Analiză. Cu „Tati” nu te pui

”Eu sunt Vasile Miriuţă şi sunt antrenorul echipei ASA Târgu Mureş. Atâta timp cât voi pregăti această echipă, o lună, un an, sau trei, nimeni nu iese din cuvântul meu. Ce-i aici, anarhie? El știe că a greșit, este un jucător cu o vastă experiență. A venit la mine și și-a cerut scuze. I-am spus că trebuie să facă același lucru și în fața echipei și i-am mai spus că atunci când aduci atingere imaginii clubului, trebuie să plătești, iar Mureșan va plăti pentru ceea ce a făcut”, Vasile Miriuță, antrenor ASA Târgu Mureș / Foto: Dan Bodea

Din când în când găsim dovezi de normalitate în fotbalul românesc, și ne mirăm că mai există oameni care nu acceptă compromisul. Într-un campionat în care antrenorii sunt schimbați de jucători și umiliți de patroni, Vasile Miriuță demonstrează că el e ”șeful” la ASA. Atacat de propriul căpitan, Gabi Mureșan, după eșecul cu Saint Etienne din Europa League, tehnicianul alintat de propriii fotbaliști ”Tati”, nu a ezitat să-și trimită vedeta în tribune. ”Eu sunt Vasile Miriuță, și sunt antrenorul echipei ASA Târgu Mureș. Aici eu sunt șeful!”, a fost mesajul antrenorului pentru cel mai titrat fotbalist român în activitate.

Școala germană vs tupeul românesc

Maramureșean la origini și școlit în Germania, unde a jucat vreme de cinci sezoane, Vasile Miriuță face parte din categoria oamenilor care își susțin cu tărie punctul de vedere şi nu se abat de la principiile lor. Este conștient că pe un antrenor ”îl țin rezultatele”, și că este primul vinovat atunci când în echipă apar disensiuni. Plecat din România în urmă cu 23 de ani, Miriuță a jucat în Ungaria, Belgia, s-a consacrat definitiv în Germania şi s-a stabilit la Budapesta. Cei 11 ani petrecuţi în Vest, ca jucător şi alţi trei ca antrenor, l-au călit pe Vasile. Caracter puternic, ”Tati” cum este alintat de fotbaliști, a pus piciorul în prag și și-a dat afară din lot cel mai experimentat fotbalist, tocmai înaintea unei partide de foc, cu CSU Craiova.

Deranjat de criticile pe care Gabriel Mureșan i le-a adus după înfrângerea cu Saint Etienne (0-3), din manșa întâi a turului trei din Europa League, ”Tati” a ținut să le arate tuturor celor care îi pun la îndoială calitatea de lider al grupului. „Eu sunt Vasile Miriuţă şi sunt antrenorul echipei ASA Târgu Mureş. Atâta timp cât voi pregăti această echipă, o lună, un an, sau trei, nimeni nu iese din cuvântul meu. Ce-i aici, anarhie?”, s-a întrebat retoric încă de la începutul dialogului, tehnicianul târgumureşenilor. Apoi și-a continuat tirada la adresa jucătorului. ”El <Gabriel Mureşan n.a.> știe că a greșit, este un jucător cu o vastă experiență. A venit la mine și și-a cerut scuze. I-am spus că trebuie să facă același lucru și în fața echipei și i-am mai spus că atunci când aduci atingere imaginii clubului, trebuie să plătești, iar Mureșan va plăti pentru ceea ce a făcut”, a mai spus Miriuță.

Miriuţă îl iartă, şefii îl apără

„Ne-au bătut la scor de neprezentare. Probabil, am abordat greșit meciul, deși am jucat cu cinci mijlocași. Nu am reușit să-i blocăm și toate golurile au venit din zona centrală. M-a incomodat şi poziția avansată în care am fost nevoit să joc”, a spus Mureșan, după înfrângerea în faţa lui Saint Etienne. Practic aceste cuvinte au declanşat furia antrenorului. Şi totuşi, Miriuţă a decis să-l ierte pe fostul internaţional al României. „Eu îl iert, că aşa-i în viaţă. Şi eu am fost fotbalist şi ştiu foarte bine că la nervi se spun multe şi se fac multe. A venit la mine, şi-a cerut scuze, ne-am dat mâna, dar asta nu înseamnă că el va mai fi căpitanul echipei. Eu nu l-am dat afară, doar l-am exclus temporar din lot. De acum înainte, doar de el depinde dacă va mai prinde echipa, sau măcar lotul.

