Există speranțe pe semicerc

Carmen Amariei/ Foto: Dan Bodea

A trecut primul sezon pentru Universitatea Cluj, fără Jolidon alături, compania de care se leagă cele mai importante performanțe ale handbalului feminin clujean. Într-o perioadă în care gruparea studențească este încă în reconstrucție, rezultatele nu au lipsit. Chiar dacă ”U” a ratat calificarea în play-off-ul Ligii Naționale, clujencele nu au avut rivale în faza play-out și au terminat sezonul pe prima poziție a clasamentului celei de a doua jumătăți a ierarhiei naționale. Dacă în campionat și Cupă rezultatele au fost să le numim modeste în ediția precedentă de a Ligii Naționale, viitorul începe să se contureze frumos. Florina Chintoan este om de bază în naționala mare a României, iar colegele ei Cristina Enache, Ana Maria Măzăreanu, Laura Popa și Roxana Cîrjan vor reprezenta țara noastră la Universiada din Coreea de Sud.

Patru plus Amariei

2015 va rămâne un an de referință a handbalului feminin din Cluj. Chiar dacă în Liga Naţională obiectivul propus, clasarea pe un loc care să le permită accederea în faza play-off, nu a fost atins, munca sub coordonarea fostei campioane a Europei, Carmen Amariei, începe să-şi arate roadele. Cu un lot de jucătoare tinere, sau foarte tinere, Carmen Amariei a reuşit să impună un stil de joc care încântă de multe ori, iar rezultatele nu vor trebui prea mult aşteptate. Dacă Florina Chintoan este deja o certitudine, şi nu de ieri de azi, recent patru handbaliste ale formației ”U” Alexandrion (Cristina Enache, Ana Maria Măzărean, Laura Popa și Roxana Cîrjan), au fost convocate la echipa națională universitară a României pentru a participa la  Jocurile Mondiale Universitare care se vor derula în intervalul 6-14 iulie, în Coreea de Sud  la Gwangju. Celor patru sportive li se alătură și antrenoarea Carmen Amariei, aceasta din urmă fiind numită antrenor secund al lotului național universitar.

Laura,   Roxana IMG_0266

”Tricolorele” se vor pregăti în perioada 23 – 29 iulie, la Râmnicu Vâlcea, iar obiectivul României este clasarea pe podiumul Universiadei. „Sunt foarte bucuroasă de faptul că suntem convocate pentru această competiție. Sper să avem rezultate cât mai bune și, de ce nu, să ne întoarcem cu o medalie cât mai strălucitoare. Mă bucur enorm că patru dintre fetele mele vor reprezenta România la această competiţie, este o recunoaştere a muncii pe care am făcut-o aici la Cluj. Laura Popa a fost deja convocată şi chiar a evoluat pentru România la Trofeul Carpaţi şi este o jucătoare de care vom fi mândri nu peste mult timp. Cele două portăriţe <Măzăreanu şi Enache n.a.>, plus Cîrjan sunt sportive care și-au confirmat talentul prin evoluțiile de la Universitatea și aștept de la ele să facă pasul spre prima reprezentativă, dar totul depinde în mare măsură de ele”, a declarat Amariei. Plecarea delegației României spre Coreea de Sud este programată pentru data de 1 iulie, iar în întrecerea de handbal feminin țara noastră a fost repartizată într-o grupă din care mai fac parte două formații ex-iugoslave, Serbia și Muntenegru. La competiție vor lua startul 12 echipe, repartizate în patru grupe a câte trei.

