Csaba, ”stejarul” Clujului

Foto: Dan Bodea

Aventura echipei naţionale de rugby a României la Cupa Mondială s-a încheiat, dar poveştile despre reuşitele „Stejarilor” vor continua pentru cel puţin încă patru ani, până la următoarea ediţie, găzduită de Japonia. La turneul final din Anglia, Clujul a fost reprezentat de căpitanul Universităţii, Minya Csaba Gal (a treia participare după ediţiile din 2007 şi 2011).

Are doar 30 de ani, dar joacă în naţionala României de un deceniu. „De când am atins prima oară balonul de rugby am avut un singur vis: să joc pentru România! Acum a ajuns cea mai mare onoare care mi s-a putut acorda”, rosteşte ferm unul dintre cei mai buni „Stejari” de pe linia de treisferturi. Rugby World Cup 2015 a fost a treia participare a lui Csaba la un turneul final, dar nu se gândește să renunțe. Urmează Japonia 2019.

Caracterul face diferenţa

România nu a lipsit niciodată de la turneele finale de Cupă Mondială din momentul în care această competiție a pornit la drum. Dacă până acum ”Stejarii” erau mai degrabă un partener de întrecere pentru marile favorite la câștigarea trofeului, anul acesta România a arătat o altă față. Considerată cea mai bună națională prezentă vreodată la Cupa Mondială, echipa țării noastre a reușit performanțe nemaiîntâlnite.

A înscris cel puțin un eseu în fiecare dintre cele patru meciuri disputate, cu Franța (vicecampioana mondială en-titre), cu Irlanda (locul 2 în clasamentul mondial al Federației Internaționale de Rugby), cu Italia și Canada. O singură victorie au obținut ”Stejarii” în Anglia, dar câteva realizări vor rămâne în istoria sportului cu balonul oval. romania_canada

”Am văzut că s-a spus că am obținut doar o victorie, dar lumea trebuie să înțeleagă că rugbyul înseamnă altceva. E mai mult decât un sport. În rugby nu există vedete, nu există un singur jucător care face diferența. Suntem mai mult decât o echipă. Suntem o familie și suntem dispuși să ne dăm viața unul pentru celălalt. Rugbyul este un sport al caracterelor tari. Noi nu cedăm niciodată, strângem rândurile, strângem din dinți, luptăm umăr lângă umăr în teren.

Dacă până acum pierdeam la diferențe mari, sau foarte mari, anul acesta am ieșt din teren cu fruntea sus. Am înscris împotriva tuturor echipelor pe care le-am întâlnit, și am întors rezultatul meciului cu Canada deși, poate cei de acasă nu mai credeau că vom fi în stare. Am făcut o repriză mai slabă cu Italia, dar am revenit foarte bine pe final. La fiecare ediție de Cupă Mondială am încercat să fim tot mai buni, și am reușit”, povestește Csaba Gal. Centrul Universității privește cu optimism înainte. Minya-Csaba-Gal

Nu are de gând să se retragă din activitate și le promite clujenilor că va munci pentru a face parte din lotul ”Stejarilor” și la Cupa Mondială din Japonia. ”Atâta timp cât voi fi sănătos și mă voi pregăti foarte bine nu voi renunța niciodată la ideea de a juca pentru echipa națională. De când am atins prima oară balonul de rugby am avut un singur vis: să joc pentru România! Acum a ajuns cea mai mare onoare care mi s-a putut acorda. Participarea la Cupa Mondială este cea mai mare onoare care i se poate acorda unui sportiv. E cea mai mare scenă sportivă, unde doar cei mai buni au ocazia să participe. ”, mai spune Csaba.

