Ziua Holocaustului. Evreii aşteaptă ca autorităţile să stabilească o dată oficială pentru comemorarea deportaţilor

Elevilor li s-a vorbit la Sinagoga din oraş despre semnificaţia zilei de 9 octombrie

Ziua Holocaustului a fost marcată miercuri de elevii a două şcoli din Satu Mare prin scurte manifestări comemorative. Elevii altor şcoli au venit la Sinagoga din oraş unde li s-a vorbit despre semnificaţia zilei de 9 octombrie. Nicolae Decsey, preşedintele Comunităţii Evreieşti afirmă că deşi la Satu Mare este comemorată deportarea evreilor în lagărele de la Auschwitz şi Birkenau, autorităţile nu au stabilit nici până acum o dată oficială pentru această comemorare.

“Noi, ca şi comunitate locală transilvană, care am suferit altfel decât ceilalţi deportaţi de pe teritoriul României, ne aliniem evenimentelor organizate vara pentru comemorarea deportării evreilor din această zonă ocupată vremelnic de Ungaria, în lagărele de la Auschwitz şi Birkenau. Deşi anul viitor vom comemora 70 de ani de la deportare, autorităţile locale n-au stabilit nici până acum o dată oficială pentru această comemorare. Noi ne dorim şi credem că merităm acest lucru” – a declarat Nicolae Decey.

Înainte de război, în Satu Mare au trăit 13.000 de evrei, reprezentând 25% din populaţia oraşului. În prezent, la Comunitatea Evreilor există înregistraţi doar 103 membri.

sinagoga-satu-mare

Elevii au vizitat Sinagoga din Satu Mare

Distribuie:

Postaţi un comentariu