Emanuel Gyenes, omul recordurilor!

Mani Gyenes este un fanatic al competițiilor enduro, fiind prezent la patru ediții a celebrului Raliu Dakar

Cel mai bun sportiv de enduro şi rally-raid din România , Mani Gyenes, a bifat şi în 2013 un rezultat de excpeţie. Sătmăreanul este singurul pilot din lume care a participat dar a și terminat toate cele 10 ediții la Red Bull Romaniacs, considerat unul dintre cele mai dure concursuri de gen pe mapamond.

 

Locul doi la Red Bull Romaniacs 2013
De 10 ani, România găzduieşte în inima Transilvaniei, la Sibiu, cel mai dificil raliu hard enduro din lume, Red Bull Romaniacs. Aflat la o ediţie jubiliară concursul a adunat la start, în 2013, peste 350 de concurenţi din toată lumea, ei încercând să-și dovedească măiestria  pe traseul de 150 de km de probe montane zilnice. Din cei 18 români participanţi, s-a remarcat sătmăreanul Mani Gyenes  cel care a terminat pe locul locul 2 la clasa Expert Single”Am avut un singur obiectiv în acest an. Să termin cursa sănătos și fără probleme tehnice. Nu numai că am terminat cursa dar chiar am reuşit să urc pe podium lucru care m-a bucurat nespus. Vreau să spun că această ediţie de Romaniacs mi s-a părut cea mai dificilă dar şi cel mai bine organizată.” ne-a dezvăluit Mani. Sătmăreanul a reuşit să câştige Red Bull Romaniacs în 2005 şi 2006 iar în 2009 a terminat pe locul secund.

 

A făcut istorie şi la Raliul Dakar
Sătmăreanul este un fanatic al competițiilor dificile. Participant la patru ediţii ale celebrului Rally Dakar, Mani a făcut istorie pentru România în 2011 când a ocupat locul 17 la  general, primul loc la clasa “Maraton” şi treapta a treia la categoria motoarelor peste 450 cmc. ” Dakar-ul este de departe cea mai mare competiţie de gen din lume. La fiecare ediţie la care am fost prezent am găsit lucruri deosebite şi am cunoscut oameni nemaipomeniţi. Trebuie să trăieşti pe propria piele o astfel de experienţă fiindcă prin cuvinte nu prea poţi să redai cu adevărat ce simţi acolo. Nu se întâmplă doar lucruri frumoase în genul acesta de competiții. La ediţia din 2011 am avut o evoluție excelentă, dar în 2009 am fost nevoit să abandonez, din cauza unui accident” povestește Mani.

 

Caută bani pentru Dakar 2014
Una din puţinele deziluzii trăite de Mani a fost neparticipare la ultima ediţie de Rally Dakar. “Din păcate, nu de mine a depins participarea la ediția din acest an. Pur și simplu nu am reușit să strâng destui bani ca să pot să alerg în competiție. Partenerii mei mi-au asigurat motocicleta, taxa de înscriere, dar pe lângă astea mai sunt multe alte cheltuieli. iar suma finală ajunge undeva la 60.000 de euro. Acum încerc să adun suma pentru viitoarea ediție” explică sătmăreanul.
Până să participe la Dakar 2014, pentru Mani urmează  competiţiile interne , câteva etape de Campionat Naţional, prima fiind programată la începutul lunii viitoare, urmată de o competiţie de hard enduro, la Piatra Neamţ, în luna septembrie. Tot pentru finalul acestui an Mani Gyenes  va lua startul la un concurs de mare anvergură internaţională, International Six Days din Sardinia.

 

Și-a golit rezervorul pentru un adversar
La ediția din 2007 a Raliului Dakar, pilotul sătmărean a surprins pe toată lumea când şi-a golit rezervorul spate al motocicletei, pentru a-i da combustibil pilotului de NASCAR, Robby Gordon, participant la clasa auto. ”Gestul m-a costat o cădere de două locuri în clasament, dar asta a contat mai puțin. Am văzut că omul avea nevoie disperată de combustibil şi l-am ajutat cu cea mai mare plăcere. La sfârşitul cursei mi-a mulţumit şi chiar m-a invitat să-mi petrec vacanţa la el la vila sa din Beverlly Hills” își amintește Mani.

Distribuie:

Postaţi un comentariu