Arte marțiale / A început săptămâna Aikido la Cluj

Clujeanul Dorin Marchiș (foto, în picioare) practică Aikido Aikikai de peste 30 de ani și este Sensei 5 dani

Seminarul Internațional de Aikido Aikikai a demarat, luni, la Cluj-Napoca. Manifestarea reprezintă un eveniment deosebit în lumea artelor marțiale și este organizat de Fundaţia Română de Aikido Aikikai, prezidată de senseiul clujean Dorin Marchiș. În cadrul seminarului, la Cluj-Napoca se va întruni, în premieră pentru Europa de Est și Comitetul Director al Federaţiei Internaţionale de Aikido, acesta urmând să stabilească direcţiile şi strategiile pe care le va urma Federaţia Internaţională de Aikido în următorii patru ani.

Evenimentele se derulează începând de luni, dar accesul publicului la sedințele de instruire practică vor avea loc între 12 şi 14 septembrie, iar programul va fi coordonat în calitate de instructor principal de Waka Sensei Ueshiba Mitsuteru, strănepotul fondatorului Aikido, O’Sensei Ueshiba Morihei. Este pentru prima dată în istoria Aikido când un membru al familiei Ueshiba vine în Europa de Est. La eveniment şi-au anunţat participarea aikikoda (practicanţi de Aikido), din peste 30 de ţări.

”Este cel mai important seminar de arte marțiale din estul Europei pentru ca vin cei mai importanți maeștri de Aikido. Între acești se află și urmașul direct al fondatorului Aikido-ului, Waka Sensei, care va fi cu această ocazie pentru prima data în România. De asemenea, de mare importanță este și întâlnirea Comitetului Director al Federației Internaționale de Aikido, care va preceda seminarul public. Este o onoare să găzduim la Cluj-Napoca aceasta întâlnire a organizației mondiale, mai cu seama că ea are loc doar o dată la patru ani” a declarat Dorin Marchiș, președintele Fundației Române de Aikido Aikikai și organizatorul evenimentului.

Aikido este o arta marţială japoneza care se diferenţiază de toate celelalte arte marţiale prin câteva trăsături specifice. Un aspect important este acela că în Aikido nu există competiţii deci, nici preminați. Singura competiție a practicanților acestei discipline fiind cu sine însuși, în care fiecare persoană încearcă să se perfoecţioneze și să-și şlefuiască propriul spirit şi caracter. Aikido este o artă marţială de autoapărare, în care pentru a contracara un atac se foloseşte forţa atacatorului. Datorită principiilor sale, această artă marţială poate fi practicată atât de bărbaţi, cât şi de femei sau copii.

La nivel național Fundația Română de Aikido Aikikai (FRAA) are peste 2500 membri care își desfășoară activitatea în cele aproximativ 50 de dojo-uri răspândite pe întreg teritoriul României. În traducere, termenul japonez dojo înseamnă „locul căii”, sau „locul iluminării” și este spațiul în care practicanții de Aikido își desfășoară antrenamentele.

Distribuie:

Postaţi un comentariu