Rugby / Sezon ratat, să înceapă aniversarea

Ioan Teodorescu (foto în centrul imaginii) a pus capăt unei cariere extraordinare pentru a ajuta cu experienţa lui la formarea unei noii generaţii de top în rugby-ul clujean / Foto: Dan Bodea

În urmă cu 65 de ani rugbyul lua avânt în România prin apariţia unor echipe precum Dinamo Bucureşti, CSU Timişoara sau Ştiinţa Cluj. De-a lungul vremii bucureştenii şi bănăţenii au triumfat atât în campionat, cât şi în Cupa României, în vreme ce Ştiinţa, rebrenduită ”U”, s-a consacrat ca o veritabilă „şcoală” a sportului cu balonul oval.

Pe terenul din Parcul Sportiv Iuliu Haţieganu s-au făurit caractere puternice precum Motrescu, Paloşanu, Ionescu, sau Chihaia, Copil, Săuan, Gontineac, Tincu, Nichitean şi Gal. Sunt nume de legendă, care impun respect. 2014 ar fi trebuit să fie anul în care rugby-ul clujean să revină în elita campionatului intern. Suporterii, atâţi câţi au mai rămas, şi-ar fi dorit să aibă motive să sărbătorească, la ceas aniversar, o nouă performanţă însă, vor trebui să se mulţumească cu amintiri ale unor vremuri demult apuse dar, ce-i drept frumoase.

Primul obiectiv ratat, al doilea aproape imposibil de realizat
La începutul sezonului 2014 aşteptările erau mari, iar promisiunile şi obiectivele trasate pe măsura istorie acestui sport. În 2011 rugby-ul clujean a trăit un moment de cotitură. ”U” a fost la un pas de destrămare, dar o mână de oameni au făcut imposibilul să redevină posibil. Secţia de rugby a CS “U” Cluj a fost reorganizată din temelii pentru următorul an, cu o conducere nouă avându-l în frunte pe medicul Traian Scridon (fost baschetbalist al Universităţii Cluj), cu fostul internaţional Neculai Nichitean pe banca tehnică, cu Nicu Bor sau Raimonda Boian oamenii de sacrificiu, dispuşi să păstreze vie tradiţia rugby-ului universitar.

În proiectul renaşterii s-au implicat ulterior oameni de afaceri, fani ai acestui sport şi astfel a luat fiinţă fundaţia „Rugby U Cluj 2012”. La doi ani de la acest demers curajos activitatea secţiei se desfăşoară „sub patronajul” UBSC (U Busines Sport Club), o fundaţie care are în componenţă o serie de afacerişti locali, şi care a fost creată pentru a o înlocui, surprinzător, pe cea din 2012. În fruntea UBSC se află tocmai preşedintele secţiei de rugby a CS Universitatea Cluj, Sorin Popa, care anunţa în luna martie şi obiectivele echipei.

„Acum doi ani ne-am propus să creștem și să consolidăm echipa. Cred că suntem în grafic din acest punct de vedere. În pauza competițională, am transferat rugbiști valoroși. Pentru noi e o premieră faptul că avem în echipă doi jucători străini, iar planurile sunt să ne clasăm pe locurile 1-4. În Cupa României, dorim să atingem finala sau chiar să câștigăm trofeul. Toate meciurile de acasă o să fie abordate la victorie, dar și în deplasare o să mergem să câștigăm”, a transmis Sorin Popa, înaintea primului meci din actualul campionat, cu Steaua Bucureşti.

După 14 partide disputate în SuperLiga Naţională, plus alte două în prima fază play-out, universitarii au triumfat o singură dată, 24-22 cu Dinamo, într-un meci din etapa a V-a a sezonului regulat, în rest înfrângeri pe linie. E drept că niciunul dintre adversari, poate cu mici excepţii, nu au avut meciuri uşoare împotriva echipei pregătite de Bogdan Cantor şi Ioan Teodorescu. Însă, în statistica ce va rămâne în istoria SuperLigii, sezonul 2014 va fi unul de tristă amintire pentru Universitatea.

Practic, în acest moment rugby-ştii de la ”U” nu-şi mai pot atinge obiectivul, clasarea pe locurile 1-4, putând termina cel mult pe locul 5, dacă vor învinge în faza a doua a play-out-ului, echipele eliminate din barajul pentru accederea în semifinale, cel mai probabil tot Steaua şi Dinamo, adică aceleaşi adversare cu care s-au confruntat în prima fază play-out. În Cupa României, a cărei finală va fi găzduită de Cluj Arena, universitarii vor câştiga Grupa Moldova, din care mai fac parte CSM Suceava şi Poli Agro Iaşi însă, în sferturile competiţiei vor da peste RCM Timişoara (campioana en-titre a României), sau CSM Ştiinţa Baia Mare (vicecampioana în exerciţiu). Meciul se va disputa pe teren neutru, dar este greu de crezut că ”U” va reuşi să elimine pe oricare dintre cele două grupări, acestea fiind de departe principalele candidate la câştigarea campionatului şi a Cupei şi în 2014.

