După 10 ani, Cluj Arena are un nou gazon. Inaugurarea va avea loc, la fel ca acum un deceniu, tot într-un meci ”U” Cluj – FC Braşov

Foto: Dan Bodea

La fel ca în urmă cu un deceniu, coincidența face ca primul meci oficial pe noul gazon de pe Cluj Arena, să se fie tot o întâlnire între Universitatea Cluj și FC Brașov.

Dacă acum 10 ani și trei săptămâni, mai exact, în 16 octombrie 2011, cele două formații se întâlneau în prima ligă de fotbal a României, acum disputa dintre cele două echipe va avea loc în cadrul etapei cu numărul 13, în liga a 2-a, sezonul 2021/2022.

Meciul de revenire acasă a „Șepcilor roșii” va avea loc luni, 8 noiembrie 2021, de la ora 17.30. În 2011, ”U” Cluj obținea prima victorie în chiar primul meci oficial disputat pe cel mai mare stadion al Transilvaniei. A fost o partidă cu final fericit, încheiat cu scorul de 1-0 pentru Universitatea, prin golul marcat de Laurențiu Marinescu, în minutul 40.

În acel joc, Ionuț Badea, antrenorul de atunci al Universității Cluj, a aliniat următoarea formație:

Marius Popa – Sebastian Achim, Octavian Abrudan, Lukas Szukala, Constantin Grecu – Alex Păcurar (85 Nasser Menassel), Gabriel Boștină (66 Eliass Bazzi), Laurențiu Marinescu, Sebastian Cojocnean – Claudiu Niculescu (60 Tony Nuatuzor Nwakaeme), Adrian Cristea.

239 de meciuri de fotbal și rugby, 12 reuniuni atletice, starturi și finish-uri la Maratonul Internațional Cluj
Din 16 octombrie 2011 până în 12 august 2021, când a avut loc ultimul eveniment sportiv pe Cluj Arena înainte de schimbarea integrală a gazonului (n.r.- meciul “U” Cluj – Unirea Constanța), s-au disputat 239 de meciuri de fotbal, rugby, fotbal american, au avut loc 12 reuniuni atletice (6 ediții de Campionate Internaționale ale României, 4 ediții de Campionate Naționale / seniori, tineret, juniori, o ediție a Campionatelor Balcanice de seniori și o ediție a Campionatelor Europene pe echipe), la care se mai adaugă starturi, sosiri și premieri la Maratonul Internațional Cluj, o competiție devenită un brand al Clujului și care, la finele acestei săptămâni, va celebra cea de-a 10-a ediție.

Cu siguranță, numărul evenimentelor sportive ar fi fost mai mare dacă activitatea de pe Cluj Arena nu ar fi fost întreruptă, în perioada martie – august 2020, din cauza pandemiei de COVID-19.

Referindu-ne strict la meciurile disputate pe vechiul gazon, care iată, a rezistat 10 ani, din cele 239 de meciuri, 186 au fost la fotbal, 27 la fotbal feminin, 22 la rugby, 4 de fotbal american. Din cele 239 doar 8 meciuri au avut un caracter amical, restul fiind oficiale. Am reținut doar amicalele internaționale, cele mai importante fiind ale primei reprezentative de fotbal a României cu Spania (scor, 0-0) și Chile (scor, 3-2), ambele venind la Cluj din postura de campioane continentale, ale Europei, respectiv a Americii de Sud.

Cu precizarea, că victoria din jocul cu Chile a fost prima reușită de naționala României de fotbal (seniori) într-un meci disputat pe un stadion din Cluj. Tot aici putem încadra cele două meciuri ale Generației de Aur, un meci de caritate contra fostelor glorii ale Universității Cluj, dar mai ales cel cu legendele Barcelonei, un meci în cadrul Sports Festival 2018, cu peste 25.000 de spectatori în tribune.

