume în fotbalul românesc”, povesteşte Tibi. În tricoul roş albastru, sătmăreanul a cucerit şase titluri de campion, două cupe ale României, două Supercupe şi a bifat trei participări în Champions League şi două în Cupa UEFA.

Gardianul lui  Del Piero

Fostul fundaş a jucat împotriva unor jucători exponenţiali ai acelor vremuri. „I-am avut ca adversari direcţi pe jucători precum Del Piero, Paul Gascoigne, Rui Costa sau Emilio Butragueno ( fostul mare jucător al lui Real Madrid), ale căror tricouri le păstrez şi astăzi ca amintire”, declară Tibi. Sătmăreanul se mândreşte şi cu faptul că a fost antrenat de nume mari precum Iosif Vigu, Vasile Knoblau (la Olimpia), Jackie Ionescu (la Poli Timişoara), Iordănescu, Dumitriu, Jenei, Tudorel Stoica şi Stoichiţă (la Steaua).

[stextbox id=”custom” caption=”Ţinteşte promovarea în Liga I”]
Unul din punctele forte ale lui Tibi este seriozitatea şi profesionalismul, calităţi pe care încearcă să le implementeze fotbaliştilor pe care îi are sub comandă. A preluat Olimpia în 2008, când aceasta evolua în anonimatul Ligii a IV-a, însă a crezut mereu că poate readuce clubul fanion al judeţului acolo îi este locul. „După o muncă temeinică, am reuşit să readucem Olimpia în liga a doua, însă nu vrem să ne oprim aici”, dezvăluie Tibi, care recunoaşte că promovarea în Liga a II-a s-a produs la mustaţă. „Trebuie să fim corecţi şi să spunem că nu noi am câştigat promovarea, ci Corvinul a pierdut-o printre degete. Totuşi, avem meritul că am crezut în şansa noastră până la capăt. Acum ne aşteaptă o serie grea în Liga a II-a, cu 14 echipe, unde nivelul va fi mult mai ridicat. Ne vom pregăti cu multă ambiţie şi sper ca în viitorul apropiat să le oferim sătmărenilor o bucurie şi mai mare: promovarea în Liga 1”, încheie optimist Tibi Csik.[/stextbox]

Csik a mai jucat la Rocar Bucureşti, Kaposvar, Ujpest (Ungaria), „U” Cluj, Jiul Petroşani, Minerul Lupeni şi Someşul Satu Mare, echipă la care şi-a încheiat cariera de fotbalist în 2008.

Distribuie:

Postaţi un comentariu