Pe urmele taților

Colaj foto: Dan Bodea

În cursul zilei de marți, 29 iunie 2021, a fost stabilit, pe ultima sută de metri, lotul echipei României care va participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo din această vară, prima participare pentru fotbalul românesc după 57 de ani de la precedenta apariție la un turneu olimpic, JO Tokyo 1964.

O misiune dificilă pentru selecționerul Mirel Rădoi, nevoit să alcătuiască un lot fără mulți dintre jucătorii care au obținut calificarea la JO, în urma clasării între primele patru echipe la turneul final al CE de tineret din 2019.

Pentru că turneul olimpic nu este inclus în calendarul FIFA, echipele nu sunt obligate să lase jucătorii la lot, astfel că selecționerul s-a lovit de refuzul masiv din partea conducătorilor echipelor din Liga 1, dar și a celor din alte campionate cu jucători români incluși, inițial, în lotul lărgit pentru acțiunea JO de la Tokyo din vara acestui an.

România va avea 20 de jucători (18 plus 2 rezerve) la JO de la Tokyo 2020/2021. Printre ei se află și fiii a trei fotbaliști, Cristi Dulca, Liviu Ciobotariu, Ionel Ganea, care au jucat, acum două decenii, cu prima națională a României, la turnee finale de campionate europene și mondiale.

Astfel, dacă vor juca în cel puțin un meci la JO de la Tokyo, Marco Dulca, Denis Ciobotariu și George Ganea vor face parte din lista scurtă a perechilor tată-fiu care au jucat pentru România la turnee finale ale celor mai importante competiții fotbalistice, Campionat European, Campionat Mondial, Jocuri Olimpice.

Cristi Dulca a jucat un meci la CM din 1998 (Franța), Liviu Ciobotariu a jucat patru meciuri la CM 1998 și două jocuri la CE din 2000 (Belgia și Olanda), iar Ionel Ganea a jucat trei meciuri la CE 2000.

În toată istoria participărilor naționalei de fotbal a României la cele 15 turnee finale de până acum (7 la Campionatul Mondial, 5 la Campionatul European, 3 la Jocurile Olimpice), este un singur caz de internaționali români tată-fiu care au jucat efectiv la turnee finale.

Este vorba de Neculai Lupescu, care a jucat în trei meciuri la CM din 1970, din Mexic și Ionuț Lupescu, membru al „Generației de Aur”, cu 13 meciuri jucate la CM din 1990 (Italia), CM din 1994 (SUA), CE din 1996 (Anglia) și CE 2000. Ar mai fi fost un caz, părinte-fiu cu jocuri la turnee finale, tandemul Silviu Lung senior și Silviu Lung junior. Dacă Silviu Lung sr. are 2 meciuri jucate la CE din 1984 (Franța) și patru jocuri la CM din 1990, Silviu Lung jr. a fost în lotul României la CE din 2016 (Franța), dar nu a fost folosit în nici un meci.

În altă ordine de idei, în fotbalul românesc este și un exemplu de frați participanți la turnee finale, Ion Nunweiller III, cu patru meciuri jucate la JO de la Tokyo din 1964 și Radu Nunweiller VI, cu trei jocuri la CM 1970 din Mexic.

Clujeni la turneul olimpic de fotbal
Din lotul României care va participa la JO de la Tokyo din acest an fac parte și jucători originari din Cluj sau care joacă ori au jucat la echipele clujene, “U” și CFR.

Este vorba de Denis Ciobotariu, component al campioanei României, primul jucător de la CFR Cluj participant cu echipa României la Jocurile Olimpice, de Alex Pașcanu, care a jucat câteva meciuri, acum doi ani, pentru CFR Cluj, fiind împrumutat la divizionara secundă din Spania, Ponfferadina, de Marco Dulca (Chindia Târgoviște) și Andrei Chindriș (FC Botoșani), ambii originari din Cluj, jucători crescuți și formați la Centrul de Copii și Juniori ”U” Cluj și George Ganea (Farul Constanța), care a jucat la juniorii lui ”U” Cluj, când tatăl său era antrenor principal la prima echipă a „Șepcilor roșii”. George a avut o scurtă experiență și la CFR, fără să fi jucat vreun meci pentru prima echipă.

Primii fotbaliști clujeni care au jucat la un turneu olimpic de fotbal sunt Aurel Guga și Nicolae Bonciucat, ambii de la ”U” Cluj, integraliști în meciul pierdut, scor 0-6 cu Olanda, la JO de la Paris 1924, în primul meci oficial al naționalei de fotbal a României.

Pompei Lazăr, Elemer Hirsch (ambii de la”U” Cluj), Dezideriu Jakobi (Haggibor Cluj) și Vasile Cipcigan (Victoria Cluj), alături de selecționerul clujean, Adrian Suciu, au fost și ei prezenți la Jocurile Olimpice de la Paris 1924. De asemenea, un alt fotbalist clujean, Emil Petru are în palmares patru meciuri jucate la JO de la Tokyo 1964, el fiind legitimat în aceea perioadă la Dinamo București.

Distribuie:

Postaţi un comentariu