Pasiune. Un puști de 9 ani visează să facă furori în Formula 1

Marco Bota practică kartingul de la cinci ani

În lipsa unui circuit omologat la Satu Mare, sătmăreanul este obligat să se antreneze în Ungaria la Máriapócs, la 80 km de graniţă.

Dublu campion naţional

Pe când alţi copii de vârsta lui îşi conduc „bolizii” doar pe simulatoarele computerelor personale, Marco este deja familiarizat cu cei 14 cai putere, care dezvoltă o viteză de 100 kilometri la oră, a kartului personal. Puştiul practică kartingul de la cinci ani şi este deja o mică somitate în materie.

„Tata a fost cel care m-a dus prima dată pe o pistă de karting şi de la început am ştiut că asta vreau să fac pentru mult timp de acum înainte“ ne mărturisește Marco.

La cinci ani urca pentru prima dată într-un “monopost”,  şi încă de la prima participare la un Campionat Naţional a ocupat locul al III-lea la clasa Pufo, 5-9 ani. A prins repede tainele acestui sport, şi nu a trecut mult până ce a devenit campion naţional la clasa lui de vârstă. Astfel, în 2011 şi 2012 a urcat de fiecare dată pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Sătmăreanul are şanse mari să câştige şi anul acesta un nou titlu de campion naţional după ce a acumulat până acum 124 de puncte în trei etape , cu 24 mai multe decât principalul său contracandidat, Gabor Vereş din Arad. În prima etapă a acestui sezon s-a impus pe circuitul de la Bucureşti şi s-a clasat pe doi la Prejmer, în judeţul Braşov, şi recent a câştigat un nou loc întâi pe circuitul de la Bacău.
În urma acestor rezultate, Marco mai are nevoie de o singură victorie în celelalte trei etape rămase, care vor avea loc în 3-4 august – Bucureşti, 31 august – 1 septembrie – Prejmer şi 21-22 septembrie – Bucureşti, pentru a câştiga un nou titlu de campion.

În 2012,   campion național pentru al doilea an consecutiv

În 2012, campion național pentru al doilea an consecutiv

 

Felicitat de un fost şi un actual premier al României

Rezultatele obţinute de Lewis Hamilton de Satu Mare – britanicul este idoul lui din Formula1 – l-au adus în prim planul Galei Campionilor, festivitate care se ţine în fiecare an la Sinaia, unde se premiază cei mai buni sportivi din sportul cu motor de la noi. Aici a primit felicitări de la mai toţi campionii de pe două sau patru roţi din ţară, şi chiar de la fostul premier al României, Călin Popescu Tăriceanu dar şi de la actualul prim ministru, Victor Ponta, ambii recunoscuţi ca mari pasionaţi şi chiar practicanţi ai acestui sport.

Acesta este ultimul sezon al pilotului sătmărean la clasa „Pufo“, urmând ca de la toamnă să urce la o clasă superioară, „Mini“.

Marco Bota a fost felicitat și de premierul Victor Ponta

Marco Bota a fost felicitat și de premierul Victor Ponta

Practică şi fotbalul cu aceaşi pasiune

În afară de karting a doua mare dragoste pentru Marco este fotbalul, pe care-l practică la Şcoala de Fotbal” Il Calcio”, sub îndrumarea antrenorului Robert Abrudan.

”Îmi place foarte mult şi fotbalul, joc pe postul de mijlocaş ofensiv iar golurile sunt specialitatea mea” ne spune mândru de el puştiul.

Într-un recent turneu internaţional din Ungaria a marcat nouă goluri, fiind ales cel mai bun jucător al turneului.

Campion și la fotbal

Campion și la fotbal

Distribuie:

Postaţi un comentariu