BLAT între ”U” și CFR , sau teoria conspirației?

Sougou (foto, la minge) și MArian Cristescu (foto, în alb și negru) au fost doi dintre macatorii paryidei suspicionat de blat, dintre ”U” și CFR, din 2012 / Foto: Dan Bodea

DNA investighează meciul dintre Universitatea şi CFR din luna mai 2012, asupra căruia planează suspiciunea de BLAT. Acesta era ultimul lucru de care cele două formaţii aveau nevoie într-o perioadă în care oricum ambele echipe traversează momente critice.

Ambele sunt în insolvenţă, şi ambele sunt pe cale să ia drumul ligii secunde. Nu ar fi pentru prima dată când cele două mari rivale locale ar „realiza” această contraperformanţă. S-a mai întâmplat şi în 1976, însă, acum lucrurile capătăt o greutate şi mai mare dacă procuorii vor avea suficiente motive să acuze conducerile celor două cluburi de „aranjament”. Există, însă, şi suspiciunea unei rea voinţe.

Fraternitate, sau scenariu SF?
În rechizitoriul DNA apar numele lui Claudiu Niculescu, antrenorul Universităţii în mai 2012, şi a lui Adrian Cristea, unul dintre protagoniştii acelei partide, eliminat suspect în minutul 49 al partidei, la scorul e 2-0 în favoarea „Şepcilor roşii”. Trebuie să amintim faptul că la data de 18 mai 2012, înfruntarea dintre ”U” şi CFR era de fapt o rejucare a meciului dintre cele două echipe, întrerupt din cauza unei bătăi între portarul Universităţii, Mircea Bornescu şi căpitanul feroviarilor, Ricardo Cadu.

La capătul acelei partide CFR se încununa pentru a treia oară campioană a României. Evident sursa „de inspiraţie” a procurorilor nu a fost desconspirată, dar reacţia fostului antrenor al Universităţii, Claudiu Niculescu, nu prea lasă loc de interpretări. „Ştiu cine îmi doreşte răul, dar cei care mă cunosc ştiu cum sunt, şi nu mi-e frică de DNA”, a reacţionat Niculescu la aflarea veştii. Omul care a lansat pentru prima oară supoziţia de BLAT este afaceristul clujean Adrian Marţian, în 2013, într-o perioadă în care acesta susţinea că negociază preluarea clubului universitar cu Florian Walter, finanţatorul Universităţii Cluj şi atunci, şi acum.

„Dacă această rivalitate era reală, nu se întâmpla ce s-a întamplat. Daca era reala, CFR Cluj nu era campioană. Vorbim real și corect. Să ai 2-0 la pauză și cei de la CFR nu jucau nimic! Dar după aceea să pierzi cu 2-3, să cauți să iei cartonaș roșu… Domnul Walter mi-a spus un lucru: <Eu la pauză am trimis omul meu, așa spunea dânsul. Am trimis omul meu să-i spună lui Niculescu să-l schimbe pe Cristea, pentru că am simțit ceva. Niculescu a trecut peste cuvântul meu. El a simțit altceva>.

După 4 minute Cristea a luat cartonaș roșu. Au fost mai mulţi oameni acolo de faţă, printre care şi Ioan Mărginean, când mi-a spus Walter că meciul cu CFR a fost aranjat de către jucători. Aşa mi-a zis Walter că îl bănuieşte şi pe Claudiu Niculescu, dar şi pe Adrian Cristea. Walter a spus că s-a simţit trădat la acel meci. Eu chiar dacă domnul Walter îmi spune: <Îți las jucătorii, dă-mi pe ei o sumă>, mie nu-mi trebuie, fiindcă un om care te-a vândut odată, te vinde și a doua oară”, a declarat Adrian Marțian în 2013.

Dacă punctul de plecare al anchetatorilor se bazează pe această declarație, trebuie să amintim cîteva episoade petrecute la Arad care pun la îndoială veridicitatea intenției afaceristului clujean de a finanța un club de fotbal. Marţian nu a mai preluat Universitatea Cluj în 2013, dar a reușit să devină ”finanțator” la un alt club istoric, UTA. Perioada în care Marțian a ”finanțat” echipa arădean a explicat-o fostul căpitan al ”Bătrânei doamne”, Ștefan Mardare.

”Jucătorii erau neplătiți de cinci-șase luni. Patronul plătea individual, doar celor care sifonau mai mult, care îi spuneau ce se întâmplă în vestiar. Marțian e genul de om care pretinde că are bani, când de fapt nu are. Nu e o rușine să nu ai, rușine e doar să pretinzi că ai. Erau probleme mari la echipă, începând de la alimentația jucătorilor, transportul acestora, până la terenul de antrenament. Nu erau bani de chirii, salarii, vitaminizare, nimic ce ține de sportul de performanță. E păcat că o echipă de tradiție ca UTA a ajuns, din diferite motive, pe mâna unui no name”, declara Mardare.

Fostul căpitan al „textiliştilor” a amintit două momente critice, avându-l în prim-plan pe Marţian. „Înaintea meciului cu FC Bihor, a fost o situație ciudată. Marțian ne-a dat afară din vestiar, ca să poată juca cu juniorii. Noi, jucătorii, oricum ne antrenam singuri, pe banii noștri, fără antrenor, lucru inadmisibil în sportul de performanță. Nimeni nu-l mai dorea la Arad. Apoi la un meci cu Olimpia Satu Mare am găsit noi finanțare pentru transport și cazare. În intenția de a îngropa UTA, Marțian încearca îngrădirea dreptului jucătorului la muncă, a interzis delegatului oficial al clubului să meargă la meci”, a mai spus Mardare.

Niculescu se apără
”Eu știu foarte bine cum am pregătit acel meci și nu am nimic să-mi reproșez. Toţi ne doream să câştigăm acel meci. Am pregătit chiar și un film motivațional și nu a intrat nimeni la pauză în vestiar, nu mi-a transmis nimeni nimic, aşa cum susţin unii. Nu înţeleg de ce s-a ajuns aici, dar ştiu că nu freau să-mi fie întinată cariera. Ca fotbalist am avut o carieră frumoasă, asta mi-am propus şi în antrenorat şi nu vreau să fac parte din mizeriile astea” a reacţionat Claudiu Niculescu, tehnicianul aflat pe banca Universităţii Cluj, la meciul incriminat.

„Încep să-mi dau seama de unde vin aceste acuzaţii, dar nu am dovezi în acest sens, deocamdată. E cineva care îmi vrea răul. Un lucru ştiu, sau îmi place să cred că domnul Walter nu a spus așa ceva despre mine. Ştiu cât de mult a ținut la mine știu ce relaţie este între noi, şi sunt convins că nu de la domnia sa a pornit asta”, a mai adăugat cel alintat de suporterii Universităţii , „Clau-gol”.

Derularea evenimentelor din seara zilei de 18 mai 2012 ridică, însă, suspiciuni. La pauză ”U” Cluj conducea cu 1-0, prin golul lui Marian Cristescu, din pasa lui Adrian Cristea. Imediat după reluare acelaşi Cristea l-a servit perfect tot pe Cristescu şi scorul devenea 2-0 pentru ”U” în faţa CFR-ului. Apoi a venit momentul bizar în care Cristea primeşte al doilea cartonaş galben şi implicit pe cel roşu. Cu un om mai puţin pe teren Universitatea a cedat iniţiativa rivalilor de la CFR, iar la două minute de la eliminarea lui Cristea, Gabriel Mureşan a executat o lovitură liberă şi a redus din handicap (min51).

”U” Cluj s-a retras cu toată echipa în apărare, dar nu a rezistat. În minutul 68 Sougou a împins în poartă o minge şutată de Maftei şi a restabilit egalitatea. În fine, în minutul 89 CFR a primit lovitură de la 11 metri, după o cădere teatrală a lui Kapetanos în suprafaţa de pedeapsă a „Şepcilor roşii” şi Cadu a transformat penalty-ul aducând victoria şi titlul cu numărul 3 pentru CFR. „Arbitrajul a fost evident părtinitor, dar am tăcut din gură. Și atunci au fost discuții și bănuieli, dar eu am preferat să-mi văd de treabă, însă, acest lucru nu va rămâne așa dacă cineva se mai joacă cu imaginea mea”, a comentat Claudiu Niculescu.

2012, după 2008
Suspiciuni ale unui aranjament între ”U” şi CFR au existat şi în 2008, când gruparea vişinie a cucerit primul titlu de campioană din istorie. În acel an CFR se luta cu Steaua pentru cununa cu lauri, iar froviarii s-au impus pe vechiul stadion „Ion Moina”, totm în urma unei lovituri de la 11 metri obţinute pe final de meci. Se spune că în acea partidă doar portarul belgian Merlier şi mijlocaşul brazilian Edvan, nu au ştiut de un posibil aranjament între cele două grupări.

Ulterior s-a descoperit că finanţatorul Stelei/, Gigi Becali a trimis o valiză cu 800.000 de euro pentru a-i premia pe jucătorii de la ”U”, să-şi apere corect şansele în faţa rivalei locale CFR, şi să nu piardă meciul, caz în care Steaua devenea campioană. O eventuală înţelegere între oficialii lui ”U” şi a celor de la CFR nu a fost dovedită nicodată, doar Becali a ajuns între timp la puşcărie. Au existat, şi există voci, că înţelegerea era să rămână titlul de campioană la Cluj, premieră la acea vreme în fotbalul românesc. O „cărămidă” în plus în această teorie a conspiraţiei îl aduce în prim-plam pe Ioan Andone, acesta fiind antrenorul CFR-ului în ambele partide ”incriminate”.

Patrice Podină

Distribuie:

Postaţi un comentariu