Buget bun, gestiune neinspirată
În sezonul încă în curs de desfăşurare echipa de rugby a CS Universitatea a beneficiat, neoficial, de cel mai mare buget din ultimii ani, cifrat se spune, între 205.000 şi 300.000 de euro. Oricum este cel mai mic buget din SuperLigă, dar probabil cel mai generos din 1990 încoace. În plus şi condiţiile de pregătire sunt la nivelul celorlalte formaţii din topul rugby-ului românesc. Astfel, la echipă au ajuns nume grele ale sportului cu balonul oval, Cristian Podea şi Ionuţ Dimofte fiind jucătorii cu cea mai mare experienţă, dispuşi să pună umărul la redescoperirea identităţii unei echipe în palmaresul căreia „strălucesc” două Cupe ale României şi câteva prezenţe pe podiumul primei divizii.

Celor doi li s-au alăturat în ultimii doi ani, mult mai tinerii Kamil Sobota, Vasile Paraschiv, Adrian şi Ionuţ Mazăre, fraţii Ailenei, Valentin Roşu sau Cristian Murgoci. Din vechea gardă încă mai joacă Nicu Rus, Dănuţ Gheţa sau Romulus Boar, dar această masivă tranziţie de jucători nu a adus şi rezultatele aşteptate. Cu toate acestea şeful secţiei rămâne optimist, doar amînă puţin, pentru încă un an mult aşteptata „explozie”.

„Abordarea noastră e diferită, noi avem un proiect pe cinci ani și în ciuda rezultatelor din acest an, evoluția echipei este în graficul la care ne așteptam. Mai avem meciuri de jucat, pe care le puteam câștiga, la fel cum le-am pierdut pe celelalte. Obiectivele noastre sunt pe termen lung, adică să câștigăm, să adunăm puncte și să mergem cât mai sus. Avem încredre în staff, în jucători și în tinerii care o să vină, iar la anul o să fim sigur în primele patru echipe”, a declarat Sorin Popa. Lipsa de reacţie a celui care ar fi trebuit să intervină în momentele cheie şi să ţină situaţia sub control a dus la primele „debarcări”.

Fraţii Răzvan şi Paul Ailenei, primul dintre ei un obişnuit al loturilor naţionale, au plecat la Baia Mare când ”U” avea mai mare nevoie de ajutorul lor. Ionuţ Simion a dispărut de la echipă, iar o variantă ar fi că a renunţat să mai joace rugby, deşi era unul dintre ultimii veniţi, fiind transferat la Cluj în decembrie anul trecut. Alţi jucători aduşi la Universitatea pentru a întregi noul proiect sunt departe de aşteptări. Astfel, greul este dus în continuare de veterani. Măcinat de accidentări căpitanul Cristi Podea strânge din dinţi dar vârsta nu mai este de partea lui.

Ionuţ Dimofte rămâne „creierul” echipei dar vasta lui experienţă, inteligenţa şi viteza de reacţie prin care îşi destabilizează adversarii îi pune deseori în dificultate chiar pe coechipierii săi mai tineri care ar trebui să crească lângă el. Transferat ca un posibil succesor al lui Daniel Gheţa, taloneurul Nicu Manolachi nu a depăşit statutul de jucător de liga a doua. De altfel, întregul contingent de rugbyşti aduşi în iarnă de la Poli Agro Iaşi au avut nevoie de o perioadă foarte lungă de adaptare la rigorile primului eşalon.

Adus la ”U” ca o lovitură de imagine, fostul jucător al RCM-ului din Timişoara şi al Farului, fostul internaţional namibian McGrath Van Vyk s-a accidentat şi a absentat o bună bucată de vreme, iar pe când s-a refăcut şi ar fi trebuit să reintre în programul de pregătire a fost „uitat” câteva săptămâni în Africa, unde a fost trimis de către club pentru a-şi rezolva problemele cu viza. Sursele Transilvania Reporter au dezvăluit că un oficial al echipei ar fi împrumutat bani ca să-l readucă pe jucător la Cluj.

Altă dată motorul echipei universitare, Ioan Teodorescu a decis să pună capăt unei cariere impresionante şi a trecut pe banca tehnică alături de Bogdan Cantor. Cei doi antrenori, aflaţi la început de drum, au fost obligaţi să improvizeze aproape meci de meci, din cauza accidentărilor şi a numărului redus de jucători astfel că, toate aceste contraperformanţe cu greu li se pot imputa.

Se pregătesc petrecerile aniversare
Aşa cum spuneam în rândurile de mai sus 2014 este anul în care echipa de rugby ”U” Cluj aniversează 65 de ani de existenţă. Şi nu este singura aniversare, tot în acest an Clubul Sportiv Universitatea va sărbători 95 de ani de istorie şi succese, iar UBSC, fundaţia condusă de şeful secţiei de rugby împlineşte un an de existenţă. Cel mai probabil cele trei aniversări vor fi comasate într-un singur eveniment programat a avea loc în luna octombrie a acestui an. Cu această ocazie va fi lansat şi un volum ce ilustrează cei 65 de ani de activitate rugby-stică în Cluj.

„Dorim să schimbăm mentalitatea. Jucătorii trebuie să poată juca sub presiune, să fie motivați și la victorie și la înfrângere. Avem valoare și putem să sperăm la mai mult. Nu suntem defavorizați, pentru că și alte echipe din campionat au nevoie de omogenizare. Echipele din SuperLigă nu vor mai veni la Cluj în vacanță. Vor da de jucători care vor să se afirme și să își arate valoarea”, declara antrenorul Bogdan Cantor, înaintea debutului în sezonul 2014.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. P says:

    Merge-ti si intrebati jucatorii la acest buget super generos cum si-au primit salarile.
    Rusine celor ce administreaza banii

Postaţi un comentariu