ASA s-a stins înainte să înceapă să strălucească

Foto: Dan Bodea

ASA Târgu Mureş continuă să fie surpriza fotbalului românesc. După ce a fost la câteva minute de câştigarea campionatului, în sezonul trecut, ardelenii au avut o campanie de achiziţii spectaculoasă în acestă vară. Numirile lui Dan Petrescu în funcţia de antrenor, Bogdan Mara preşedinte executiv şi transferurile lui Maftei, Brandan sau Bănel Nicoliţă, păreau o garanţie că târgumureşenii au planuri mari pentru campionatul ce va porni la drum la sfârşitul acestei săptămâni. Între timp procurorii DNA au pus sechestru pe conturile clubului. Dan petrescu a anunţat deja că va pleca în China, iar majoritatea fotbaliştilor, transferaţi în această vară, sau păstraţi din vechea garnitură, dau bir cu fugiţii, pe unde mai prind un contract acum la „spartul târgului”.

Sechestru pe conturi, jucători liberi

Când un antrenor precum Dan Petrescu acceptă să preia o echipă precum ASA Târgu Mureş, e clar că nimeni nu se aştepta la lovitura primită de ardeleni din partea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Şi totuşi, DNA anchetează de aproape un an finanţarea ilegală, cu bani de la bugetul public, a echipei ASA Târgu Mureş. Primarul Dorin Florea şi viceprimarul Claudiu Maior sunt vizaţi de procurori, dar şi beneficiarul fondurilor, formaţia din Târgu Mureş, iar acest lucru trebuia ştiut de cei doi (Florea şi Maior, n.a.). Procurorii DNA au dispus sechestru asigurator pe conturile şi bunurile clubului ASA Târgu Mureş, însă, din suma de 7 milioane de euro pe care a fost pus sechestru, se vor debloca 30%. Restul sumei va rămâne blocată până la finalizarea anchetei. Aşa cum se întâmplă în România, în asemenea cazuri, niciunul dintre primarul Dorin Florea, sau adjunctul acestuia, Claudiu Maior (omul care stă în spatele finanţării echipei de fotbal), susţin că nici nu ştiau de ancheta DNA. Şi totuşi, blocarea conturilor a adus clubul din oraşul florilor în imposibilitatea de a mai face plăţi, iar jucătorii au fost anunţaţi de preşedintele executiv, Bogdan Mara, că sunt liberi să-şi caute alte angajamente.

”Situația din momentul de față a clubului impunea o discuție cu jucătorii, dar nu vor pleca toți așa cum s-a scris. Am avut o discuție cu ei, i-am informat despre ceea ce se întâmplă la club, le-am spus care sunt condițiile în care putem continua colaborarea și aproape toţi au înţeles. Cei care au ales să plece, asta este, a fost alegerea lor, eu am ales să mai rămân cel puțin o vreme la Târgu Mureș”, a declarat preşedintele echipei ASA Târgu Mureş, Bogdan Mara. Vorbele oficialului nu i-a liniștit pe jucători, iar primul care și-a anunțat plecarea este chiar Vasile Maftei, fostul căpitan al Unirii Urziceni, ultima echipă cu care Dan Petrescu și Bogdan Mara au cucerit titlul de campioni ai României.

„Am primit vestea că o sumă din bani din contul clubului e blocată de DNA, iar nouă ni s-a propus un alt contract, prin care urma să fim plătiţi cu 30 la sută din valoarea contractului, iar restul de 70 la sută să-i primim la sfârșitul anului, dacă şi clubul va primi bani de la televiziuni sau dacă ne calificăm în grupele Ligii Europa. Ni s-a mai propus şi o clauză prin care putem pleca oricând. Eu am decis să plec. Ne-am despărțit amiabil. Și cei de la club au fost luați prin surprindere, au vrut să facă niște plăți și au văzut că au conturile blocate de DNA. Cred că majoritatea jucătorilor va rămâne. Nu au alternativă imediat. Se bazează pe clauza asta de reziliere că pot pleca oricând”, a declarat fostul fundaş al echipei naţionale şi a CFR-ului din Cluj, Vasile Maftei. Fotbalistul s-a orientat repede şi a semnat cu noupromovata FC Voluntari, în tricoul căreia va debuta vineri, contra celor de la CSMS Iaşi, în primul meci al noului campionat. Nici Bănel Nicoliță, David Torres, sau Claudiu Voiculeț nu mai vor să continue la Târgu Mureş, iar Pablo Brandan și Marius Constantin sunt ca şi acontaţi de Astra, respectiv Petrolul.

Ofertă de nerefuzat pentru „Bursuc”

Situaţia dificilă în care se regăseşte gruparea din Târgu Mureș l-a determinat pe Dan Petrescu să accepte oferta chinezilor de la Jiangsu. Asiaticii îi oferă lui ”Super Dan” un contract în valoare de 2, 5 milioane de euro pe sezon. Despărțirea de antrenorul poreclit și ”Bursucul” nu-i afectează prea tare pe oficialii târgumureșeni. Primul nume vehiculat ca fiind înlocuitorul lui Dan Petrescu a fost Constantin Gâlcă, tehnicianul care a cucerit ultimul titlu de campion al României cu Steaua, chiar în dauna ASA-ului. La fel ca și varianta Petrescu, și Gâlcă este un antrenor pentru care clublul din Târgu Mureș ar trebui să facă un efort financiar serios. Președintele executiv Bogdan Mara a anunțat că va rămâne la echipă și că și-l dorește alături pe omul care a cucerit trei trofee la finalul sezonului precedent.

„Eu rămân la ASA chiar dacă Dan Petrescu pleacă. Eu voi continua. Costel Gâlcă este un antrenor foarte bun, pe care îl apreciez, şi reprezintă o soluţie foarte bună pentru înlocuirea lui Dan Petrescu. A cucerit tot ce putea să cucerească pe plan intern şi aceste performanţe îl recomandă pe Gâlcă”, a precizat Mara. Favoritul oficialilor din Târgu Mureş pare să fie Vasile Miriuţă, fostul tehnician al CFR-ului, plecat de la Cluj la finalul turului campionatului trecut, din cauza problemelor financiare ale „vişiniilor”. Discuţiile dintre cele două părţi au avut loc deja, iar Miriuţă, ofertat în această vară şi de Rapid Bucureşti, şi-ar fi dat acordul de principiu pentru a prelua ASA-ul.

”U” cere retrogradarea ASA-ului  

Cu Dan Petrescu antrenor, ASA Târgu Mureș a visat să devină csmpioană însă, ar putea lua calea diviziei secunde, după ce Universitatea Cluj a deplus o plângere către Federaţia Română de Fotbal prin care cere sancţionarea şi retrogradarea echipei din Târgu Mureș. Clubul clujean s-a autosesizat şi a înaintat un document preşedintelui Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, imediat după condamnarea lui Vasile Avram, fostul şef al arbitrilor în Liga 1, la 3 ani de închisoare cu executare. Vasile Avram este suspectat că primit o mită de 19.000 de euro de la Sorin Ţerbea, fostul finanţator al mureşenilor, decedat între timp, pentru a delega ”arbitri agreaţi” la meciul direct cu ”U” din sezonul 2011/2012. Universitatea Cluj cere nici mai mult nici mai puțin decât retrogradarea echipei ASA Târgu Mureș, iar în acest sens a fost trimisă chiar o plângere a ”Șepcilor roșii” pe adresa FRF. Este greu de crezut că foasta echipă ASA, finanțată de Sorin Țerbea are vreo legătură cu actualul club ASA, reorganizat în 2013, adică după decesul omului de afaceri.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu