Fotbal / Ujgorod, “cimitirul internaţionalilor” români
Răzvan Cociş (ex “U” Cluj), Marius Niculae (ex Dinamo) şi mai nou Gabriel Tamaş (ex WBA şi CFR Cluj) sunt cele trei vedete al echipei Hoverla Ujgorod, care evoluază în prima ligă din Ucraina. Împreună cei trei fotbalişti români au adunat 152 de selecţii la în tricoul echipei naţionale de fotbal a României (51 – Cociş, 63 – Tamaş, 38 – Niculae) şi au, de asemenea, zeci de apariţii în cupele europene şi prezenţe la turneele finale ale Cupei Mondiale sau Campionatului European.
Aruncă “săgeţi” către Cluj
Dacă Niculae şi Cocoiş sunt de la începutul sezonului în lotul Hoverlei, Tamaş este foarte aproape de a încerca o nouă “relansare” a carierei sale, singurul impediment în calea semnării contractului fiind durata acestuia. Românul nu vrea să stea mai mult de şase luni, pe când oficialii din Ucraina i-au propus un angajament pe un an şi jumătate.
După ultima ispravă, când s-a îmbătat la Cluj, pe vremea când încă era doar în probe la CFR, Gabi Tamaş nu a mai jucat nicăieri, comportamentul său din afara terenului fiind mereu o piedică pentru fostul internaţional “tricolor”. Dat afară, sau “transferat de urgenţă” de la mai toate echipele pe la care a trecut (9 la număr), Tamaş continuă să afişeze mina unui jucător de geniu, neînţeles de şefii care au alimentat constant cu milioane de euro contul fundaşului ajuns la 30 de ani. În aşteptarea finalizării negocierilor cu Hoverla, Gabi Tamaş este în continuare “nedumerit” de ce a fost înlăturat de la CFR.
“Nu ştiu ce s-a întâmplat la CFR, eu am mers acolo să ajut, de ce am fost dat afară nu ştiu, poate ştiu cei din conducere. A fost o greşeală să accept oferta CFR-ului, dar în viaţă facem şi greşeli. Eu nu regret ce s-a întâmplat şi nici nu vreau să schimb ceva la mine”, a declarat Tamaş, pentru un post de televiziune specializat pe sport. Fotbalistul a mai adăugat că vrea să joace în continuare fotbal, dar niciodată în România, din cauza experienţei CFR.
În cei 15 ani de “carieră”, Tamaş a evoluat la 9 echipe din România şi din străinătate, cea mai longevivă legitimare având-o la Auxerre (Franţa), între 2007-2010, perioadă în care a fost, însă, împrumutat vreme de doi ani la Dinamo Bucureşti.
Cinci români, 29 de echipe!
Până să semneze şi Tamaş cu Hoverla trebuie spus că la gruparea din Ujgorod sunt legitimaţi 4 fotbalişti români. Pe lângă Răzvan Cociş şi Marius Niculae, în tricoul galben-albastru al Hoverlei mai evoluează un maramureşean, Cristian Oros şi un oltean Alexandru Dandea, trecut şi el prin Cluj.
Cunoscând apetitul ucrainienilor de a transfera jucători cu nume, la echipe mici, în adăugăm pe listă şi pe Tamaş, fie şi doar pentru a da farmec datelor statistice. Poate cel mai interesant aspect este că cele trei vedete, Cociş, Niculae şi Tamaş, au fost de-a lungul vremii implicaţi în tranferuri dubiose, unele încă judecate în celebrul “dosar al transferurilor”.
Plecarea lui Cociş de la Universitatea Cluj la Şeriff Tiraspol a însemnat şi o fraudare de aproximativ 50.000 de dolari a clubului universitar clujean. Numele lui Marius Niculae este şi el pomenit în amintitul dosar, după trecerea atacantului la Sporting Lisabona, iar Tamaş a plecat dubios de la Dinamo la Galatasaray, toate aceste mutări fiind anchetate de ani buni.
Un alt aspect interesant este uşurina cu care cei trei fotbalişti pleacă de la o echipă la alta. Fostul fotbalist al Universităţii nu pare să aibă nicio vină că talentul său nu a explodat niciodată. De la “U” a plecat în Moldova, la Şeriff, apoi a ajuns la Lokomotiv Moscova, Poli Timişoara, Al-Nassr, Karpaty Livov, FC Rostov, pentru ca la începutul acestui sezon să semneze cu Hoverla.
În cazul lui Marius Niculae lucrurile sunt oarecum identice, doar numele cluburilor pentru care a evoluat fiind mai importante (Dinamo, Sporting Lisabona, Standard Liege, Mainz 05, Kavala, FC Vaslui, Shandong Luneng – China). Despre Tamaş se ştie că a fost crescut de Tractorul Braşov, a mai evoluat la FC-ul din localitate, după care a ajuns la Dinamo.
Galatasaray, Celta Vigo, Auxerre, West Bromvic Albion şi CFR fiind celelalte borne importante din cariera sa. Şi ca să completăm lista de echipe pe la care au trecut cei 5 români de la Hoverla mai amintim că Alexandru Dandea a debutat în fotbalul “mare” la Arieşul Turda şi a mai trecut pe la CSM Râmnicu Vâlcea, Turnu Severin şi Dinamo, până să ajungă în Ukraina. Maramureşeanul Cristian Oros a fost ceva mai liniştit, în CV-ul său apărând doar FC Braşov, Rapid şi din vara anului trecut Hoverla.
Ujgorod a jucat în 3 ţări
Asemenea “vedetelor” care evoluează în actuala echipă din Ujgorod, Hoverla a fost ee-a lungul vremii o formţie călătoare. În 1925 gruparea a fost înscrisă în campionatul Cehoslovaciei, sub numele SC Rusj Ujgorod, pentru ca în 1939 să se înscrie în campionatul din Ungaria ca SC Rusj Ungvar.
Abia din 1946 actuala Hoverla Ujgorod avea să fie înscrisă în campionatul URSS, sub numele de Spartak. Din 1992, odată cu separarea Ucrainei de fosta Uniune Sovietică, Hoverla evoluează în campionatul intern (din Ucraina) având doar patru prezenţe în prima ligă, ultimele două sezoane fiind singurele în care Hoverla nu a retrogradat la un an de la promovare. Nu are în palmares niciun trofeu important, doar în 2002 reuşind să acceadă până în sferturile de fianlă ale Cupei Ucrainei.