Conturează echipa în jurul lui Cristinei Laslo

Pentru viitoarea ediție a Ligii Naționale, Carmen Amariei a început deja munca de conturare a lotului. Cea mai importantă veste pentru suporterii clujeni este că Cristina laslo va continua la Universitatea. În plus Amariei le-a adus la Cluj pe Alexandra Prodan, Sonia Vasiliu și Alexandra Dindiligan, acestea din urmă campioane mondiale cu echipa națională de junioare sub 18 ani. Sonia Vasiliu evoluează pe postul de inter stânga și a venit de la LPS Vaslui (Centrul Național de Excelență Râmnicu Vâlcea). Alexandra Prodan este portar şi a venit la ”U” de la CSS Dinamo Brașov (Centrul Național de Excelență Râmnicu Vâlcea). Și Prodan a făcut parte din lotul lărgit al echipei naționale de junioare, însă a ratat Campionatul Mondial din cauza unei accidentări. Cele trei jucătoare sunt în primul an de seniorat și au semnat contracte cu echipa clujeană pe o durată de 4 ani. Cea de a treia jucătoare, Alexandra Dindiligan, este o extremă dreaptă, componentă a lotului cu care România a devenit campioană mondială la categoria sub 18 ani. Ea a sosit de la Centrul de Excelență Râmnicu Vâlcea și Handbal Art Galați.

„Prin aducerea acestor jucătoare am reușit să ne completăm lotul pe posturile care erau puțin descoperite în echipă. Prin valoarea lor individuală și a grupului vor aduce un plus în lotul nostru. Sperăm că împreună cu ele vom reuși să avem un parcurs mai bun în viitorul campionat”, a declarat directorul sportiv al ”U” Alexandrion, Cosmin Sălăjan. Vasiliu şi Prodan se află în acest moment în cantonament cu echipa națională în vederea pregătirii participării la Campionatul European de tineret din Spania, care se va desfăşura la sfârșitul lunii iulie. Până la începutul pregătirii viitorului sezon al Ligii Naţionale, antrenoarea Carmen Amariei încearcă să le convingă și pe Florina Chintoan, respectiv Magda Paraschiv să continue și ele la ”U”, după ce contractele celor două au expirat la finalul campionatului trecut. „Sunt două jucătoare care își doresc foarte mult să performeze în cariera lor. Și sunt jucătoare care cred că au învățat ce înseamnă performanța”, a spus Amariei.

Universiada, la cota 27

Înfiinţată în 1957, Universiada, numită și Jocurile Mondiale Universitare, a ajuns la ediția cu numărul 27 și se va desfășura la Gwangju, al șaselea oraș ca mărime din Coreea de Sud. Universiada este o competiție multi-sportivă internațională organizată de Federația Internațională a Sportului Universitar (FISU) pentru sportivii studenți, iar la ediţia din acest an vor participa aproximativ 9000 de sportivi din peste 170 de ţări, care vor concura la 16 discipline precum handball, atletism, fotbal, gimnastică sau tenis. În 1981, Universiada de Vară a fost organizată la Bucureşti, moment ce a reunit 2930 de sportivi din 86 de țări, iar la întreceri au asistat 200.000 de spectatori. Ţara noastră s-a clasat pe locul 2 la finalul competiției, în clasamentul pe medalii. În luna noiembrie a acestui an va fi anunțată țara în care se va desfășura Universiada de Vară din 2021, iar România are şanse mari să fie desemnată ţară organizatoare a respectivei ediţii, oraşele care vor găzdui întrecerile fiind Cluj-Napoca şi Bucureşti.

[stextbox id=”custom”]

Lotul României pentru Universiadă

Portari: Elena Șerban (CSM Ploiești), Cristina Enache (”U” Alexandrion Cluj), Ana Maria Măzăreanu (”U” Alexandrion Cluj)
Extreme stânga: Carmen Ilie-Șelaru (SCM Craiova), Laura Leahu (Știința București)
Interi stânga: Bianca Tiron (SCM Craiova), Andreea Trăilă (Știința București), Cosmina Cozma (Danubius Galați)
Centri: Mădălina Zamfirescu (SCM Craiova), Maria Gavrilă (CSM Unirea Slobozia), Ana Maria Apipie (SCM Craiova)
Inter dreapta: Laura Popa (”U” Alexandrion Cluj)
Extreme dreapta: Cătălina Preda (CSM Ploiești), Cristina Florică (SCM Craiova)
Pivoți: Roxana Cîrjan (”U” Alexandrion Cluj), Cristina Nan (CSM București)

Staff tehnic: Nicoleta Alexandrescu, Carmen Amariei (”U” Alexandrion Cluj), Bogdan Macovei (șef delegație).

[/stextbox]

3 transferuri a realizat Universitatea Alexandrion Cluj în această vară, toate sportivele fiind componente ale lotulurilor naţionale de junioare

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu