Rugby / România atacă o nouă prezenţă la Cupa Mondială

Csaba Gal (foto, la minge) este singurul clujean din lotul naţionalei României de rugby şi va lupta pentru o nouă calificare la Cupa Mondială, acasă, în faţa propriilor suporteri, în meciul cu Portugalia de pe Cluj Arena / FOTO: Dan Bodea

Echipa naţională de rugby a României îşi continuă pregătirile pentru primul meci din 2014, cel cu reprezentativa similară a Portugaliei, din 1 februarie. Prezenţi în premieră la Cluj pentru un meci oficial „Stejarii” aşteaptă suportul publicului pentru o victorie în faţa lusitanilor, care ar reprezenta un pas însemnat în lupta de calificare la turneul final al Cupei Mondiale de anul viitor găzduit de Anglia.

Moderaţi în declaraţii
La antrenamente „Stejarii” trag tare şi nu evită procedeele decisive, convinşi fiind că cele două meciuri găzduite de Cluj Arena pot cântări decisiv pentru calificarea la Cupa Mondială din Anglia. De altfel, România nu a ratat nicio prezenţă la turneele finale ale celui mai râvnit trofeu din sportul cu balonul oval.

Această tradiţie îi motivează suplimentar pe rugbiştii români, însă, căpitanul Mihai Macovei îşi îndeamnă coechipierii la calm pentru a evita orice surpriză neplăcută.

„Meciul cu Portugalia nu este decisiv dar, poate fi extrem de important în configuraţia finală a clasamentului în Cupa Europeană a Naţiunilor. Pentru noi este foarte important să câştigăm acest meci, pentru că urmează un joc în deplasare, în Rusia şi acela va fi foarte dificil. Despre Portugalia se poate spune că îşi joacă una dintre ultimele şanse de calificare şi vor veni la Cluj extrem de determinaţi. Este foarte important să ne concentrăm, să abordăm toate meciurile la capacitatea noastră maximă şi atunci nu ar trebui să apară nicio surpriză”, a declarat Macovei.

Gal revine în faţa propriilor suporteri
Csaba Gal este un jucător exponenţial pentru echipa naţională a României şi pentru CSM Ştiinţa Baia Mare, unde este legitimat în prezent şi alături de care a cucerit trei titluri de campion al României. Rugbistul a mărturisit că simte o motivaţie suplimentară dat fiind că este născut în Cluj-Napoca şi format ca jucător la ”U”.

„Eu personal nu simt nicio presiune înaintea acestor meciuri. Dimpotrivă sunt foarte fericit că pot să joc în tricoul echipei naţionale la mine acasă, pentru că aici m-am născut şi aici am început să joc rugby. În meciul cu Portugalia se poate spune că noi suntem favoriţi, dar în rugby câştigă mereu cei puternici, iar noi suntem puternici. Presiunea este pe echipa Portugaliei, pentru că ei îşi joacă una dintre ultimele şanse de calificare, au mare nevoie de puncte, dar noi suntem pregătiţi să le oferim suporterilor noştri din Ardeal victoria”, a punctat Csaba Gal.

În cazul în care România va câştiga Cupa Europeană a Naţiunilor (CEN), se va califica la Cupa Mondială de pe prima poziţie ca „Europa 1” şi va evolua în grupa C, alături de campioana mondială, Noua Zeelandă, Argentina, Tonga şi o echipă din Africa, cel mai probabil Namibia.

Dacă “Stejarii” se vor clasa pe locul secund în CEN, vor intra în grupele Cupei Mondiale de pe poziţia „Europa 2”, urmând să facă parte din grupa D, alături de Franţa, Irlanda, Italia şi Canada. În cea mai neplăcută situaţie, dar şi cea mai puţin probabilă, de a ajunge ca România să termine pe poziţia a treia şi să joace în recalificări pentru a putea accede la CM, şi dacă va câştiga acele partide, atunci reprezentativa ţării noastre va intra în grupa A, alături de Australia, Anglia, Ţara Galilor şi o ţară din zona Oceania, cel mai probabil Insulele Fiji.

Primul din cele două meciuri pe care România le va disputa pe Cluj Arena este programat, sâmbătă, 1 februarie, de la ora 16.00, cel de al doilea, cu Spania urmând să se joace pe 22 februarie.

Mai jos puteți viziona o galerie foto realizată de Dan Bodea.

[nggallery id=350]

Distribuie:

Postaţi un comentariu