Miriuță: ”Nu regret că am jucat pentru Ungaria!”

Refuzat de români, Vasile Miriuță a evoluat pentru echipa națională a Ungariei / FOTO Dan Bodea

Confruntarea dintre România și Ungaria, programată vineri seară, pe Arena Națională, poate fi decisivă pentru ambele echipe. Cel puțin așa vede lucrurile Vasile Miriuță, actualul antrenor al Ceahlăului Piatra Neamț. Născut la Baia Mare, dar fost internațional al Ungariei, Miriuță ar prefera un rezultat de egalitate între cele două formații.
România obligată să învingă
Privind clasamentul, cu reprezentativa maghiară pe locul 2 (11 puncte) și România pe 3 cu 10 puncte, abele în urma liderului detașat Olanda (18 puncte), devine evident faptul că pentru ”tricolori” singurul rezultat care îi mai poate ține în cursa de calificare este victoria. De partea cealaltă, Ungaria ar trebui să se mulțumească și cu un egal, este de părere fostul internațional maghiar, Vasile Miriuță. ”Multă lume mă întreabă de câteva zile încoace cu cine am să țin vineri. Nu am nicio preferință, sincer. Inima mea e pe jumătate română, jumătate maghiară. Nici nu merg la meci, la București, am să văd meciul la Piatra Neamț, pentru că jucăm tot vineri un amical cu Zibrul Chișinău. Cred că un rezultat de egalitate ar fi foarte bun pentru ambele echipe, în acest context lupta s-ar duce mai departe. În caz contrat, oricare dintre echipe învinge devine favorită la ocuparea locului doi în grupă și să prindă barajul de calificare”, spune Miriuță.
Cifrele grupei D de calificare la Cupa Mondială din 2014 arată însă, că un rezultat de egalitate între România și Ungaria, coroborat cu o iminetă victorie a Turciei, care mâine întâlnește codașa grupei Andora, i-ar aduce pe ”otomani” periculos de aproape de ambele combatante de la București. Turcia ocupă în acest moment locul 4 cu 7 puncte.
Nu regretă nimic
Născut din părinți români Vasile Miriuță a făcut parte din aceași generație cu Hagi, Lăcătuș, sau Dorinel Munteanu, iar acest lucru i-a făcut imposibilă prezența în rândul echipei naționale a României. La sfârșitul anilor 80 maramureșeanul a traversat o perioadă excepțională la Enegie Cottbus, fiind unul dintre cei mai apreciați fotbaliști din Bundesliga. Ignorat de selecționerii care s-au perindat pe banca ”tricoloră”, Miriuță le-a atras atenția oficialilor de la Budapesta care, în 1998 au început demersurile de acordare a cetățeniei maghiare fotbalistului băimărean. Doi ani a durat așteptarea, iar în 2000 Miriuță a îmbrăcat pentru prima dată tricoul ungurilor, într-un meci cu Macedonia. În 2002 a marcat și singurul gol pentru Ungaria, într-un meci cu Spania, viitoarea campioană a Europei și câștigătoare a Cupei Mondiale. S-a retras de la prima reprezentativă a țării vecine în 2003, într-un meci cu Estonia. „Nu regret că am jucat pentru Ungaria. Dacă aș da timpul înapoi și aș mai avea această oportunitate aș face la fel. Eram în cel mai bun moment al carierei mele la sfârșitul anilor 80, dar nimeni din federația de la București nu m-a văzut. Abia când au început să scrie ziarele din Ungaria că se fac demersuri pentru a-mi da cetățenia am simțit puțin interes și pentru mine, dar decizia mea fusese luată, nu am mai vrut să dau înapoi”, încheie Miriuță.

Carte de vizită
Vasile Miriuță s-a născut și a debutat în fotbal la Baia Mare. A mai jucat în țară la Dinamo și la Gloria Bistrița, după care s-a transferat în Ungaria, unde a evoluat vreme de zece ani neîntrerupți, numai la echipe din prima ligă. Au urmat alte cinci sezoane în Germania, după care a revenit în Ungaria, unde și-a încheiat activitatea de fotbalist profesionist. Miriuță are 45 de ani și 9 selecții și un gol pentru Ungaria.

9 meciuri a jucat Vasile Miriuță pentru echipa națională a Ungariei

Distribuie:

Postaţi un comentariu