Olimpia Cluj, record în fotbalul românesc

Olimpia Cluj va sărbători, peste câteva etape, cucerirea celui de-al optulea titlu consecutiv de campioană a României / Foto Dan Bodea

Învingătoare, scor 6-0, în ultimul joc cu Vasas Femina din Odorheiul Secuiesc, Olimpia Cluj a câștigat, cu cinci etape înainte de final, ediția 2017/2018 a campionatului național de fotbal feminin. Clasată pe primul loc, cu 12 puncte avans față de a doua clasată, CFR Timișoara, Olimpia Cluj (fără nici o înfrângere în acest sezon) poate fi considerată virtual câștigătoare a campionatului.

Odată cu ultimul fluier final al sezonului Olimpia Universitatea Tehnică Cluj va stabili un record, fiind prima echipă din fotbalul românesc (jucat în aer liber, pe stadioane) care câștigă de opt ori consecutiv titlul național. Olimpia a doborât astfel, recordul deținut de celalaltă echipă de fotbal feminin din Cluj, CF Clujana, câștigătoare de șapte ori la rând a campionatului, în perioada 2003-2009. Cele mai titrate echipe din acest punct de vedere din fotbalul masculin sunt Chinezul Timișoara și Steaua București, care au câștigat de câte șase ori consecutiv campionatul României – Chinezul în perioada 1921-1927, iar Steaua în perioada 1992-1998.

Născută campioană
Înființată în vara anului 2010, Olimpia Cluj a devenit campioană la chiar prima ediție la care a participat (2010/2011), iar de atunci a cucerit de opt ori titlul național (în perioada 2011-2018) și de șase ori Cupa României. Tot în această perioadă, Olimpia Cluj a participat de șapte ori în Liga Campionilor la fotbal feminin, organizând de trei ori (în anii 2013, 2014 și 2017), grupele preliminarii chiar pe Cluj Arena.

Cele mai bune performanțe în cea mai importantă competiție europeană intercluburi au fost calificarea de trei ori în “16”-imi (în anii 2011, 2012, 2015) și o dată în optimi (anul 2015). Din actuala echipă, cinci jucătoare, Lavinia Boandă, Ioana Bortan, Mihaela Ciolacu, Mara Bâtea și Andreea Voicu, au participat și la primul meci oficial al echipei, în victoria, scor 15-0, cu Sporting Craiova, joc disputat în septembrie 2010.

Ele vor bifa la finele acestui sezon al optulea lor titlu de campioane, dar pe lângă ele trebuie menționate și cele trei jucătoare aflate la Olimpia încă de de la începutul proiectului, Adina Giurgiu, Alexandra Lunca, Ștefania Vătafu. Ele au început și acest sezon la echipă, dar în iarnă s-au transferat la cluburi din străinătate. Tot de la începutul frumoasei “povești” Olimpia Cluj, trebuie menționați Alin Cioban, președintele clubului, precum și antrenorii, Mirel Albon și Iulian Szekely.

Distribuie:

Postaţi un comentariu