Dorina Păuna, legenda vie a fotbal-tenisului românesc

Dorina Păuna, prima din dreapta

Clujul se poate mândri cu o nouă legendă. La 55 de ani, Do¬rina Păuna are lumea la picioarele sale. Sportiva clujeană se poate lăuda cu o carieră de vis într-o lume în care bărbaţii se află la putere: fotbal-tenis. Deşi a început să practice acest sport abia din 2000, Pâună a adunat o tolbă plină de medalii la competiţiile de mare anvergură, fiind un model demn de urmat pentru orice sportiv. Jucătoarea este multiplă campioană naţională (7 titluri consecutive la simplu, dublu şi triplu), dublă campioană mondială la simplu, multiplă medaliată cu bronz la CE şi CM (la toate stilurile) şi vicecampioană (2010) şi campioană europeană la triplu (2011).

Performanţele sportivei au uimit întreaga lume, iar spiritul său de sacrificiu o recomandă ca fiind o adevărată eroină a acestui sport. „Aveam 46 de ani când am participat la Campionatul Mondial, care se ţinea în Ungaria. Era prima ediţie în care se desfăşurau probe şi la simplu feminin. În finală, am învins o jucătoare din Ungaria, Lepseny Bogalka, care avea 25 de ani şi care juca fotbal-tenis de 11 ani”, şi-a adus aminte Păuna. Tot la acea competiţie, clujeanca a câştigat şi medaliile de bronz la dublu şi triplu.

Însă marea dezamăgire a reprezentat-o Campionatul Mondial din 2006. Deşi pleca din postura de mare favorită, fotbalista nu a reuşit să câştige al treilea titlu mondial consecutiv. „Aveam 50 de ani şi mi-am zis că acum trebuie să dau lovitura. Am câştigat seriile, dar la acel campionat au intervenit mai mulţi factori. Eram şi antrenor, şi jucător şi mă ocupam şi de conducerea clubului meu, CS Fotbal – Tenis Răzvan. Era un stres în plus. Iar în acel an am câştigat cam tot ce se putea câştiga pe plan internaţional, le bătusem pe toate, aşa că nu îmi făceam mari probleme. Am ajuns în semifinală, dar acolo am pierdut. Am câştigat doar medalia de bronz, la simplu, dublu, triplu”, a povestit cu dezamăgire sportiva.

Fiind o fire luptătoare, Păuna nu a renunţat la idealurile sale, iar rezultatele au apărut inevitabil. Ultima medalie de aur cucerită de fotbalistă este cea la CE din Nicosia, din 2011. Pentru întreaga carieră, dar şi pentru reuşita din Cipru, clujeanca a primit Meritul Sportiv clasa III din partea preşedintelui României, Traian Băsescu. Distincţia i-a fost înmânată la Cluj de secretarul general al Federaţiei Române de Fotbal-Tenis, Frederico Tavares, şi de preşedintele Sorin Bogdan. La 55 de ani, clujeanca nu se gândeşte la retragere şi spune că va continua atâta timp cât o vor ţine picioarele. „Nu mă gândesc la retragere. Voi continua atâta timp cât sănătatea îmi va permite, cât şi alte probleme familiale. Le doresc tuturor să meargă până la o vârstă înaintată cu sportul, pentru că numai satisfacţii poate să aducă, în niciun caz rău”, a încheiat mândră Dorina Păuna.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. PAUNA DORINA says:

    PENTRU COPII !!

Postaţi un comentariu