Cupa României / Diseară va fi sărbătoare la Bârsana

În primăvară Avântul Bârsana a triumfat în faza județeană a Cupei României, acum speră să producă surpriza în fața Stelei

Se întâlnesc sâmbăta sau duminica la meciuri. Se îmbărbătează cu un deţ de horincă. Îşi fac o cruce şi zic “bogdaproste”. Viceprimarul e şi antrenor şi jucător şi manager. Pe lângă teren pasc liniştite găinile. Gospodarii satului au auzit că feciorii lor vor juca cu Steaua, iar acum subiectul este dezbătut lângă fiecare ulucă de gard. Nu ştiu bârsănencele ce e aia Cupa României, dar zău că nici nu prea contează. N-au auzit nici de Kapetanos, nici de Tănase, dar ştiu că fotbalul se joacă în 11 şi că toţi sunt oameni.

Horinca de Maramu’, cheia succesului
Astăzi, de la ora 20:30, în şaisprezecimile Cupei României, Avântul Bârsana joacă la Bucureşti, în compania Stelei, campioana en-titre a țării, iar acest lucru a creat o efervescență greu de descris în cuvinte, între sătenii maramureșeni.
“Toată suflarea e în sărbătoare. De când am aflat cine ne vor fi adversarii îmi sună telefoanele întruna. Pentru tot satul Bârsana este sărbătoare şi sperăm că la Bucureşti vor veni toţi cei 4.347 de oameni din comună”, glumeşte viceprimarul Teodor Ştefanca.

Bârsănenii fac pronosticuri şi pun la bătaie butoaie întregi de horincă. Dacă la casele de pariuri Steaua e marea favorită, pe uliţele din Maramureş se vorbeşte numai de Avântul. Atacantul grupării din Bârsana, Cosmin Marincean a mai dat gol Stelei şi speră să repete performanţa şi în meciul din această seară.

“O să fie un meci special pentru noi toţi, mai ales că majoritatea colegilor mei sunt fani Steaua şi visează încă de mici să ajungă să joace în compania roş-albaştrilor. E ceva uluitor pentru noi să ajungem să jucăm cu Steaua. Eu am mai jucat o dată în şaisprezecimile Cupei României cu Steaua, pe vremea când evoluam la Alba Iulia. Am reuşit atunci, în 2007, să dau un gol în Ghencea, dar am pierdut cu 2-1. Sper ca şi acum să am ocazia să înscriu”, spune hotărât și apăsat Cosmin Marincean.

Ion Grigor, unul dintre localnici, ştie cheia succesului: “E o mândrie pentru Bârsana şi e bine că acum ştie lumea şi de echipa noastră. Mergem la Steaua îi batem şi pe ei… şi pe urmă ne ducem până la Barcelona… Le ducem şi nişte horincă de la noi din Maramureş, îi îmbătăm… Cum o zis despre Dinamo că-i groapa cu lei? Groapa cu lei îi aci în Barsana, să ştie Steaua. Bârsana-i groapa cu leii”.

“De ne dau mai mult de 5 goluri le aducem cu trenul”
Până acum, Avântul Bârsana a trecut de Plimob Sighetu Marmaţiei cu 8-5, de Unirea Dej cu 2-1, i-au bătut apoi pe băimărenii de la FCMU tot cu 2-1. În turul 4, bârsănenii au învins Olimpia Satu Mare cu 2-1 şi apoi Gloria Bistriţa, cu 3-2.
În ceea ce priveşte meciul cu Steaua, majoritatea oamenilor sunt entuziasmaţi, dar rezervaţi în declaraţii: “De la meci la meci ne-am mobilizat din ce în ce mai mult şi am jucat cu ambiţie şi dăruire. Avem câteva surprize pentru ei, dar nu ştim cum va fi… Un prognostic nu pot să dau, dar scopul nostru este să ne jucăm şansa şi să ieşim de pe teren cu fruntea sus. Ar fi frumos dacă am reuşi să dăm un gol”, a declarat antrenorul Teodor Ştefanca. “De ne dau vreo 5 e bine. De ne dau mai multe trebe’ să le aducem cu trenul acasă”, râde un localnic.

Meşterul Teodor Bârsan este ceva mai sfătos: “Am încredere în ei pentru că au sânge adevărat de moroşan… Ce dacă-i Steaua Bucureşti? Şi ei sunt oameni şi noi la fel. Le trebuie curaj şi ambiţie şi când or porni la luptă să facă o cruce şi să zică Doamne Ajută!.. Când pleacă le dau nişte horincă de-a mea bună să aibă curaj”.

Meciul dintre Steaua și Avântul Bârsana se joacă de la ora 20.30, în direct la ProTV.

Distribuie:

Postaţi un comentariu