Florina Chintoan se desparte de Universitatea Cluj după aproape 20 de ani

Foto: Dan Bodea (arhivă)

Retrogradată în liga a doua la sfârșitul campionatului recent încheiat, Universitatea Cluj o pierde pe Florina Chintoan, handbalista care a devenit un simbol al sportului pe semicerc.

După ani de zile de agonie, în care a refuzat oferte peste oferte, pivotul a ales să se despartă de echipa căreia i-a dedicat întreaga viață. Din sezonul viitor Florina Chintoan va îmbrăca tricoul Gloriei Bistrița, o grupare cu ambiții la fel de mari precum inima sportive, care a fost sufletul echipei Universitatea Cluj.

A oferit tot ce se putea, dar nu a fost suficient

Lumea sportului este uriaș volum cu poveşti care se scriu singure. Sunt performeri a căror viaţă se leagă exclusiv de un club, de o echipă. Dacă la toate acestea adăugăm faptul că Florina Chintoan a evoluat doar pentru ”U”, avem în faţa ochilor un om care merită respectul unei comunităţi. Cu atât mai mare este regretul că cei care ar fi trebuit să ducă povestea mai departe au dezamăgit-o atât de crunt, încât Florina a ales să plece. 

Pe la sfârşitul anilor ’90 Roza, aşa cum o alintă suporterii şi colegele de echipă, a făcut cunoştinţă cu handbalul, disciplină care a adus atâta glorie sportului românesc. Nu împlinise încă vârsta majoratului când a debutat la prima echipă a Universităţii.

Florina Chintoan este un caz aparte în handbalul românesc. Practic nu i se poate reproşa nimic. Atunci când este în teren face perfect faza de apărare şi este letală în ofensivă. Firesc au apărut şi ofertele pentru ea, dar Roza a rămas fidelă Universităţi. A spus mereu că tot ce face, face din suflet, cu suflet.

A îmbrăcat tricoul Universității și în cea mai glorioasă perioadă, dar și în anii din urmă, în care echipa universitare a gâfâit sezon după sezon, evitând mai mereu la mustață retrogradarea. Ultimul sezon nu s-a mai întâmplat minunea și Florina a înțeles că pentru ea acesta este finalul poveștii la ”U”.

„Mi s-a tot spus în ultimii ani că sunt o ciudată, că nu am conştientizat ce şanse mi s-au oferit, dar eu am ales mereu cu sufletul. Au fost ani frumoşi, extraordinari pot să spun, aici la Cluj, dar au fost şi ani grei.

Am crezut până la capăt că vom putea reedita acele performanţe frumoase, când am terminat trei ani la rând în urma Oltchimului, o echipă ce părea de neatins, dar pe care noi am învins-o. Am rămas la Universitatea pentru că mereu am crezut că putem face performanţă şi la Cluj. E fost decizia mea şi mi-am asumat-o”, mărturisea în urmă cu ceva timp Florina, pentru Transilvania Reporter.

Discursul ei e simplu, curat, dar ferm, exact aşa cum ne-am obişnuit să o vedem şi pe teren. Roza este genul de jucător pentru care un meci poate să dureze oricât. Ea va fi mereu prima la minge, îşi va lăsa în urmă adversarele, atunci când declanşează sprintul demn de o atletă, disciplină sportivă cu care de altfel, a cochetat în copilărie, înainte să ajungă la handbal.

Au trecut 18 ani de la debutul ei în echipa de senioare a Universităţii Cluj, şi chiar dacă nu a reuşit să câştige niciun trofeu cu ”U”, Florina a câştigat respectul şi, chiar dacă pare exagerat, nemurirea în sufletul suporterilor.

Maşina de goluri

Avantajată şi de poziţia pe care evoluează, pivot, Florina Chintoan este o adevărată maşină de goluri. O condiţie fizică impecabilă şi un devotament desăvârşit, pus mereu în slujba echipei, au transformat-o pe Roza într-una dintre cele mai „râvnite” sportive din sportul pe semicerc. Numai pentru echipa naţională a României a marcat peste 150 de goluri, în peste 100 meciuri.

În ceea ce priveşte cifrele pe care le-a atins în tricoul Universităţii, este aproape imposibil de ţinut o contabilitate, fie ea şi în linii generale. Pe scurt, vorbim despre o sportivă care a marcat câteva mii de goluri, în sute de meciuri.

Tenacitatea şi inteligența pe care o arată în meciuri, au dus-o pe Roza pe cele mai înalte culmi. Este medaliată cu bronz la Europeanul din Danemarca şi Norvegia (2010). Deşi traversa o perioadă extrem de fastă, atât la echipa de club, cât şi la echipa naţională, Florina nu a fost inclusă în lotul care a cucerit medalia de bronz la mondial din Danemarca (2015).

A reintrat ulterior în circuitul echipei naționale şi a fost una dintre cele mai bune jucătoare în turneul de calificare la ediția din 2016 a Jocurilor Olimpice de vară de la Rio. Deși România se număra printre favorite, începutul turneului a fost slab şi asta a dus la ratarea calificării în fazele superioare.

Florina Chintoan este soția luptătorului Rareş Chintoan, dublu medaliat la Campionatele Europene. Cei doi s-au căsătorit în 2009 şi sunt unul dintre cele mai frumoase cupluri de sportivi din ţara noastră.

Distribuie:

Postaţi un comentariu