Dumitru Podac, oşanul cu pumnul de fier

Sătmăreanul Dumitru Podac este o mică vedetă în Franța și vrea să ajungă campion mondial la skandenberg

Originar din ţara dacilor liberi (sat Moişeni, comuna Certeze) Dumitru Podac este deja un fenomen în lumea skandenberg-ului deşi a împlinit doar 20 de ani. Dumitru practică acest sport de trei ani reuşind să-şi treacă în palmares un titlu naţional în România după ce anul trecut a fost vicecampionaţional în Franţa. Foarte ambiţios, calitate pe care o au majoritatea oşenilor, Dumitru şi-a propus ca la toamnă să de-a marea lovitură şi să câştige titlul suprem la Campionatul Mondial care va avea loc în perioada 1-8 septembrie în Polonia.

 

Şi-a început viaţa sportivă la 17 ani, din dorinţa de a concura, de a câştiga şi de a se face remarcat. Cu multă ambiţie şi dăruire a muncit intens, s-a antrenat asidu pentru orice obstacol care ar fi putut apărea şi după numai un an s-au văzut şi rezultatele. Dumitru a obţinut prima sa medalie la skandenberg la vârsta de 18 ani, bronz la campionatul naţional din anul 2012, categoria seniori. În acelaşi an, a obţinut bronz la Campionatul Internaţional de Skandenberg în Franţa – “Coupe des Nation” (Cupa Naţiunilor). “I-am admirat întodeauna pe oamenii puternicii şi mi-am dorit să le urmez paşii. Trebuie să recunosc că am fost fascinat de skandenberg şi după ce am văzut filmul Over the Top (n.r. Pumnul de fier) în care Sylvester Stallone reuşea să-şi pună toţi adversarii. Pentru mine el a fost un model şi chiar am câteva metode de antrenamente văzute în film.” ne spune sportivul.

 

I-a cucerit şi pe francezi
Tânărul sportiv a părăsit Oaşul natal în urmă cu doi ani şi jumătate când s-a mutat la Paris, fiind legitimat la clubul X-Men din metropola franceză. Aici, face skandenberg ca hobby dar şi sport de performanţă cu antrenamente serioase şi concentrare maximă. Lucrează la o firmă din Paris şi depune eforturi uriaşe ca să dea randament total la competiţiile la care participă. “Mă antrenez intens acum, de trei ori pe săptămână, într-o sală bine dotată cu aparate, la Colombes, în nordul Parisului. Vreau să fiu cel mai bun la Campionatul Mondial din Polonia, din septembrie. De fapt scopul meu e titlul mondial la categoria -21 ani”, ne mărturiseşte Dumitru.

 

În Franţa Dumitru şi-a încununat galeria de medalii spre sfârşitul anului când a câştigat două medalii de aur la categoria Juniori – 21 ani şi una de argint la categoria seniori la competiţia X-Men Paris. Cel mai mult l-a bucurat medalia de argint pentru că a obţinut-o în finala cu actualul campion european, românul Andrei Chipreanov. De altfel, Dumitru a fost considerat surpriza competiţiei. Tot anul trecut, în palmaresul lui Dumitru a mai intrat o medalie de argint şi titlul de vicecampion naţional al Franţei, la categoria “ambele braţe”, în cadrul Campionatul naţional de skanderberg din Franţa.

 

Viață cazonă
Ca orice practicant de skandemberg de performanţă şi Dumitru este atent la regimul alimentar. “Alimentaţia mea constă în multă carne de curcan fiartă, friptură de capră şi iaurturi dietetice. La capitolul ciudăţenii, pot adăuga afinele şi coacăzele, în jur de 200-300 de grame pe zi. Îmi asigură mai degrabă un confort psihic decît fizic.Toate acestea le consum înainte de concursuri însă când vin acasă, mai ales de sărbători, nu am cum să rezist bunătăţilor specifice dar care din păcate au un mare nivel caloric.” ne spune oşanul. Cât priveşte marele examen din septembrie, când va participa la Mondialele din Varşovia, Dumitru este foarte încrezător în forţele sale. “Vreau să câştig aurul la categoria -21 de ani şi pentru asta mă pregătesc intens. Desigur că nici partea pecuniară nu este de aruncat deoarece vor fi premii foarte subastanțiale”, încheie sportivul.

Distribuie:

Postaţi un comentariu