Fabrica de sportivi

La secția de judo din cadrul clubului Unio Satu Mare se făuresc caractere de campioni

După Revoluţie însă, la fel ca şi în multe alte domenii de la noi, s-a aşternut uitarea asupra acestora. Încet încet au dipărut aproape toate grupările sindicaliste, nu și CS UNIO Satu Mare.

Gheorghe Istrăuan, cel care se identifică cu istoria acestui club conduce destinele CS UNIO de 32 de ani, perioadă în care structura sportive a obţinut performanţe notabile. „Am fost numit vicepreşedinte pe 1 septembrie 1977, iar din 2002 sunt preşedintele acestui club. Chiar mă simt onorat să mă aflu la conducerea unuia dintre cele mai prolifice cluburi sportive din oraş. Cele 9 secţii ale clubului, care au existat înainte de 1989, judo, box, popice, şah, lupte, handbal, caiac canoe, culturism şi fotbal, au dat o serie de campioni naţionali şi componenţi ai loturilor naţionale“, se mândrește preşedintele.

Una dintre marile realizări cu care se fășelte Istrăuan, este secţia de handbal care s-a înfiinţat chiar când a preluat conducerea clubului. „Am înfiinţat secţia de handbal împreună cu regretatul antrenor Pengas Attila, care de-a lungul anilor, a fost un mare şlefuitor de talente în acest sport. În 1980 a venit ca antrenor la club Palko Ioan, care a înfiinţat o echipă competitivă şi cu care a promovat în divizia B după barajul din 13-15 mai de la Curtea de Argeş“, spune Istrăuan. Şi ca o coincidenţă, peste ani, tot în luna mai, dar în 2009 şi tot cu Palko la timonă, CS Satu Mare, grupare construită pe scheletul fostei echipe a CS UNIO, avea să promoveze în Liga Naţională.

După 1989 structurile sportive sindicale au dispărut în marea lor majoritate, iar greutățile nu au ocolit nici clubul UNIO Satu Mare. Deşi a trebuit să renunţe la patru ramuri sportive ( au rămas popicele, judo-ul, şahul, boxul şi caiac-canoe) iar banii au fost tot mai puţini de la an la an, clubul a scos campioni naţionali pe bandă rulantă la diferite discipline. De departe cea mai prolifică secţie este judo-ul, la cârma căreia se află antrenorul Terely Mihaly. Riguros, tenace și foarte serios, acesta ar fi pe scurt portretul robot al tehnicianului sătmărean, care se ocupă de pregătirea judokanilor de mai bine de 30 de ani.

A început să antreneze din 1982 iar de atunci prin mâinile lui au trecut mii de copii dornici să afle tainele judo-ului. 58 de medalii de aur, 41 de argint şi 91 de bronz este palmaresul secției condusă de Terely. Anul 2012 a fost unul de referință pentru Unio, trei judoka ai clubului, Mihaela Faur, Pandi Karola şi Cristian Sereş au fost declaraţi cei mai buni sportivi sătmăreni ai anului, iar antrenorul anului a fost votat Terely Mihai. În același an Gheorghe Istrăuan a fost desemnat cel mai bun preşedinte de club. Nu doar judo-ul a fost cel care a adus faimă clubului. Popicele, şahul, boxul şi într-o mai mică măsură sporturile nautice au punctat decisiv pentru ca acest club sindical să fie unul dintre cele mai titrate din țară.

Distribuie:

Postaţi un comentariu