Nyilasi Tibor: “România e favorită cu Ungaria”

Fostul mare internațional maghiar Nyilasi Tibor (foto, în centru) a prefatat confruntarea dintre România și Ungaria din preliminariile CM din Brazilia

Nyilasi Tibor a fost unul dintre internaționalii Ungariei, în perioada în care echipa națiojnală din țara vecină încă mai conta în fotbalul mondial și European. Prezent la Satu Mare, pentru meciul de gală dintre fostele glorii ale Olimpiei şi ale lui Ferencváros Budapesta, Nyilasi a prefațat confruntarea dinre România și Ungaria din preliminariile Cupei Mondiale din 2014.
REPORTER: Domnule Nyilasi, în primul rând bine aţi venit la Satu Mare!

Nyilasi Tibor: Vă mulţumesc frumos, am fost plăcut surprins de cum am fost primit în oraşul dumneavoastră. Vin pentru prima dată la Satu Mare şi sunt impresionat de ce am aflat aici.
Cu ce ocazie pe la noi?

Am fost invitat la un meci de old boys dintre Olimpia şi Ferencváros Budapesta eveniment care văd că a strâns în tribună foarte multă lume. Oamenii iubesc genul acesta de meciuri mai ales că au ocazia să vadă la lucru foşti mari fotbalişti. Tot ce s-a întâmplat aici a fost o sărbătoare a fotbalului şi doresc să le mulţumesc organizatorilor pentru tot ce au făcut. Şi desigur să îi urez Olimpiei mult success în Liga a II-a.
Că tot aţi adus aminte de Olimpia ştiţi câte ceva despre echipa sătmăreană?

Cum să nu ştiu. Din câte am la cunoştinţă este una dintre cele mai vechi echipe din Transilvania (n.r. fondată în luna mai 1921) care a dat echipei Ferencváros jucători importanţi.

Bănuiesc că vă daţi seama că punctual central al discuţiei noastre este meciul de pe 6 spetembrie dintre România şi Ungaria din preliminariile Cupei Mondiale FIFA 2014.

Mă gândeam eu că ăsta va fi. Ce pot să spun decât că acest meci poate să decidă în mare parte echipa care merge la baraj.Desigur că nu este un meci capital însă are o mare miză.

Ce rezultat i-ar conveni Ungariei?

O victorie pentru noi ar fi sinonimă, în mare parte, cu ocuparea locului doi în grupă însă nici un egal nu ar fi foarte rău. Desigur depinde şi de ce face România în meciurile următoare. Oricum eu cred că presiunea în meciul de la Bucureşti va fi pe români.

Despre meciul tur, de la Budapesta, ce puteţi să ne spuneţi?
A fost un meci ciudat în primul rând că a fost fără spectatori, un meci pe care puteam să-l câştigăm însă neatenţia apărării din ultimul minut ne-a costat.

Putem vorbi de o favorită în partida de pe 6 septembrie?

Nu cred că putem vorbi de o favorită certă. România are de partea ei avantajul terenului propriu, care poate să-i fie un aliat sau dimpotrivă să-i creeze o presiune în plus. Ungaria a progresat mult în ultimul timp plus că avem şi o foame de rezultate, fiindcă timp de 27 de ani n-am mai fost prezenţi la un turneu final fie el mondial sau european. Însă şi naţionala voastră are fotbalişti de clasă care dacă prind o zi bună poate să bată orice adversar.

Ce amintiri vă leagă de întâlnirile dintre cele două ţări?

Am amintiri frumoase. Am jucat în echipa care a învins la Budapesta cu 1-0 şi pe urmă a făcut 0-0 la Bucureşti în preliminariile C.M Spania 1982. Atunci parcă aveam o echipă ceva mai bună decât a voastră. Noi am mers în Spania iar România a rămas, dramatic, acasă. Între timp însă lucrurile au început să scârţâie la naţionala Ungariei. Ne-am mai calificat la Mondialul din Mexic 1986 după care pauză totală. În schimb naţionala României a ajuns să fie, în anii ’90 una dintre cele mai valoroase din lume. Dovadă că pe unde ne prindeaţi ne băteaţi, fie că erau preliminarii pentru Cupa Mondială, preliminarii pentru Campionatul European, sau meciuri amicale.

Relaţiile româno-maghiare foarte bune au cam fost stricate în ultima vreme de unele declaraţii, politice, venite atât dintr-o parte cât şi din cealaltă. Pot acestea să creeze tensiuni la partida de la Bucureşti.
Eu întotdeauna am fost de părere că politicul nu are ce căuta în sport. Desigur că există o rivalitate istorică între cele două ţări însă nu au fost niciodată probleme în competiţiile sportive. Tot ce pot să vă spun este că echipa care va juca mai bine să câştige şi dacă noi nu vom merge mai departe la baraj aş dori ca România să fie aceea.

Distribuie:

Postaţi un comentariu