Faceţi milostenie, de cerşetorie şi cerşetori să ne ferim

Foto: Dan Bodea

Cerşetorii sunt semenii noştri pe care îi întâlnim la şcoală înaintea examenelor, la spital, dar mai cu seamă la biserică duminica. Interacţionează cu noi prin a ne ce cere cu precădere bani. Cerşetorii există de când lumea iar pomenirea lor în Biblie, atât în Noul Testament cât şi în cel Vechi este un fapt frecvent. De asemenea vechiile textele biblice par a indica şi atitudinea pe care oamenii trebuie să aibă faţă de cerşetori „Oricărui cere de la tine, dă-i şi nu cere înapoi, că Tatăl vrea să dea tuturor din darurile Sale. Fericit este cel ce dă potrivit poruncii, că este nevinovat. Vai de cel ce ia! Dacă ia, având nevoie, va fi nevinovat; dar cel care ia neavând nevoie, va da socoteală de ce a luat şi pentru ce; dus la închisoare, va fi cercetat de cele ce a făcut şi nu va ieşi de acolo până când nu va da şi cel din urmă ban. Dar şi despre acestea s-a zis: Să asude milostenia ta în mâinile tale până cunoşti cui dai”. (Didahia I, 5) „Iar de va fi la tine sărac vreunul din fraţii , în vreuna din cetăţile tale de pe pământul tău pe care ţi-l dă Domnul Dumnezeul tău, să nu-ţi învârtoşezi inima, nici să-ţi închizi mâna ta înaintea fratelui tău celui sărac; / Ci să-i deschizi mâna ta şi să-i dai împrumuturi potrivite cu nevoia lui şi cu lipsa ce suferă. (Deuteronom 15, 4-11)

Caritate, nu cerșetori

„Cel ce are milă de sărman împrumută Domnului şi El îi va răsplăti fapta lui cea bună.” (Pildele lui Solomon 19, 17). Această ultimă dintre pildă e cea care pare să fi intrat cel mai bine în mentalul oamenilor. Prin banul pus în mâna cerşetorului, omul de rând are credinţa că îşi cumpără bunăvoinţa tatălui ceresc. Biserica însă s-a adaptat şi instituţional la nevoile celor neputincioşi. Fiecare biserică tradiţională din Cluj-Napoca are propriul serviciu de caritate. Biserica Ortodoxă din Cluj are asociaţia Christiana. Scopul asociaţiei Christiana este de a acorda asistenţă medicală socială şi spirituală cazurilor sociale; de a oferi, după posibilităţi, ajutoare sub formă de bani, îmbrăcăminte, hrană, medicamente, alte bunuri materiale, asistenţă juridică, consultanţă, să iniţieze şi să dezvolte programe sociale, medicale şi educaţionale la nivel preşcolar, şcolar liceeal, universitar şi de studii aprofundate post universitare de specialitate. În comunitatea greco-catolică funcţionează asociaţia Caritas. Asociaţia intervine în sprijinirea persoanelor aflate în nevoie, indiferent de apartenenţa lor religioasă sau etnică, prin acordarea de ajutor material, medical, educativ şi consiliere socială, psihologică sau juridică. Prin proiectele sau programele de socializare şi integrare socială desfăşurate, se intervine în reducerea izolării sociale a persoanelor cu dizabilităţi sau a celor în vârstă. Reformaţii, la rândul lor, au una dintre cele mai bine puse la punct asociaţii de asistenţă socială: Diakonia. Un punct important în programul fundaţiei îl constituie sprijinirea celor vârstnici prin crearea de instituţii de îngrijirea vârstnicilor, îngijirea medicală la domiciliul, închirierea de aparatură medicală.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Bisericile din Cluj, prin reprezentanţii săi, au păreri clare despre cerşetorie, despre caritate şi milostenie. Părintele Valentin Vesa, secretar eparhial, al Mitropoliei Clujului, nuanţează: „Faceţi milostenie, de cerşetorie şi cerşetori să ne ferim, suntem împotriva lor. Vom susţine şi vom îndruma mereu oamennii spre acte de milostenie. De aceea am înfiinţat fundaţii şi asociaţii. Acolo sunt implicaţi specialişit în aceste probleme, asistenţi sociali, pedagogi, psihologi. Facem lucrurile cum scrie la carte, identificăm problemele, întocmim anchete sociale şi dosare cu ajutorul specific de care este nevoie. Dar cerşetoria pe stradă nu numai că nu o susţinem, dar încercăm să o şi combatem. Noi avem chiar un protocol cu Jandarmeria ca să descurajăm acest fenomen. Aşa că la catedarală şi la bisericile mari din oraş, duminica şi în sărbătorile legale, jandarmii îi îndepărtează pe cei care vin să întindă mâna. De altfel, au apărut şi multe situaţii în care credincioşilor li s-au furat lucruri sau bani, în preajma cerşetorilor. Vrem ca oamenii să doneze, să ajute, să fie miloşi, pentru asta avem asociaţii. Să le dăm bani în mână nu este o opţiune, suntem de acord cu ce au iniţiat autorităţile locale pentru a combate cerşetoria. Părintele Tudor Lazăr este preot la Catedrala greco-catolică „Schimbarea la Faţă”. Nu uită nici el să sublinieze că biserica graco-catolică este una în care faptele de caritate cântăresc greu. „Sunt preot în centrul Clujului şi cunosc bine problema cerşetoriei.

La Cluj este o situaţie specială, eu spun că autorităţile sunt îndreptăţite să ia măsuri. Reţelele de cerşetorie există, le poţi seziza dacă urmăreşti un pic fenomenul, acum au mai fost destructurate, dar nu sunt eliminate. Să ştiţi că s-au făcut anchete sociale din partea bisericii noastre pentru cei care solicitau ajutor şi am găsit oameni care aveau televizor de ultimă generaţie cu diagonală mare şi laptop. Alteori au venit să ceară ajutor pentru achiziţionarea unui sicriu, că le-a murit tatăl. Fuseseră de fapt în campanie la mai multe biserici cu acelaşi scop și același text. De multe ori vin la biserică şi cer bani, iar noi le spunem că putem să îi ajutăm: cu haine dacă au nevoie, cu hrană dacă vor, ba mai mult cu program de masă zilnic, cu medicamente dacă au nevoie, cu tratamente medicale. De cele mai multe ori insistă că vor doar bani. Asta nu putem accepta. Eu aş organiza vizionări ale filmului «Filantropica» de zeci de ori pe an, ca oamenii să se lămurească.Este un film relevant şi extrem de educativ pe acestă temă, a cerşetoriei. Sigur că are un limbaj specific, cel al străzii, dar eu ştiu că mesajul este mai profund ca limbajul. Să vă mai spun ceva, cei care au nevoie reală de ajutor, cazurile sociale adevărate, nu sunt agresivi, nu vin să solicite ajutor, îi depistezi greu, se jenează de necazul lor, îl ascund. Un om caritabil este un om inteligent, generos cu cap, care nu aruncă cu banii ca să întreţină un fenomen ruşinos, care le sprijină celor care întind mâna stratgiile, lenea şi viclenia.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Dr. Emese Buzogany este preot de caritate în sânul Bisericii Reforamte. Este pastor de spital şi îi întâlneşte pe cerşetori aproape în fiecare zi, în jurul clinicilor. Sfaturile ei pe acestă rpoblemă sunt practice, concrete, vizând soluţiile individuale. „Asociaţiile noastre de caritate îşi fac treaba de ani de zile, colaborăam cu parteneri externi care ne ajută foarte mult. Eu am să vă spun cum procedaţi când vine cineva să ceară bani. Întrebaţi persoana care sunt nevoile sale. Vorbiţi calm şi prietenos dacă doriţi să ajutaţi. Nu staţi să ascultaţi o mare poveste. Cumpăraţi-le ceva alimente dacă au nevoie, dăruiţi-le obiecte sau haine, fără să-i aduceţi casă ca să le creaţi tentaţii. Scrieţi-le pe o hârtie numărul de telefon sau adresa către o instituţie de caritate. Dacă vi se pare că sunt persoane lipsite de iniţiativă, neajutorate, puteţi suna chiar dumneavoastră la asociaţiile ajutor social. Nu daţi bani, mulţi dintre cei care cer bani vor să vă şmecherească, au nevoie de bani pentru alcool sau pentru droguri. Pot deveni agresivi verbal sau atitudinal, faceţi abstracţie, îndepărtaţi-vă ”, încheie preoteasa Emese Buzogany sfaturile ei către clujeni care sunt asaltaţi de cerşetori.

Înlăcrimaţii au biruit lumea

Clujeanca Iulia Sever se scotocea în geantă după câţiva bani pentru o cerşetoare care aştepta cu mâna întinsă şi cu un copil în braţe „Nu a vrut bani, spune clujeanca, a vrut un lapte, dar de unde să iau eu lapte acum, aici. Îi dau bani şi îşi cumpără ea. Părintele Bartolomeu Anania când trăia ne-a învăţat în predicile sale că cerşetoria este un fenomen etern de când istoria lumii, că este instituţie făcută pentru noi, cei care trebuie să dăm, să fim buni şi blânzi cu decăzuţii, cu murdarii, cu bolnavii, cu orfanii, cu alungaţii, cu cei cu care nu am vrea să semănăm vreodată. Dacă dăruim de sus şi nu ne aplecăm să privim în ochi nenorocirea şi să o înţelegem şi să o mângâiem cu gândul, vorba sau fapta, degeaba am miluit cerşetorul. Iubiţii mei, spunea răspicat părintele Anania, cei înlăcrimaţi au biruit lumea. De câte ori dau unui cerşetor, fac o rugăciune şi pentru Mitropolitul Bartolomeu”, ne zâmbeşte Iulia Sever în timp ce cerşetoarea cu sânul desfăcut o priveşte cu gura căscată.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Distribuie:

Postaţi un comentariu