Lecţii de baschet cu Fabio Fossati

Fabio Fossati a prezentat noutățile tehnico-tactice despre care s-a vorbit în vară la consfătuirea organizată de forul mondial.

Instructorul FIBA, italianul Fabio Fossati, este prezent la Satu Mare după ce acesta a mai fost în oraşul de pe Someş şi în 2010, sezon în care echipa sătmăreană a jucat finala campionatului şi a cupei.

Cu o carte de vizită impresionantă, italianul a venit, la invitaţia antrenorului Petre Eleş, pentru a le împărtăşi din vasta lui experienţă şi baschetbalistelor sătmărence.Aceasta şi datorită faptului că CSM Satu Mare are un respiro în campionat, urmând să joace de abia pe 13 noiembrie, în deplasare, cu CSM Târgovişte.

Italianul a avut o întâlnire cu presa sătmăreană şi alături de preşedintele clubului, Florin Mureşan şi antrenorul Peter Eleş, a răspuns cu amabilitate întrebărilor venite din partea mass media.

“ Vin cu mare plăcere la Satu Mare, un oraş primitor şi cu oameni foarte prietenoşi şi-mi face o deosebită plăcerte să mă revăd cu Peter. Am mai fost şi în 2010 când aţi fost la un pas de a câştiga finala campionatului şi cand aveaţi o echipă foarte bună cu multe străine în lot. Acuma văd că din cauza problemelor financiare clubul CSM a trebuit să renunţe la multe din acele jucătoare însă vă spun sincer că atmosfera de cordialitate care este acuma la echipă îmi place mai mult decât atunci.” ne-a declarat Fossati.

Întrebat de cei din presă care este părerea lui vis a vis de valoarea baschetului românesc dar şi folosirea jucătoarelor străine în campionatul intern, Fossati a răspuns că pentru spectacol este bine însă pentru valoarea echipei naţionale nu este benefic.

“Baschetul în general în Europa este în suferinţă asta şi datorită crizei financiare. În afară de vreo 3-4 ţări acest sport este în regres. Este valabil şi în Italia dar şi în România. Probabil că pentru a face mai mult spectacol se caută jucătoare străine, în special venite din Statele Unite. Pentru show-ul din teren este ok însă se are de suferit când trebuie să aliniezi o echipă naţională competitivă, deoarece multe din jucătoarele autohtone sunt doar rezeve la echipele de club. Uite de pildă în România cred că este singura ţară din Europa unde este admis ca în primul cinci să fie doar jucătoare străine.” spune instructorul FIBA.

Fabio Fossati crede în potenţialul echipei actuale a CSM, grupare care în doi ani poate să se bată la titlu dacă desigur se mai fac câteva transferuri, în special în compartimentul ofensiv.

„ Sunt prezent în Satu Mare de miercuri, iar zilele acestea cât am făcut antrenamente cu fetele am văzut că în apărare se descurcă excelent, lucru certificat şi de meciurile din campionat însă suferă în atac şi în special pe postul de pivot. Ştiu că momentan nu sunt bani pentru transferuri spectaculoase însă apreciez că Peter s-a orientat mai mult pe apărare fiindcă o vorbă spune că atacul îţi câştigă un meci însă apărare câştigă campionatul.” a mai adăugat Fabio Fossati.

Fabio Fossati are în CV-ul de antrenor trei titluri de campion în Italia, o Cupă a Italiei, o Supercupă a Italiei, o Supercupă a Rusiei.
A fost primul italian care a antrenat în puternicul campionat de baschet feminin din Rusia, la Dinamo Moscova, echipă cu care a ajuns în Final Four-ul FIBA Cup.
Acum e instructor FIBA și comentator-colaborator pe probleme tehnice în baschet la diverse televiziuni din Italia.

Distribuie:

Postaţi un comentariu