Fotbal / ”Mașina de goluri” s-a oprit

Fotbalul e mai sărac, Eusebio, fostul mare jucător al Portugaliei și al Benficăi, a murit

Eusébio da Silva Ferreira, pe scurt Eusebio, cea mai mare legendă a fotbalului portughez, a murit, sâmbătă noaptea, la vârsta de 71 de ani, în urma unui stop cardiorespirator. Eusebio s-a născut în Mozambic, dar vă rămâne în amintirea iubitorilor fotbalului mondial drept ”mașina de goluri” a Benficăi Lisabona, club pentru care a evoluat vreme de 15 sezoane.

Este considerat unul dintre cei mai buni jucători din toate timpurile și a fost supranumit ”Pantera Neagra”.  A cucerit nu mai puțin de 11 titluri de campion, cinci Cupe ale Portugaliei și Cupa Campionilor Europeni, toate cu Benfica Lisabona. În cei 15 ani cât a îmbrăcat tricoul roșu al Benficăi, Eusebio a marcat 638 de goluri în 614 meciuri! A fost golgheterul Cupei Mondiale din 1966 (cu 9 goluri) când a dus echipa națională a Portugaliei pe locul 3 la finalul competiției.

A fost desemnat fotbalistul anului în Europa, în 1965 și a cucerit de două ori ”Gheata de aur”, trofeu ce se atribuie celui mai bun marcator al anului pe Bătrânul Continent. În tricoul naționalei lusitane Eusebio a jucat 64 de meciuri și a marcat de 41 de ori.

Și-a încheiat cariera în sezonul 1978/1979, la New Jersey Americans, pentru care a jucat în doar patru partide, reușind să marcheze de cinci ori. În ziua în care și-a anunțat retragerea de la Benfica, 18 iunie 1975, fostul marer jucător al lui Real Madrid, Alfredo Di Stefano, spunea despre Eusebio: ”Pentru mine va fi mereu cel mai mare jucător de fotbal din toate timpurile”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu