Derby de Cluj cu repetiție în Vinerea Mare

Foto: Dan Bodea

Disputat la jumătatea săptămânii trecute, episodul 68 al derby-ului Clujului dintre ”U” şi CFR a consemnat calificarea „Şepcilor roşii” în finala Cupei României după o absenţă de 50 de ani. La nici 10 zile de la respectiva confruntare, cele două echipe se duelează din nou, şi tot pe Cluj Arena, dar într-un meci de totul sau nimic în ceea ce priveşte lupta pentru supravieţuire în Liga 1. Şi pentru că meciul este programat în Vinerea Mare organizatorii au decis să ieftinească biletele de acces pentru ca un număr cât mai mare de suporteri, din ambele tabere, să fie prezenţi în tribune. În paralel, oficialii clubului universitar şi edilii Clujului fac diligenţe pentru obţinerea statutului de gazdă a finalei Cupei României din data de 31 mai.

Semifinala descătuşării

Așa cum și-au propus antrenorii celor două mari rivale, Adrian Falub de la ”U”, respectiv Eugen Trică, între timp demis de la cârma CFR-ului, meciul din semifinala de Cupă a fost unul al descătușării. Până la acea partidă alb-negrii nu înscriseseră niciun gol în cele șapte meciuri oficiale din 2015. De partea cealaltă CFR-ul avea doar o reușită în acest sens, într-un meci pierdut pe teren propriu, scor 1-2 cu Viitorul. Deasemenea, niciuna dintre combatante nu reușiseră să câștige vreun meci oficial din partea secundă a sezonului. E drept că nici manșa a doua a semifinalei de Cupă nu a desemnat un câștigător, meciul încheindu-se la egalitate după 90 de minute de joc, plus alte două reprize de prelungiri. Astfel, în statistici acel meci va rămâne ca unul terminat la egalitate, departajarea făcându-se în urma loviturilor de departajare. Egalul din Cupă, normal după aspectul jocului, și departajarea la loteria penaltiurilor, a descătușat cele două formații. Sâmbătă după amiaza, CFR a obținut primul succes din 2015 pe terenul Astrei, nimeni alta decât vicecampioana în exercițiu a României.

68 de meciuri s-au consemnat de-a lungul istoriei între ”U” şi CFR

De partea cealaltă, ”U” Cluj a triumfat, tot în premieră în 2015, în meciul disputat acasă cu Rapid, una dintre contracandidatele echipelor clujene la retrogradare. Vineri însă, va fi din nou care pe care. Alb-negrii şi vişinii nu mai au voie să greşească dacă vor ca şi în sezonul următor să evolueze la cel mai înalt nivel din fotbalul intern. La ”U” a revenit alături de echipă şi finanţatorul Florian Walter care a anunţat primele pentru cele două obiective. În cazul unui succes în Cupa României, Adrian Falub şi băieţii lui vor împărţii 200.000 de euro, aceaşi sumă urmând a fi acordată echipei şi în cazul salvării de la retrogradare.

La CFR lucrurile sunt ceva mai complicate. Imediat după eliminarea din Cupă, Eugen Trică a fost demis, locul lui pe banca tehnică fiind luat de Francisc Dican, iar mutarea s-a dovedit inspirată, dacă luăm în calcul rezultatul feroviarior de la Giurgiu. Valoric vorbin, CFR-ul are un lot mai puternic, dar nicio promisiune de mai bine în viitor. Practic, fotbaliştii din Gruia joacă în acest moment doar pentru a lăsa o impresie bună, şi pentru a atrage privirile oficialilor altor cluburi, în speranţa găsirii unui nou angajament. Nicio primă nu a fost anunţată din partea conducerii în cazul în care Dican şi echipa lui vor realiza „minunea” de a continua în Liga 1. Singura rază de speranţă a vişiniilor este verdictul de la TAS. Dacă îşi vor recupera cele 24 de puncte cu care au fost penalizaţi, CFR-iştii vor continua garantat în prima ligă, dar viitorul este mai incert ca niciodată.

