Marius Tincu, legendarul taloner al Universității Cluj, printre cei mai buni străini din campionatul Franței

Marius Tincu, fostul căpitan al echipei naționale de rugby a României, cel mai bun taloner din campionatul Franței și campion în Hexagon cu USA Perpignan în 2009, a fost nominalizat de publicația L’Equipe între cei mai buni jucători străini care au evoluat în întreaga istorie a Top 14, primul eșalon al rugby-ului din Franța, și cel mai puternic campionat de pe Bătrânul continent.

Alături de Tincu, în sondajul inițiat de L’Equipe, pentru a stabili care a fost cel mai valoros XV al străinilor care au evoluat în campionatul de rugby din Hexagon, a mai fost inclus și pilierul Petru Bălan, campion al Franței în 2005 și 2006, și finalist al Cupei Europei în 2006, cu Biarritz Olympique.

Jurnaliștii de rugby, dar și foști și actuali antrenori din Franța, au nominalizat un număr de 75 de jucători care au și-au lăsat amprentele în cea mai puternică întrecere internă a Europei. Fost jucător al Universității Cluj, Marius Tincu a fost votat de 3% din cei peste 15.000 de cititori ai revistei L’Equipe. Petru Bălan a primit și el 4% din sufragiile iubitorilor sportului cu balonul oval din Hexagon.

Marius Tincu este unul dintre cei mai valoroși jucători de rugby pe care Universitatea Cluj și România i-a avut vreodată. În țară a jucat doar pentru ”U” Cluj de unde s-a transferat în Franța la începutul anilor 2000. A evoluat pe postul de taloner și a bifat 53 de meciuri în tricoul primei reprezentative de rugby a României. A jucat la două turnee finale de Cupă Mondială, în 2007 și în 2011, la ultimul fiind și căpitanul „Stejarilor”.

În perioada ianuarie – noiembrie 2019 Marius Tincu a fost primul antrenor român al
echipei naționale, în ultimii 16 ani, fiind înlocuit în iarna anului trecut cu Andy Robinson, unul dintre cei mai titrați antrenori englezi, câștigător al Cupei Mondiale cu echipa naționala a Angliei în 2003. În prezent este manager de performanță/antrenor federal în cadrul Federației Române de Rugby.

Distribuie:

Postaţi un comentariu