Handbal / Schimbări majore în handbalul românesc

ncepând cu sezonul 2014/2015 Liga Naţională masculină de handbal va avea 14 echipe în componenţă şi nu 12 ca în prezent

Sistemul competiţional în handbalul românesc se schimbă din temelii, odată cu alegerea noului preşedinte al forului de la Bucureşti. Una dintre principalele modificări, discutată la întâlnirea dintre reprezentaţii Federaţiei Româe de Handbal şi cei ai cluburilor din Liga Naţională masculină, este trecerea Ligii Naţionale de la sistemul cu 12 echipe la unul cu 14 combatante.

Deocamdată modificarea ar urma să se aplică pentru următorii 4 ani, doar întrecerii masculine, urmând ca luna viitoare să aibă loc discuţii pe aceeaşi temă şi cu reprezentanţii cluburilor din liga feminină. S-a votat deasemenea pentru obligativitatea delegării observatorilor la meciuri începând cu faza play-off şi play-out a actualului sezon, dar şi reguli noi în ceea ce priveşte legitimarea jucătorilor străini în Liga Naţională.

Conform noilor reglementări fiecare echipă va avea dreptul la doi jucători străini fără criterii de eligibilitate, iar începând cu al treilea jucător străin din lot, dacă are vârsta de până la 33 de ani, acesta trebuie să fie component al naţionalei a ţării sale în anul în curs la categoria de vârstă respectivă sau să aibă minimum 10 jocuri oficiale la activ, iar dacă are vârsta peste 33 de ani, să fi fost component al naţionalei ţării sale în ultimii doi ani.

Şi taxele de transfer vor creşte progresiv începând cu al treilea jucător străin. O altă decizie extrem de importantă luată de reprezentanţii cluburilor din Liga Naţională de handbal masculin a fost aceea referitoare la antrenorul echipei naţionale. Cei prezenţi la întâlnire au votat în unanimite pentru un selecţioner fără apartenenţă la un club şi participarea cluburilor la remunerarea selecţionerului însă, în această privinţă nu a fost luată încă nicio decizie.

Propunerile reprezentanţilor cluburilor masculine, dar şi cele ale echipelor feminine, vor fi prezentate Comisiei Tehnico-Metodice din cadrul federaţiei, iar ulterior Consiliului de Administraţie, acesta din urmă fiind forul care va lua decizia în privinţa sistemului competiţional din următorii patru ani.

Distribuie:

Postaţi un comentariu