Australian Open / Performanţă istorică, Halep e în sferturi

Simona Halep continuă în 2014 seria succeselor din 2013, marţi noapte va juca pentru un loc în semifinalele Australian Open

Cea mai în vogă sportivă a României, tenismena Simona Halep, s-a calificat în sferturile de finală ale Australian Open, primul turneu de Grand Slam al anului şi va lupta pentru un loc în careul de aşi ai turneului, marţi noapte, cu Dominika Cibulkova din Slovacia, numărul 20 mondial. În optimi Halep a trecut de numărul 8 mondial Jelena Jankovic, cu scorul de 6-4, 2-6, 6-0.

„Sfertul” surprizelor
Calificarea în sferturile de finală ale turneului de la Melbourne reprezintă o performanţă majoră pentru jucătorea română de tenis, Simona Halep intrând astfel în premieră în primele opt jucătoare ale unui turneu de Grand Slem. Performanţa Simonei confirmă practic sezonul excelent din 2013, când s-a impus în nu mai puţin de şase turnee WTA şi a terminat anul pe poziţia a 12-a, cea mai bună din întreaga ei carieră.

La cei 22 de ani ai săi Simona Halep este deja un nume greu în tenisul mondial feminin, iar victoria din faza optimilor de finală, 6-4, 2-6, 6-0, în faţa numărului 8 WTA, Jelena Jankovic, confirmă ascensiunea jucătoarei din România. Halep a început bine confruntarea cu Jankovic şi şi-a adjudecat primul set la patru, după care a urmat o cădere în setul doi, aidoma celei din turul 2 când a cedat primul set, 4-6, în faţa americancei Varvara Lepchenko, de care avea să treacă ulterior câştigând seturile 2 şi 3, cu 6-0 şi 6-1. În setul decisiv Halep a jucat fără greşeală şi a închis meciul cu un sec 6-0, producând una dintre cele mai mari surprize ale Australian Open.

„Nu ştiu ce s-a întâmplat în setul doi, pur şi simplu am cedat fizic, eram epuizată. Până la urmă a fost momentul în care mi-am dat seama nu am nimic de pierdut în setul 3 şi că trebuie să dau totul pentru a trece mai departe. Sunt foarte fericită, mi-am îndeplinit visul de a juca un sfert de finală de Grand Slam”, a declarat Simona Halep după victoria cu Jankovic.

Şi adversara Simonei, din sferturile de finală, slovaca Dominika Cibulkova a produs o surpriză de proporţii învingd cu scorul de 3-6, 6-4, 6-1 pe numărul 3 mondial Maria Şarapova.

Cibulkova e în avantaj
În aparenţă duelul dintre Simona Halep şi Dominika Cibulkova este unul echilibrat, românca este numărul 11 mondial, iar slovaca se situea înaintea acestui turneu pe locul 20 WTA. Cele două sportive s-au întâlnit până acum de trei ori, Cibulkova având un uşor avans în disputele directe, scor 2-1.

Prima confruntare dintre cele două sporive s-a consumat în 2011 la s’Hertogenbosch, iar slovaca s-a impus cu 6-3, 6-0 în primul tur al competiţiei. Halep a egalat scorul întâlnirilor directe în 2012 obţinut victoria în 2012, în sferturi turneului de la Bruxelles, cu 0-6, 6-4, 6-3.

Ultima întâlnire dintre Halep şi Cibulkova s-a consemnat în primul tur al turneului de la Indian Wells, în 2013, iar la finalul întâlnirii Domonika avea să se impună cu 7-5, 7-6.

„Pentru mine este foarte important să înving jucătoare de top, pentru că îmi dă încrederea că pot ajunge în primele 10 jucătoare ale lumii. Cunosc jocul Dominikăi, m-a învins şi ea, am învins-o şi eu, sper să obţin o nouă victorie în faţa ei”, a adăugat Halep.

Pentru calificarea în sferturile de finală ale turneului de la Melbourne românca şi-a asigurat un cec în valoare de 270.000 de dolari australieni şi 430 de puncte WTA. Simona Halep, care a câştigat anul trecut 6 turnee WTA şi a fost desemnată „Most Improved Player” din circuitul profesionist feminin, devine prima jucătoare română care atinge sferturile de finală ale primului turneu de Mare Şlem al anului din 1997 încoace.

Distribuie:

Postaţi un comentariu