România „şchioapă” visează la EURO

Două meciuri, două rezultate de egalitate şi multe calcule, cu acestea s-a ales selecţionerul Anghel Iordănescu, după ultimele acţiuni ale reprezentativei României. „Tricolorii” nu au învins nici Ungaria, principala urmăritoare, nici Grecia, codaşa grupei F. Mai mult, fotbaliştii selecţionaţi de Iordănescu nu au mai marcat un gol pentru România de 160 de zile. Drumul spre EURO 2016 pare mai greu decât la începutul campaniei, dar vorba lui „Tata Puiu”: „O calificare se obţine, nu se joacă într-un singur meci”. Au mai rămas doar meciurile cu Insulele Feroe şi Finlanda, şi puţine soluţii să nu ne facem de râs. Noroc cu Fafertty că a marcat golul egalizator pentru Irlanda de Nord, în meciul contra Ungariei, și a adus puțină liniște în sufletul lui ”Tata Puiu”.

Avem cea mai bună apărare, dar nu înscriem

România a pornit cu mult optimism în campania de calificare la turneul final al Campionatului European de anul viitor din Franța. Victoria de la Pireu (1-0), cu Grecia, avea să scoată în evidență încă de la început carențele actualei generații ”Tricolore”, numită de specialiști ”Generația rataților”. Grupați aproape perfect în apărare, fotbaliștii noștri au uitat că fotbalul se joacă pe goluri, iar ca să câștigi un meci trebuie neapărat să înscrii măcar un gol mai mult decât adversarul. Atât Victor Pițurcă, cât și Anghel Iordănescu, au arătat o preocupare exagerată să nu primim gol, lăsând pregătirea ofensivă pe seama norocului și, în anumite momente, pe inspirația lui Sânmărtean. Clasamentul grupei F, din care face parte și naționala țării noastre, arată încă bine pentru ”Tricolori”, chiar dacă Irlanda de Nord este lider, cu un punct în plus, 16 față de cele 15 ale României. Cu un singur gol încasat în opt meciuri, reprezentativa noastră are cea mai solidă apărare dintre toate echipele implicate în competiție, dar și unul dintre cele mai slabe atacuri, cu doar 7 goluri marcate. Islanda, Țara galilor, sau Cipru, țări a căror reprezentative sunt mult mai slab cotate decât cea a României, au marcat mai mult decât Marica, Rusescu, sau Keșeru la un loc. ”

Eu am avertizat mai demult că jucătorii noştri traversează o perioadă grea. Mulţi dintre ei nu au jocuri în picioare, unii dintre ei nu au contracte şi acest lucru s-a văzut în prestaţiile noastre. Sper ca și Rusescu să joace în turcia, așa cum sper ca și Bogdan Stancu să-și rezolve problema de sănătate. Personal îl aștept și pe Ciprian Marica să-şi găsească echipă şi să joace constant, pentru că dacă acești jucători ar fi în plenitudinea forțelor, alta ar fi situația”, a declarat Anghel Iordănescu, după meciul cu Grecia, al treilea consecutiv al României, fără gol marcat. Nici convocarea golgheterului Ligii 1, Constantin Budescu, nu a adus mai multă fantezie în jocul României, iar atunci când a fost aruncat în luptă Florin Andone, era deja prea târziu pentru a mai schimba soarta partidei cu Grecia. Atacantul legitimat la Cordoba rămâne însă, optimist. „Dacă ne calificăm nimeni nu-și va aduce aminte de cum s-a jucat, dacă s-a dat gol, dacă nu s-a dat gol, important este să mergem la EURO. Noi vrem să dăm goluri, dar e foarte greu, golul cred că e cel mai greu de marcat într-un meci. Noi vrem să câștigăm orice meci, dar dacă nu se poate important este să nu pierdem. Până la urmă trebuie să fim pozitivi și să ne gândim că avem încă un punct și că Ungaria nu a câștigat în Irlanda de Nord”, a punctat Andone.

romania

Cum ne calificăm

Clasaţi încă pe poziţia a doua în ierarhia grupei, România mai are nevoie de 4 puncte în ultimele două partide, cu Finlanda pe 9 octombrie, respectiv cu Insulelor Feroe din 11 octombrie, pentru a fi sigură de calificarea la EURO 2016. Însă, chiar daca va termina pe locul 2 în grupă, tragerea la sorţi pentru turneu nu va fi afectată de parcursul din preliminarii. UEFA ţine cont de propriul coeficient, care claseaza România abia pe locul 16 în Europa. Clasamentul UEFA e diferit faţă de cel al FIFA, în care reprezentativa „Tricoloră” ocupă tocmai pe locul 7 (!) în clasamentul all time şi locul 2 în lume în 2015! UEFA va calcula însă un nou coeficient la finalul lunii noiembrie, după meciurile din barajul de calificare la EURO 2016.

În acest moment doar două echipe sunt capi de serie, restul vor fi stabilite tot în funcţie de acel coeficient. Franţa, ţara gazdă a turneului final, şi Spania, în calitate de deţinătoare a trofeului intră automat în urna A, România făcând parte în acest moment din lotul echipelor ce vor fi incluse în urna a treia. Aparent România are forţa de a trece de reprezentativele Finlandei şi de cea a Insulelor Feroe, dar ambele echipe nordice sunt surprizele plăcute ale acestei campanii de calificare. Insulele Feroe au învins de două ori Grecia, iar Finlanda, cu 10 puncte acumulate în 8 meciuri, este şi ea în cărţi pentru o calificare istorică. Situaţia în care a ajuns naţionala ţării noastre a fost analizată în stilul său caracteristic de Cornel Dinu, unul dintre cei mai mari fotbalişti români ai tuturor timpurilor. „Keșeru a fost un fals total. A interpretat un solo între tobă și fluier, iar Budescu a cântat la nai un fel de doină a lui Gheorghe Zamfir. Cu 12 șuturi în total și doar două pe spațiul porților adverse, pericolul real a fost pentru spectatorii din tribune”, a comentat Dinu.

[stextbox id=”custom”]

Lecţie de fair-play

Ne-am obișnuit să-i considerăm pe unguri ”dușmani de moarte”, dar tocmai federația de la Budapesta a dat o lecție de fair-play pe care am putea să o aplicăm și în competiția noastră internă. Concret, suporterii maghiari au fost ”penalizați” de federația Maghiară de Fotbal din cauza scandărilor ofensatoare anti-România. Comisia de Disciplină a Federației Maghiare a aplicat amenzi usturătoare după patru partide disputate în campionatul Ungariei, amendând șase cluburi implicate: Ujpest, Honved, Videoton, Debrecen, MTK și Diosgyor. În total, cele șase cluburi maghiare, jumătate din câte numără prima ligă din Ungaria, au plătit amenzi în valoare de 3, 2 milioane de forinți, aproximativ 45.000 de lei, pentru scandările împotriva românilor. La polul opus, cei 1.100 de suporteri români care au făcut deplasarea la Budapesta, pentru meciul contra Ungariei, s-au bătut între ei, uitând că s-au unit pentru a susține naționala României.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu