Analiză. Cupa României, trofeul aşteptat de-o viaţă

5 trofee are în palmares echipa de baschet masculin U-BT Cluj. Patru titluri de campioană (incluzând aici campionatele cucerite de Universitatea Cluj în 1992, 1993 și 1996 și U-Mobitelco în 2011) și o Cupă a României în 2016 / Foto: Dan Bodea

Baschetbaliștii de la U-BT Cluj au cucerit în premieră Cupa României. La prima vedere pare o știre oarecare în condițiile în care de mai bine de 10 ani echipa masculină fanion a Clujului în baschetul masculin îşi propune sezon după sezon câştigarea campionatului. Până în 2016 Cupa însă, nu a părut niciodată o prioritate. La exact 10 ani de la disputarea singurei finale, echipa antrenată de Marcel Ţenter a adus şi ultimul trofeu care lipsea din palmaresul fostei campioanei a României. Dacă mai punem la socoteală şi faptul că U-BT ţinteşte al cincelea titlu intern, putem anticipa, în cazul unei „recidive”, că acest an va fi al Clujului.

Ţenter, talismanul baschetului clujean

Contestat în câteva rânduri, antrenorul Marcel Ţenter este până la urmă omul de numele căruia se leagă  ultimele performanţe ale echipei U-BT, luând aici în calcul şi precedenta denumire U-Mobitelco. Jucători au venit şi au plecat. Unii au rămas în istoria baschetului clujean, pe cei mai mulţi i-au uitat până şi cei mai fanatici susţinători ai baschetului, dar numele lui Marcel Ţenter va dăinui. Ca sportiv Marcel Ţenter a evoluat în România doar la Universitatea Cluj. A făcut parte din acea echipă „mare” a Clujului de la începutul anilor ‘90, perioadă în care a şi câştigat două titluri de campion (1992 şi 1993). În 1996 s-a transferat în Ungaria, a trecut mai apoi prin Israel şi şi-a încheiat periplul extern în Germania. După exact 10 ani se întorcea la Universitatea Cluj în calitate de jucător, în 2006. Cariera de antrenor şi-a început-o în 2009, ca secund al legendarului Tab Boldwin, iar la capătul sezonului 2010/2011 avea să cucerească primul trofeu în calitate de antrenor, titlul de campion al României, după o finală fantastică împotriva marii rivale Asesoft Ploiești, club desființat între timp. Trecuseră exact 15 ani de la ultimul triumf al echipei masculine de baschet a Clujului (Universitatea a cucerit ultimul campionat în 1996, n.a.).

Succesul i-a adus inevitabil şi oferte pe măsura valorii sale. Vreme de doi ani Marcel Ţenter şi-a încercat norocul în alte părţi. În 2012 a preluat pe Gaz Metan Mediaş şi a obţinut o performanţă notabilă în chiar primul sezon, cucerind Cupa României. În plan internaţional, Ţenter a obţinut rezultate deosebite cu gruparea din Mediaş şi în EuroChallenge, reuşind în două sezoane să facă multe “victime” care proveneau din ţări cu tradiţie în baschetul european. A urmat o scurtă experienţă în play-off-ul campionatului 2013/2014 pe banca echipei SCMU Craiova, iar ulterior a preluat tot pentru o foarte scurtă perioadă banca tehnică a grupării Alba Fehevar din Ungaria. Nicăieri însă, nu s-a simţit acasă. În noiembrie 2014 se întorcea la Cluj-Napoca  pentru a redresa o mare echipă aflată în derivă la acea vreme, U-BT. ”Clujul a fost și va rămâne mereu prima opțiune pentru mine, pentru că aici am trăit cele mai frumoase momente în baschet. Am spus-o din momentul în care m-am întors că vreau trofee cu această echipă și mă bucur că am reușit. Cupa României era singurul trofeu care îmi lipsea cu <<U>>. Nici ca jucător și până acum nici ca antrenor nu reușisem să câștig acest trofeu. Mă bucur foarte mult şi pentru fanii noștri şi ţin să le mulțumesc în mod deosebit. I-am simțit tot timpul alături, chiar dacă au fost în inferioritate numerică în faţa fanilor echipei gazdă <<fanii echipei CSM Oradea, gazda turneului Final Four al Cupei României, n.a.>>. Au fost foarte inimoși și i-am auzit pe tot parcursul finalei. Suntem înainte de playoff și vom avea nevoie de ei și acolo și mai știu că atunci când suntem uniți suntem o forță”, a declarat Marcel Țenter.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Atacă și titlul național

Câştigarea Cupei României este doar primul obiectiv atins în acest sezon de baschetbaliştii de la U-BT.  Sezonul Ligii Naționale de Baschet Masculin (LNBM), aflat în plină în derulare aduce un format nou de desfăşurare a campionatului. Sunt mai multe meciuri, mai multă tensiune, mai multă presiune. După foarte multă vreme U-BT se luptă cu alte echipe, decât Asesoft Ploiești pentru titlul de campioană şi pare mai decisă ca niciodată să profite de dispariţia marii rivale din Prahova. „înfruntările cu Ploieştiul erau interesante atât pe plan sportiv, dar şi pe plan psihologic. Sigur că ele făceau deliciul publicului şi au ţinut mulţi ani capul de afiş al baschetului românesc. Ceea ce lipseşte acum baschetului românesc, este o echipă care prin nivelul de investiţii să forţeze liga să-si depăşească limitele actuale, aşa cum la un moment dat a facut-o Ploieşitul. Din acest punct de vedere îmi lipsesc meciurile cu Ploieştiul. A juca finala este obiectivul nostru principal. Însă până acolo va fi o luptă acerbă, pentru că, campionatul este foarte echilibrat şi fiecare echipă îşi are şansa ei.

În primul rând doresc ca echipa să-mi ramână intactă, ferită de accidentări, şi după părerea mea, U-BT, Oradea, Mureş sau Steaua îşi vor disputa finala în acest sezon. Ar fi o performanţă extraordinară să reuşim dubla, Cupă-campionat, la finalul acestui sezon”, a adăugat Ţenter. Antrenorul de numele căruia se leagă ultimele performanşe majore ale clubului îşi doreşte ca oraşul de sub Feleac să devină ceea ce a fost până nu demult Ploieştiul şi mulţi ani de acum încolo U-BT să pună stăpânire pe întrecerile interne. „Orice antrenor, orice oficial, sau sportiv îşi doreşte să devină de neînvins însă, doar cu o investiţie pe masură atât în echipa de seniori cât şi în Academia noastră, care trebuie să producă în fiecare an tineri jucători de valoare, pot să aducă clubul în această situaţie. Noi am decis la începutul acestui sezon, că pe lângă nucleul de jucători străini pe care să-i aducem, să cultivăm şi o serie de jucători tineri, români, unii foarte tineri, iar alţii la limita momentului în care începe consacrarea pe plan profesional. Vorbim aici de Kuti Nandor, Tudor Gheorghe, pe de o parte, şi de Baciu Cătălin şi Torok Rolland pe de altă parte. Aşteptăm cu încredere un plus de valoare în timp din partea acestor jucători şi astfel vom putea deveni mult mai puternici în viitor ca echipă”, a încheiat Țenter.

„Suntem într-adevăr fericiți, este un trofeu care ne lipsea. În finala Cupei României, U-Banca Transilvania a dovedit că, în meciurile decisive, importante, poate să facă diferența. Suntem foarte fericiți, este un trofeul pe care ni l-am propus și am reușit să îl obținem. Urmează, bineînțeles, campionatul, un alt trofeu, care va fi cu totul și cu totul altceva, dar vom lupta până la capăt”, Mircea Cristescu, vicepreşedinte U-BT Cluj

3 Comentarii

  1. raz spune:

    Nu e prima cupa, mai documentati-va

  2. UCLUJ spune:

    pierdute pardon

Postaţi un comentariu