”U” Cluj, cele mai multe meciuri jucate în 10 ani pe Cluj Arena
Echipa de fotbal Universitatea Cluj a disputat în cei 10 ani de la darea în folosință a stadionului cele mai multe meciuri pe Cluj Arena – 165. Între acestea am inclus și cele trei amicale de lux, cu Kuban Krasnodar (meciul de inaugurare a stadionului, în 11 octombrie 2011), Shahtior Donetsk și PAOK Salonic.

Împărțite pe categorii, ”U” Cluj a disputat 64 de meciuri în Liga 1 (perioada 2011-2015), 56 de meciuri în Liga a 2-a, 14 meciuri în Liga a 3-a, 12 meciuri în Liga 4, cele 2 meciuri de pe teren propriu în barajele de promovare în Liga a 3-a și Liga a 1-a, 13 jocuri în Cupa României și un joc în Cupa Ligii.

De asemenea, echipa de rugby a Universității Cluj a susținut pe vechiul gazon o serie de 11 meciuri în Superliga Națională, în perioada martie 2013 – august 2014, dar și un amical cu naționala Ungariei, meci în care s-a înregistrat cel mai mare scor pe tabela de marcaj a arenei, 131-5!

Gazdă bună pentru naționalele de fotbal și rugby ale României
În cei 10 ani, Cluj Arena a fost o gazdă primitoare pentru 13 meciuri ale echipelor naționale de fotbal și rugby. Astfel, au fost patru jocuri ale primei naționale de fotbal a României, două oficiale, cele cu Muntenegru (scor, 1-1 în 2016) și cu Danemarca (scor, 0-0 în 2017), ambele în preliminariile CM 2018 și amintitele, mai sus, jocuri amicale, cu Spania și Chile, precum și două meciuri oficiale ale naționalei de fotbal feminin a României, cu Cehia (0-0 în 2013) și Italia (1-2 în 2014), ambele în preliminariile CM din 2015.

Naționala de rugby seniori a României a disputat șapte meciuri pe Cluj Arena, toate în Campionatul Europei, reușind șase victorii, câte două cu Spania și Portugalia, câte una cu Germania și Rusia, pierzând doar meciul cu Georgia.

Meciuri de Liga Campionilor, Liga Europei, o finală de Supercupa României la fotbal și una de Cupa României la rugby
Pe Cluj Arena s-au cântat imnurile Ligii Campionilor și a Ligii Europei. Astfel, campioana României la fotbal feminin, U Olimpia Cluj a disputat 15 meciuri în preliminariile WUCL, fiind gazdă a trei ediții de turnee preliminare, în anii 2013, 2014, 2017.

Pandurii Tg. Jiu a jucat la Cluj cinci meciuri în Liga Europei, în ediția 2013-2014, printre adversare fiind Sporting Braga, Fiorenetina și Dnepr din Ucraina. Cluj Arena a mai găzduit și o finală de Supercupa României, Astra Giurgiu – CFR Cluj, scor 1-0, în vara anului 2016, Clujul fiind astfel singurul oraș în afara Bucureștiului, care a găzduit două finale de Supercupa României pe două stadioane diferite (n.r. – a mai fost o finală pe stadionul dr. Constantin Rădulescu, în 2010).

Un alt trofeu decernat pe Cluj Arena a fost cel din finala Cupei Românei la rugby, ediția 2014, o cupă câștigată de RCM UV Timișoara în disputa cu CSM Știința Baia Mare. În sfârșit, printre gazdele de pe Cluj Arena s-au mai numărat și Sănătatea Cluj – în trei meciuri de Cupa României, dar și într-un meci cu Unirea Dej, contând pentru Liga a 3-a, Unirea Jucu, un meci de Cupă cu Petrolul, dar și Avântul Bizonii Recea Cristur, echipă din campionatul județean Cluj, cu meciuri în Cupa României.

Nu am uitat nici de Ardealul – ”U” Cluj, singurul meci oficial de juniori / Liga Elitelor, disputat pe cel mai mare stadion al Clujului.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Bradeanu says:

    O statistică super! Felicitări!

Postaţi un comentariu