Bilete mai ieftine pentru CFR-iști

Conducerea clubului de fotbal Universitatea Cluj a decis ca preţul tichetelor din sectoarele destinate suporterilor CFR-işti, la meciul din etapa a 26-a a Ligii 1, dintre ”U” şi rivala feroviară, să coste doar 50 de lei, faţă de 200 cu cât au fost vândute la manşa secundă din semifinalele Cupei României. Din cauza preţului piperat, la meciul din Cupă doar puţin peste 100 de fani ai vişiniilor s-au încumetat să-şi susţină favoriţii din tribunele Cluj Arena.

Meciul de campionat dintre cele două formaţii este programat, vineri, 10 aprilie de la ora 20.30, iar organizatorii estimează un număr cel puţin la fel de mare de suporteri prezenţi în tribune, precum la partida din Cupă, la care au asistat aproximativ 12.000 de oameni. Gestul conducătorilor de la ”U” este unul în favoarea suporterilor ambelor echipe care astfel, îşi pot încuraja pe viu favoriţii, cele două grupări rivale fiind amândouă angrenate în lupta pentru supravieţuire. În acest momentu Universitatea se situează pe locul 14 al clasamentului cu 23 de puncte, în vreme ce CFR este abia pe locul 17 cu 15 puncte, însă, feroviarii aşteaptă o sentinţă favorabilă de la TAS pentru a-şi recupera cele 24 de puncte cu care a fost penalizată de către Comisia de Disciplină din cadrul FRF.

[stextbox id=”custom”]

Scrisoare către FRF

Calificarea Universităţii Cluj în finala Cupei României a creat o emulaţie firească în rândurile clujenilor. De la oficialii clubului de fotbal, până la suporteri şi edilii municipiului, toată lumea visează la o finală găzduită de Cluj Arena. Sunt şanse mari ca până la sfârşitul acestei săptămâni, sau cel mai târziu imediat după Paşti, Federaţia Română de Fotbal (FRF) să anunţe stadionul pe care se va juca finala Cupei. În acest sens, administraţia clujeană solicită preşedintelui FRF Răzvan Burleanu să aprobe găzduirea în premieră a acestui eveniment pe Cluj Arena. Redăm mai jos scrisoarea Primăriei Clujene către şeful FRF:

“Către Federaţia Română de Fotbal, Domnului Preşedinte Răzvan Burleanu,

Stimate domnule Preşedinte,

Ne adresăm dumneavoastră în numele comunităţii municipiului Cluj-Napoca şi a tuturor iubitorilor fotbalului din Transilvania, cu scopul de a face cunoscute câteva aspecte pe care vă rugăm să le aveţi în vedere la stabilirea locului de desfăşurare a finalei Cupei României Timişoreană la fotbal, ediţia 2014-2015.

  1. Stadionul Cluj Arena dispune de toate facilităţile necesare găzduirii unui eveniment de asemenea importanţă, fiind unul dintre cele mai moderne din Europa de Est, conform clasificării UEFA. Mai mult, costurile sale de exploatare şi afluenţa de public la un eveniment precum finala Cupei României Timişoreană, constituie un argument în plus pentru ca Federaţia Română de Fotbal să atribuie Clujului găzduirea finalei.
    2. într-o perioadă în care doar trei oraşe din ţară se pot mândri cu o infrastructură modernă în ceea ce priveşte stadioanele, Clujul a fost ocolit de fiecare dată în atribuirea unei competiţii importante sau a meciurilor echipei naţionale. Găzduirea finalei Cupei României ar reprezenta şi o reparaţie morală faţă de omisiunile de până acum.
    3. Nu în ultimul rând, anunţarea stadionului Cluj Arena ca gazdă a finalei Cupei României Timişoreană ar însemna aplicarea hotărârii Comitetului Executiv al F.R.F. din 31 martie 2015, prin care s-a stabilit că finala se va disputa la Cluj-Napoca.

În speranţa că argumentele noastre vor determina o clarificare cât mai grabnică a situaţiei, vă asigurăm încă o dată că întreaga comunitate locală doreşte şi este pregătită să susţină desfăşurarea în bune condiţii a unei competiţii de asemenea importanţă ca finala Cupei României Timişoreană.

Cu stimă,

Emil Boc, primar
Radu Moisin,
Claudia Anastase
Dan Tarcea,
Csoma Botond”

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu