Campioane în anul Centenarului

Olimpia Cluj, campioana națională la fotbal feminin, este una dintre cele mai galonate echipe de jocuri sportive din România ultimului deceniu, cu 14 trofee cucerite – 8 campionate și 6 cupe ale României / Foto: Dan Bodea

Trei echipe din Cluj, Olimpia Universitatea Tehnică (fotbal fete), CFR Cluj (fotbal băieți) și U Banca Transilvania (baschet masculin) se pot număra pe lista celor 11 campioane ale anului în care sărbătorim Centenarul Marii Uniri în România. Facem referire aici la cele mai importante jocuri sportive de echipă la nivel de seniori din România – baschet, handbal, volei, fotbal (în ambele variante, feminin și masculin), hochei pe gheață, polo pe apă, rugby (ultimele trei, la masculin).

Se știu deja campioanele la șase dintre cele unsprezece campionate, la celelalte cinci învingătoarele urmând să fie cunoscute pe parcursul acestei luni, cum e cazul la fotbal, rugby, handbal, polo, sau până spre jumătatea lunii iunie, cum e cazul la baschet masculin. În cinci dintre cele unsprezece întreceri finalizate, campioanele au realizat eventul, cucerind și Cupa României la sportul respectiv: CSM București (handbal feminin), CSM București (volei feminin), ACS Sepsi Sf. Gheorghe (baschet feminin), Tricolorul Ploiești (volei masculin), SC Miercurea Ciuc (hochei pe gheață).

Dacă Tricolorul Ploiești și CSM București au cucerit, în premieră, titlurile naționale la volei, SC Miercurea Ciuc a cucerit al 16-lea său titlu de campioană la hochei, în vreme ce ACS Sepsi și CSM București domină de trei sezoane campionatele la baschet și handbal, ambele în varianta feminină.

Printre campioanele cunoscute deja, se numără și Olimpia UT din Cluj care a câștigat întrecerea internă de fotbal feminin cu cinci etape în avans, stabilind și un record greu de egalat în fotbalul românesc – al optulea titlu consecutiv de campioană a României!

Necunoscute la baschet, fotbal, handbal, polo și rugby
Dacă fetele au fost mai harnice, stabilindu-și campioanele în toate sporturile de echipă, băieții duc lupte pe ultimele fronturi la fotbal, rugby, polo, handbal și baschet. Chiar la finele acestei săptămâni, mai exact, duminică seara, va fi cunoscută campioana cu numărul 100 la fotbal, sportul cu cele mai multe campionate desfășurate în România (prima campioană, Olympia București, în 1910). Bătălia finală se va da între CFR Cluj și FCSB, echipa clujeană având un ușor avantaj în fața bucureștenilor.

Tot la finele acestei săptămâni, în Superliga de rugby se vor disputa cele două semifinale, Steaua București – CSM Știința Baia Mare și CSM București – Timișoara Saracens, în urma cărora vom cunoaște finalistele campionatului cu balonul oval, întrecere ajunsă la ediția cu numărul 99.

La handbal băieți, bătălia finală se va da între Dinamo București, campioana ultimelor două sezoane și CSA Steaua, echipa care deține recordul de titluri câștigate (28), dar care a câștigat ultima oară campionatul în 2008. La polo, lupta pentru titlu numărul 87 se va da, după sistemul cel mai bun din cinci meciuri, între ultimele două campioane, CSA Steaua București și CSM Oradea.

Ultima necunoscută va fi încoronată cel mai târziu la mijlocul lunii iunie, atunci când vom cunoaște campioana la baschet masculin, poate cel mai spectaculos sport de echipă în România. La finele acestei săptămâni încep semifinalele în play-off, fază în care s-au calificat exact aceleași echipe ca și în sezonul trecut, U Banca Transilvania Cluj, campioana en titre, CSM Steaua București, CSU Sibiu și CSM Oradea. Câștigătoare și a Cupei României, U-BT Cluj se poate alătura celorlalte cinci echipe care au realizat eventul în acest an.

Distribuie:

Postaţi un comentariu