Eveniment / Nevăzătorii dau goluri la Cluj

Jucătorii de fotbal cu deficienţe de vedere se vor lupta la Cluj pentru primul titlu naţional destinat lor

Cluj-Napoca va fi găzda primului campionat de fotbal din România, destinat persoanelor cu deficienţe de vedere. Evenimentul face parte din campania naţională „Susţinem adevăraţii învingători”, lansată de grupul Olympus şi de Comitetul Naţional Paralimpic (CNP).

La competiţia care va avea loc sâmbătă (30 noiembrie) vor participa trei echipe din România, iar la finalul turneului, câştigătoarea va fi încununată campioană a României şi va disputa ulterior o partidă cu o echipă din Moldova pentru Cupa Internaţională a României.

Fotbalul în sală pentru nevăzători este jucat de două echipe a câte cinci jucători fiecare, după aceleaşi reguli ca în cazul futsal-ului obişnuit, cu deosebirea că mingea are un sistem de sunete care produce zgomot în mişcare. Cei patru jucători de teren au deficienţe de vedere, în timp ce portarul are vederea normală.

Futsalul pentru nevăzători este o disciplină nouă în România. Până acum, singurele discipline pentru sportivii cu dizabilităţi de vedere care au fost dezvoltate până la nivel de echipă naţională sunt goalball (un tip de handbal jucat de două echipe de câte trei jucători) şi bowling cu nouă popice.

„ Am aşteptat cu nerăbdare să organizăm primul campionat naţional de futsal, iar acum acest moment a sosit. Marcăm astfel o nouă mare realizare în calendarul nostru paralimpic intern şi privim cu încredere şi speranţă către competiţiile internaţionale viitoare”, a declarat Sally Wood-Lamont, preşedintele Comitetului Naţional Paralimpic Român.

Distribuie:

Postaţi un comentariu