Rugby / Stephen Hihetah, zimbru cu acte în regulă, pentru doi ani

Stephen Hihetah este cel mai exotic rugby-ist din SuperLiga Națională. Mama e româncă, tatăl ganez, iar el joacă la Știința Baia Mare și în echipa națională a României

A vrut să se facă fotbalist, dar a trecut de la balonul rotund la cel oval și nu regretă nicio clipă decizia luată. Anul acesta a debutat în echipa națională de rugby a României, devenind astfel primul jucător de culoare din lotul “stejarilor”. În toamna acestui an a semnat un contract cu vicecampioana CSM Ştiinţa Baia Mare şi a devenit “zimbru” cu acte în regulă. Este vorba despre tânărul rugbist Stephen Hihetah, care a ajuns la Baia Mare tocmai din Anglia.

”Fane”, ganezul din lotul ”Zimbrilor”
Stephen Richard Junior Hiheta, mai nou alintat “Fane”, are doar 22 de ani, mama sa este româncă, tatăl este din Ghana, iar el s-a născut în Anglia şi are acum dublă cetăţenie, româno-britanică. El evoluează pe postul de aripă, are 1.84 m înălţime şi 93 kg şi este component al naţionalei României atât la rugby în 7, cât şi la rugby în 15.

Stephen s-a apucat de rugby în anul 2004 şi timp de 5 ani a jucat în echipa liceului Salvatorian College. Din 2008 în 2010 a evoluat la Wasps, iar apoi s-a transferat la London Scottish, cu care a câştigat National 1, promovând astfel în Championship. După o accidentare la coloană, în 2011, a reînceput să joace la Blackheath, la începutul lui 2013 a ajuns la Barking, iar de la sfârşitul lui aprilie a jucat doar rugby 7 pentru Pups şi Kamikaze.

Stephen a fost remarcat de antrenorul naţionalei de rugby în 7, Bogdan Muntean, la turneul de la Bournemouth şi a fost chemat să joace pentru România la turneul FIRA-AER de la Lyon. Următorul pas a coincis cu o convocare la Naţionala Stejarilor (rugby în 15), unde a fost selecţionat de către tehnicianul Lynn Howells. Debutul său pentru România a avut loc chiar în finala IRB Nations Cup, pe care tricolorii au câştigat-o, cu scorul de 26-13, în faţa echipei Emerging Italy, cucerind astfel trofeul.

Stephen a semnat în această toamnă un contract, pe o perioadă de doi ani, cu CSM Ştiinţa Baia Mare, însă el nu va avea drept de joc pentru “zimbri” decât abia în 2014. Până atunci, Stephen se pregăteşte alături de noii săi coechipeiri şi îi încurajează, din tribune, la fiecare meci oficial.

Colegii l-au “naturalizat” şi îl alintă Fane
”Fane” Hiheta s-a născut la Londra, dar vorbeşte bine limba română şi mărturiseşte că s-a acomodat excelent în Maramureş: “Îmi place foarte mult aici. Avem o echipă foarte bună, dar trebuie să spun că aici, în România, rugby-ul este mult mai fizic decât ceea ce ştiam eu din Anglia”.

Tatăl său a urmat cursurile universitare la Bucureşti, acolo cunoscând-o pe viitoarea sa soţie. Cei doi au plecat mai apoi la Londra şi s-au stabilit în capitala Regatului. Deşi a vrut să meargă la un club de fotbal, Stephen a ajuns, din greşeală, să joace rugby. Pe când avea doar 12 ani, şi-a dorit să înveţe fotbal, dar în ziua în care era programată selecţia pentru echipă, Stephen şi-a uitat acasă echipamentul de joc. Antrenorii nu l-au mai primit, iar peste doar câteva zile, s-a înscris la rugby.

Sportul este una dintre marile sale pasiuni, iar pe lângă rugby, a practicat şi karate, dar îi place să joace şi baschet şi tenis. De patru ani de zile Stephen este într-o relaţie cu o frumoasă blondă, Chloe Howell, care l-a însoţit, în această toamnă în Baia Mare şi a fost prezentă, alături de el şi la finala SuperLigii de la Bucureşti, acolo unde cei doi şi-au susţinut favoriţii din tribunele Stadionului Arcul de Triumf. Fanii sportului cu balonul oval îl vor putea urmări pe Stephen Hihetah la meciurile test ale Naţionalei României, care va juca, în noiembrie, în compania reprezentativelor din Tonga, Canada şi Fiji.

Distribuie:

Postaţi un comentariu