Patru sportivi clujeni vor participa la Jocurile Paralimpice de la Tokyo

Octavian Tucaliuc (atletism, aruncarea suliţei), Tabita Vulturar (tenis de masă), Bobi Simion (tenis de masă) și Alex Bologa (judo) sunt cei patru sportivi clujeni care vor participa în perioada 24 august – 5 septembrie la Jocurile Paralimpice de la Tokyo.

În total, delegația României numără 7 sportivi. Alături de cei patru clujeni, la Tokyo vor mai evolua Eugen Pătru (tir cu arcul), Eduard Moescu (ciclism) și ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak, la ciclism.

Din palmaresul lui Bibi Simion amintim locul 2 la Campionatul European, Helsingborg, Suedia 2019, locul 3 la Campionatul European din Slovenia Lasko 2017, locul 5 la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro 2016, locul 5 la Campionatul European din Danemarca 2015 și locul 1 la factor 40 Italia 2015.

La fel ca și Bobi Simion, Tabita Vulturar va reprezenta România la Jocurile Paralimpice în proba de tenis de masă, deși ea este și o foarte bună atletă. Cele mai bune rezultate ale acesteia sunt locul 1 – Echipe/Dublu la Jocurile Paralimpice Europene de Tineret Italia 2017, locul 1 – Echipe, Locul 3 individual la IWAS World Games Portugalia 2017, locul 5 – Echipe la Campionatul European Suedia 2019, locul 2 – ștafeta la World Para Atletics Grand Prix Elveția 2019 și locul 3 – Echipe la Open Costa Brava Spania 2019.

În ceea ce îl privește pe Octavian Tucaliuc, cele mai notabile rezultate ale acestuia sunt două locuri 6 la Campionatul European, Berlin 2018, locul 10 la Campionatul Mondial de seniori, Londra 2017 și locul 1 la World Para Athletics Grand Prix, Nottwill, Elvetia 2019, în proba de aruncarea suliței.

Alex Bologa este primul sportiv judoka în totalitate nevăzător din România. Se antrenează cu echipa olimpică de judo din Cluj și are în palmares numeroase medalii la cele mai importante competiții dedicate sportivilor nevăzători.

În 2013, la vârsta de 18 ani a cucerit medalia de argint la Campionatul Mondial pentru juniori (sub 21 de ani) de la Eger, iar în 2016 a câștigat Open-ul de la Heidelberg și Grand Prix-ul de la Birmingham. Și-a făcut debutul paralimpic la ediția din 2016 de la Rio de Janeiro, a câștigat medalia de bronz, aceasta fiind prima medalie paralimpică din istoria sportului clujean.

Cel mai titrat sportiv român de la Jocurile Paralimpice este Eduard Novak, actualul ministru al Tineretului şi Sportului. Novak a cucerit aurul paralimpic în 2012, la Londra (ciclism – urmărire individuală, categoria C4), argint în 2008 la Beijing (ciclism – contratimp, cat. LC2) şi tot argint la Londra în 2012 (ciclism – contratimp, cat. C4).

Distribuie:

Postaţi un comentariu