Eu nu tolerez actele de indisciplină, iar prin ceea ce el a spus a adus atingere imaginii clubului. Adică am picat toţi de proşti, cum că nu am ştiut să pregătim meciul cu francezii, nu se poate aşa ceva, nu la mine. Dar încă o dată spun că echipa are nevoie de Gabi Mureșan, pentru că este un jucător valoros, primeşte a doua şansă de la mine, pentru că nu sunt supărat pe el, dar vom vedea în perioada următoare cum vor evolua lucrurile”, a încheiat Miriuţă. Primul pas spre împăcare fiind făcut chiar de către antrenor, preşedintele clubului ASA, Bogdan Mara, a ţinut să limpezească şi mai mult lucrurile. „Gabriel Mureșan nu va fi amendat de către club, pentru că nu e un caz. A doua zi după ce a dat acele declarații am avut o discuție cu el și totul s-a rezolvat. El a înțeles că a greșit, și că antrenorul este cel care va avea ultimul cuvânt în ceea ce privește măsurile disciplinare”, a punctat Mara.

Precedentul CFR

Primul lucru pe care îl remarcă oricine la Vasile Miriuță este simplitatea gândurilor lui, exprimate într-un limbaj neaoș. O combinație ardelenească de cuvinte din Maramureș rostite cu un ușor accent unguresc. Vasile nu a ieșit niciodată în fața camerelor de luat vederi să-și justifice eșecurile sau să explice cheia succeselor în clasicul limbaj tehnic folosit în exces de antrenorii care se agață cu disperare de ideea de a ”da bine”. Vasile a spus mereu lucrurilor pe nume, în cuvinte simple. Nu a promis titluri și nici momente de glorie, deși de acestea din urmă a avut parte în prima parte a campionatului trecut pe banca CFR-ului. ”Tre’ să muncim, să alergăm, să jucăm unul pentru celălalt”, sunau îndemnurile unui antrenor care a înțeles că un costum nu te face campion, care s-a bucurat la golurile băieților lui ca și cum el ar fi marcat. Rezultatele obținute cu CFR îl recomandă ca pe un tehnician de care se va vorbi mult în viitorii ani, un antrenor de la care se așteaptă, de acum, performanțe identice celor din Gruia (în decembrie 2014, când a plecat de la Cluj, CFR-ul era pe locul 2 al clasamentului, la doar 4 puncte de liderul Steaua, viitoarea campioană a României), dar nu în orice condiții.

”Ce am învăţat la CFR Cluj? Multe şi rele, dar nu vi le spun. A fost o experienţă enormă, cu jucători cu personalitate. Îmi pare rău de oamenii de acolo, de jucători. Luni de zile am ascuns, cum se spune sub preș, lucrurile rele, dar ajungi într-un moment în care nu-i mai poți privi pe jucători în ochi și să le spui aceleași lucruri, când tu știi că nu sunt adevărate. Am vorbit odată deschis despre problemele de la club, iar a doua zi eram deja decis să plec. La mine nu merge cu jumătăți de măsură. Mie nu mi-a făcut nimeni, niciodată echipa, și niciun jucător nu a avut zile bune când a încercat să mă lucreze pe la spate, cum spunem noi aici în Ardeal”, a rememorat Miriuță episodul plecării de la CFR Cluj. Puțină lume știe că Miriuță a fost la un pas să fie demis în primăvara anului trecut, când liderul vestiarului era căpitanul Cadu. Nemulțumit de convingerile lui Miriuță, portughezul a încercat să-l înlăture de pe banca tehnică a echipei, așa cum făcuse și cu majoritatea celorlalți antrenori, dar Miriuță a știut să-i lase senzația că el, Cadu, este ”șeful”, iar odată căzut în ”plasă”, fotbalistul s-a autoexclus. A mai jucat o vreme în Cipru, după care s-a întors în Portugalia la Gil Vicente, echipă cu care a retrogradat în liga secundă.

Distribuie:

Postaţi un comentariu