CS Mănăștur, în finala mare a rugbyului mic

Echipa clujeană de rugby, CS Mănăștur, dispută, duminică, finala Diviziei A în compania fostei campioane a europei, Grivița Roșie București / Foto: Dan Bocea

Înființată în toamna anului 2013 echipa clujeană de rugby, CS Mănăștur, va disputa la finalul acestei săptămâni prima finală națională. După ce a promovat matematic în Divizia Națională de Seniori (DNS), al doilea eșalon din rugbyul românesc, echipa celui mai mare cartier din Cluj-Napoca va disputa finala Diviziei A, în compania multiplei foste campioane a României și câștigătoare a Cupei Campionilor Europeni, RC Grivița Roșie București. Proiectul CS Mănăştur a atras în numai doi ani atenţia tuturor iubitorilor de rugby, iar echipa româno-franceză a Clujului trece cu acest prilej la un nivel supoerior, în cadrul unuia dintre cele mai îndrăznețe proiecte ale sportului clujean.

„Superliga” rugbyului mic
La fel ca în majoritatea sporturilor de echipă din România, şi rugbyul traversează o criză profundă. Din cauza lipsurilor financiare echipe de tradiţie ale sportului cu balonul oval au ajuns să joace în Divizia A, al treilea nivel în competiţiile interne. Aşa se face că la startul sezonului 2015, care se va încheia sâmbătă 31 octombrie, s-au aliniat echipe precum Sportul Studenţesc (de 7 ori campioană a României şi odată a Cupei României, RC Griviţa Roşie Bucureşti (12 titluri naţionale şi o Cupă), Farul Constanţa (vicecampioana României din 2014, de 6 ori campioană a ţării şi de 3 ori câştigătoare a Cupei), CSM Sibiu (fostă câştigătoare a Cupei României), Calatis Mangalia şi CS Metrorex Bucureşti, alături de CS Mănăştur, cea mai tânără echipă din istoria rugbyului românesc.

Ar fi trebui ca seria să fie completată de CFR Braşov, dar aceasta din urmă a anunţat că se retrage încă dinainte să înceapă campionatul, iar pe parcursul competiției Calatis Mangalia și Metrorex București au făcut și ele pasul înapoi. ”Pentru cunoscători o privire aruncată peste echipele care au evoluat în acest an în Divizia A este o încântare, iar pentru noi a fost o responsabilitate în plus pentru că nu voiam să se spună că am trecut și noi pe aici. Am înfruntat trei foste campioane a României, plus CSM Sibiu și ea fostă câștigătoare a Cupei. Pentru noi a fost o provocare să ne propunem promovarea în DNS într-o companie atât de selectă.

Din păcate rugbyul este un sport care presupune cheltuieli foarte mari, iar acest lucru a dus la retragerea din campionat a unor parteneri de întrecere. Durerea cea mai mare este că acest sport care aduce atâta bucurie românilor, prin rezultatele pe care echipa națională le obține an după an, este pe marginea prăpastiei”, spune Lorin Cantor, președintele CS Mănăștur. Spre meritul lor oficialii grupării clujene au făcut eforturi considerabile pentru ca echipa să se prezinte la fiecare meci. ”Noi respectăm competiția și respectăm rugbyul. Încă de la început ne-am propus să fim corecți față de noi și față de adversarii noștri. Chiar dacă eforturile financiare au fost mari, am ținut să jucăm toate partidele și suntem singura echipă din Divizia A care ne-am prezentat la fiecare partidă.

Din păcate cluburi precum Sportul, Farul, Metrorex și chiar Grivița Roșie nu au reușit acest lucru și au fost penalizate”, continuă Cantor. Secretul ascensiunii echipei clujene l-am aflat tot de la oficialul clubului din Mănăștur. ”Am îmbinat experiența noastră cu cea a jucătorilor francezi care evoluează la CS Mănăștur. Împreună cu antrenorii, staful administrativ și cu principalul finanțator, care este o companie clujeană, am pus la punct un plan de activitate.

Am stabilit obiective, ne-am implicat în acțiuni sociale și treptat am atras alături de noi mai mulți sponsori. Un sponsor important este din domeniul IT, un altul este tot o companie clujeană, distribuitor de parchet și piatră. Toți aceștia asigură stabilitatea financiară a clubului. Ulterior am realizat două parteneriate cu sponsori tehnici care asigură echipamentul și celelalte produse de care au nevoie sportivii. Rugbyul este un sport pasional, dar pasiunea naște și obligații, iar noi avem și inteligența și dăruirea să construim o structură sportivă solidă”, explică Lorin Cantor.