Performanţe fără precedent

O singură victorie au obținut ”Stejarii” în Anglia (17-15 cu Canada), dar succesul în fața reprezentativei ”Frunzei de arțar” va rămâne în istoria rugby-ului mondial. Românii au întors scorul de la 0-15, realizând cea mai mare răsturnare de situație din toate timpurile, la o Cupă Mondială. ”Este una dintre amintirile frumoase de la această ediție. Victoria în fața Canadei a fost un exemplu că rugbyul se joacă până când arbitrul pune capăt meciului. A fost o experiență fantastică, așa cum este orice meci de la Cupa Mondială”, explică Csaba. Florin_Surugiu_si_Csaba_Gal

Un alt moment care va rămâne în folclorul Cupei Mondiale a fost meciul cu Irlanda. România a pierdut cu 10-44 în fața unei asistențe record, care i-ar face invidioși și pe fotbaliștii de la Real Madrid, sau Barcelona. 89.267 de oameni au fost în tribunele stadionului Wembley. ”Un singur meci la Cupa Mondială îți poate schimba viața, poate fi cel mai important eveniment pe care l-ai trăit, iar să joci în fața a aproape 90.000 de oameni este ceva incredibil.

Era o atmosferă frumoasă, lumea cânta, oamenii se simțeau bine așteptând un meci frumos, dar când a început să se intoneze imnul Irlandei am văzut cum stadionul devine verde <<echipamentul tradițional al naționalei Irlandei este de culoare verde n.r.>>. Și ghici ce? În masa aceea de oameni, când s-a intonat <<Deșteaptă-te române>> am auzit românii din tribune. A fost fantastic. Am avut o susținere incredibilă și trebuie să-i amintim pe acești oameni care au mers până în Anglia să fie alături de noi.

Mulți au fost românii stabiliți acolo, dar am întâlnit și români veniți din țarp, din Franța, sau Spania care au ținut să fie lângă noi. Toate aceste lucruri ne-am dat o doză în plus de putere și determinare”, a adăugat Csaba Gal. Ediția din acest an a Cupei Mondiale a fost a cincea pentru Ovidiu Tonița, iar rugby-stul clujean speră să egaleze performanța coechipierului său. În total ”Stejarii” au înscris 60 de puncte în cepe patru meciuri, cele mai multe reușite vreodată de România la un turneu final.

Vali Ursache, cu Franța, Ovidiu Tonița cu Irlanda, Mihai Macovei, două, cu Canada, Adrian Apostol, două cu Italia, și Valentin Popîrlan, tot cu Italia, au fost marcatorii celor șapte eseuri ale ”Stejarilor”. România mai reușise să înscrie 7 încercări doar la ediția din 2003.

Planuri mari alături de ”U”

Cu peste 70 de selecţii la echipa naţională, trei titluri de campion, două Cupe ale României și de acum trei prezențe la Cupa Mondială în palmares, Csaba Gal este unul dintre cei mai valoroși rugbyști români. În această primăvară Csaba Gal s-a întors acasă. Este un produs 100% al clubului Universitatea Cluj şi aici a decis să-şi încheie cariera. ”Am luat această hotărâre și din considerente familiale, pentru că familia mea a stat tot timpul la Cluj. Apoi, consider că trebuie să ofer ceva înapoi Universității Cluj, atât cât mai pot.

Perioada petrecută la Știința Baia Mare a fost, deocamdată, cea mai prolifică. Am jucat nouă finale, am câștigat două Cupe ale României și trei campionate. An de an am fost pe prima scenă, ba mai mult, în ultimul an am fost și căpitan la Baia Mare, dar a sosit timpul să mă întorc acasă. Sper să atragem cât mai multă lume lângă echipa de rugby și să redevenim echopa care am fost cândva”, își încheie povestea Csaba Gal, singurul rugbyst clujean participant la Cupa Mondială din Anglia.  csaba_gal_custeaua

Atâta timp cât voi fi sănătos și mă voi pregăti foarte bine nu voi renunța niciodată la ideea de a juca pentru echipa națională. De când am atins prima oară balonul de rugby am avut un singur vis: să joc pentru România! Acum a ajuns cea mai mare onoare care mi s-a putut acorda. Participarea la Cupa Mondială este cea mai mare onoare care i se poate acorda unui sportiv. E cea mai mare scenă sportivă, unde doar cei mai buni au ocazia să participe”, Minya Csaba Gal, rugbyst ”U” Cluj.

3 turnee finale de Cupă Mondială ar în palmares centru Universității Cluj și al echipei naționale a României, Minya Csaba Gal

Distribuie:

Postaţi un comentariu