Clujul, capitala gimnasticii ritmice mondiale

Sala Polivalentă din Cluj este pregătită pentru cea mai importantă competiție de gimnastică ritmică organizată vreodată în România / foto: Dan Bodea

Sala Polivalentă BT Arena din Cluj Napoca va găzdui trei zile, în perioada, 23-25 august 2019, Cupa Mondială la gimnastică ritmică, un concurs organizat, în premieră, în România. Reînființată în 2003, Federația Română de Gimnastică Ritmică, organizează pentru prima dată în România un concurs  de cel mai înalt nivel, Cupa Mondială de la Cluj fiind ultima competiție de verificare înaintea Campionatului Mondial din luna septembrie de la Baku (Azerbaidjan), cel mai important concurs de calificare pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. Astfel că e de așteptat ca la Cupa Mondială de la Cluj să participe cele mai bune ritmiste din lume. După ultimele informații s-au înscris 70 de gimnaste din 23 de tări de pe 4 continente, care se vor întrece în patru probe individuale – cerc, minge, măciuci și panglică, și în proba de ansamblu, în echipe de câte 5 gimnaste.

Concursul va debuta, mâine, vineri, 23 august 2019, cu ceremonia de deschidere, programată la ora 13.30. Vor urma, începând cu ora 14.00, calificările la  cerc și minge, cele mai bune opt gimnaste urmând să concureze în finalele de duminică. Sâmbătă, 24 august 2019, tot de la ora 14.00 vor începe calificările la măciuci și panglică, de asemenea, primele opt clasate calificându-se pentru finaele de duminică. La sfârșitul fiecărei zile de concurs vor avea loc calificările la ansambluri. Finalele de duminică, 25 august încep la ora 13.00. Astăzi s-au desfășurat în BT Arena primele antrenamente. Sala este împărțită în două, într-o parte având loc încălzirea și punerea la punct a ultimelor detalii, în cealaltă urmând să se desfășoare concursul oficial.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Pregătiri înainte de începerea concursului/Foto: Dan Bodea

Pregătiri înainte de începerea concursului/Foto: Dan Bodea

Două gimnaste din România în concurs

România va avea la Cupa Mondială de la Cluj două gimnaste înscrise în concursul pe obiecte (de altfel, acesta este numărul maxim de gimnaste înscrise de fiecare țară la concursul individual), pe Denisa Mailat (CSA Steaua București) și pe Andreea Verdeș (CSS Unirea Iași). Denisa s-a clasat, recent, pe locul 15 din 69 de gimnaste la Cupa Mondială de la Baku, iar Andreea s-a clasat pe locul 5 la Jocurile Europene de la Minsk, ambele sportive reușind să se califice la Campionatul European de anul viitor.

“Această competiție (n.r.- Cupa Mondială de la Cluj) este foarte importantă pentru mine. Sper să dau tot ce am mai bun și să nu ratez, să fiu eu cu personalitatea mea. Am modificat exerciţiul la panglică, este mai elegant. Va fi o surpriză frumoasă şi sper să-l fac cât mai curat. Exerciţiile au o dificultate mare, cea mai mare este la măciuci, notată cu 13. Calificarea în finală la Cupa Mondială ar fi un vis pe care îl am de foarte mult timp, mai ales că acest concurs se desfăşoară în România”, a declarat, Denisa Mailat pentru site-ul oficial la Federației Române de Gimnastică Ritmică.

Foto: Dan Bodea

Dintre numele cele mai importante ale acestui sport, la Cluj pot fi urmărite Linoy Ashram (Israel), vicecampioană mondială în 2018, Vlada Nikolchenko (Ucraina), medaliată cu bronz la CE și Jocurile Europene din acest an de la Minsk, Anastasiia Solis (Belarus), medaliată cu aur la Cupa Mondială de la Baku 2019.

Distribuie:

Postaţi un comentariu