Din pasiune pentru sport
Proiectul echipei de rugbz CS Mănăştur s-a conurat încă din vara anului 2013, când Felix Benard, fost rugbzst în Franţa, şi-a propus să înfiinţeze o echipă franceză la Cluj. Benard, care este căpitanul echipei şi face parte şi din staful tehnic, s-a ocupat de recrutarea sportivilor „străini”, în majoritate francezi studenţi la Cluj-Napoca şi care au practicat rugbyul în ţările lor de origine. Lor li s-au alăturat mai mulţi juniori de la CSS Viitorul Cluj, îndrumaţi de profesorul Mircea Nistor, iar în octombrie 2013 s-au desfăşurat primele antrenamente ale noii echipe. Iulian Rusu s-a alăturat şi el proiectului şi, împreună cu Nistor au conturat primul lot de jucători.

„Am gândit acest proiect ca să vină în sprijinul juniorilor clujeni care nu aveau prea multe şanse să prindă un contract după terminarea junioratului. Aici ei îşi pot continua activitatea şi au oportunitatea să facă pasul spre echipele de seniori”, spune Mircea Nistor. În decembrie 2013 a avut loc primul meci din istoria clubului, terminat la egalitate scor 24-24 cu CSM Sibiu, viitoarea parteneră de întrecere în Divizia A. Trei luni mai târziu CS Mănăştur obţinea prima victorie (37-0) cu Lions Arad. În primul an în Divizia A clujenii au obţinut victorii categorice în faţa unor formaţii de tradiţie precum CFR Braşov şi CSM Sibiu, dar regulamentele Federaţiei Române de Rugby nu le-a permis să joace semifinalele şi eventuala fnală a Diviziei A.

Ulterior s-au alăturat proiectului Cristian Săuan şi Bogdan Voicu, foşi internaţionali ai României, Sergiu Pop, Rareş Moldovan, Mihai Cozma, sau Alexandru Banu, toţi foşti sau actuali jucători ai Universităţii Cluj, iar următorul obiectiv nu putea fi decât promovarea în eşalonul superior, DNS. Au urmat noi succese, cel mai răsunător fiind 55-5 în faţa vicecampioanei în exerciţiu a României, Farul Constanţa. CS Mănăştur a terminat sezonul pe poziţia a doua în clasamentul Diviziei A şi a obţinut promovarea în Divizia Naţională de Seniori după ce Sportul Studenţesc nu s-a mai pezentat la meciul din semifinale.

„Această promovare este rodul muncii noastre din aceşti doi ani. A fost greu, au fost momente dificile, de cumpănă, dar nu ne-am dat bătuţi. Am strâns rândurile atunci când a trebuit, am muncit şi ne-am îndeplinit obiectivul. Am promovat, dar vrem să promovăm în calitate de campioni, iar pentru asta trebuie să învingem Griviţa Roşie în finala de la Braşov”, a spus Felix Benard.

Finală de poveste
Chiar dacă finala programată, sâmbătă, 31 octombrie, între CS Mănăștur și Grivița Roșie București este una doar de palmares, ea are un iz de poveste. Se vor duela pentru trofeul pus în joc cel mai tânăr club de rugby din România și una dintre cele mai galonate grupări din istoria acestui sport, din țara noastră. Grivița Roșie are în palmares nu mai puțin de 12 titluri naționale, o Cupă a României și o Cupă a Campionilor Europeni cucerită în 1964 în fața francezilor de la Stade Montois (10-0).

”Am citit multe povești despre acea finală. Meciul a fost întrerupt la scorul de 10-0 și românii au câștigat trofeul. Acum este și un prilej de revanșă pentru noi francezii de la CS Mănăștur, să-i răzbunăm pe înaintașii noștri”, glumește Felix Benard. ”În sport rămâne în memoria colectivă doar echipa care câștigă o finală, așa că obiectivul nostru nu poate fi altul decât să ne întoarcem la Cluj cu trofeul. Nu suntem doar echipa celui mai mare cartier al orașului, ci suntem și echipa Clujului și vrem ca lumea să fie mândră de noi”, încheie președintele CS Mănăștur, Lorin Cantor.

Distribuie:

Postaţi un comentariu