Jucării pentru oameni mari. O pistă unicat în România

Prețul unei maşini porneşte de la 600 de lei și poate ajunge până la 4.000 de lei

Pasionatii de maşini în miniatură, care copiază perfect modele celebre, au avut un weekend plin de adrenalină la Satu Mare. 34 de participanti din toate colțurile ţării şi-au turat motoarele la maxim pe proaspăt înfiinţata pistă RC-OFF Road Ring Satu Mare, într-o competiţie intitulată sugestiv “Model Shop”.

Pasiune costisitoare

Proprietarii acestor maşini în miniatură sunt oameni de afaceri sau simpli pasionaţi care dau bani grei pentru a le avea, pentru că ascund sub caroserie cai putere, chiar dacă în realitate sunt nişte machete controlate de la o telecomandă. Prima etapă a “Model Shop” a strâns la start 34 de concurenţi care au concurat la 6 categorii. “Am avut concurenţi de la CS Speed RC Bucureşti, HPI Racing Cluj, Nitro-Mania Satu Mare, şi chiar un concurent din Italia. O cursă durează cinci minute iar în acest timp se fac 6-7 tururi de pistă, iar maşinuţa care obţine cel mai bun timp este declarată câştigătoare. Costurile unui astfel de hobyy sunt destul de piperate, dacă ne gândim că prețul unei maşini porneşte de la 600 de lei și poate ajunge până la 4.000 de lei”,  a  spus Cosmin Miclăuş, vicepreşedinte Nitro-Mania.  Organizatorii doresc să facă din acest eveniment o tradiție, iar Cupa “Model Shop” să fie inclusă în Campionatul Naţional, şi poate chiar într-o competiţie internaţională.

Circuit unic în România

Ineditul pistei construite la Satu Mare constă în faptul că,  spre deosebire de celelalte piste din ţară, cea de aici nu se demontează, putând fi folosită permanent. Miklovics Attila, preşedintele Nitro-Mania Satu Mare, dar şi “părintele” circuitului a declarat pentru Transilvania Reporter că a concesionat pentru o perioadă de 99 de ani terenul situat în zona liberă a parcării Hipermarketului REAL.

“Ideea noastră a fost crearea unui spatiu de relaxare şi sport în preajma oraşului Satu Mare pentru cei pasionaţi de automodele şi aeromodele. Situate în zona liberă a parcării de la REAL, cu deschidere laterală spre câmp agricol, pista şi podiumul de comandă permit pilotarea de automodele, elicoptere şi avioane. Aşa a luat naştere construirea unei piste OFF-ROAD pentru automodele cu radiocomandă pe un teren de 2160 m²”, a mai declarat sătmăreanul.

Traiectoria pistei este din lut tasat,  delimitată prin tub elastic clar vizibilă, culoarea galbenă şi gard de protecţie în punctele critice ale traseului. Are o lungime de 250m iar lăţimile variază între 3, 3 – 4, 5m, o curbă înclinată de peste 50m şi  două grupe de trambuline construite din pământ învelită cu mochetă, iar pentru vitezomani  sunt două secvenţe drepte, urmate de curbe în formă de S, ce pun la probă şi calităţile piloţilor experimentaţi. Podiumul de pitotaj permite o vizibilitate clară în fiecare punct al pistei de la o înălţime de  2, 5 metri, chiar pentru 10 piloţi deodată, cu o suprafaţă de 6m x 2, 20m. Pit Stop-ul are 5, 5m lungime cu rampă de urcare 4m şi rampă de coborâre 3m , cu 8 locuri pentru tehnicienii asistenţi. Pentru competiţiile de noapte sunt montate reflectoare de mare putere ce permit vizibilitatea maximă în orice punct a pistei şi pe intuneric.

[nggallery id=15] 

 

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu