Săbii de argint. Echipa masculină a României, vicecampioană mondială!

Băieţii de argint ai României

Echipa masculină de sabie a României a cucerit medalia de argint la Campionatele Mondiale de Scrimă de la Budapesta. Este a doua medalie a delegaţiei noastre după bronzul câştigat de Tiberiu Dolniceanu la individual sabie. Echipa formată din Tiberiu Dolniceanu, Alin Badea, Ciprian Gălăţanu şi Iulian Teodosiu şi pregătită de Mihai Covaliu a fost învinsă, în finală, cu 45-38 de către echipa Rusiei.

Cu un Tibi Dolniceanu în mare formă tricolorii au început foarte bine şi au condus cu 8-1, însă ruşii au reuşit să egaleze la 9 şi ulterior au condus pe toată durata partidei.

Evoluţia scorului a fost următoarea: Veniamin Reşetnikov – Tiberiu Dolniceanu 1-5, Nikolai Kovalev – Alin Badea 9-10, Alexei Iakimenko – Ciprian Gălăţanu 15-11, Veniamin Reşetnikov – Alin Badea 20-14, Alexei Iakimenko – Tiberiu Dolniceanu 25-17, Nikolai Kovalev – Iulian Teodosiu 30-24, Alexei Iakimenko – Alin Badea 35-29, Veniamin Reşetnikov – Iulian Teodosiu 40-33, Nikolai Kovalev – Tiberiu Dolniceanu 45-38.

Până să ajungă în finală sabrerii lui Covaliu au trecut în semifinale de Belarus, scor 45-44. România, care a fost desemnată cap de serie numărul 4, a dispus, rând pe rând, de Australia (45-15), de Polonia (45-37) şi, remarcabil, de Ungaria (45-44).

România mai are în palmares două titluri mondiale pe echipă, la Mondialele de Scrimă: în 1967, Ion Drâmba, Ştefan Mureşan, Mihai Tiu, Iuliu Falb şi Ştefan Ardeleanu cucereau aurul în proba de floretă, iar în 2009, Rareş Dumitrescu, Florin Zalomir, Cosmin Hancianu şi Tiberiu Dolniceanu câştigau finala la sabie.

România mai are şanse la medalii şi cu echipa feminină de spadă, care va intra în luptă duminică. Reamintim că din echipa tricolorelor face parte şi sătmăreanca Simona Deac Pop.

Tot duminică  intră în focul copetiţiei şi echipa de spadă masculină formată în proporţie majoritară din scrimerii clubului CS Satu Mare: Adrian Pop, Adrian Silaghi şi Alexandru Nyistor ( format la şcoala de scrimă sătmăreană, actualmente legitimat la CSU Târgovişte).

Distribuie:

Postaţi un comentariu